Cea mai mare listare din istoria Bursei: avantaje si riscuri - analiza Tradeville

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 17:30
2173 citiri
Cea mai mare listare din istoria Bursei: avantaje si riscuri - analiza Tradeville

Oferta publica initiala de vanzare a unui pachet de 15% din actiunile Romgaz, care se desfasoara in perioada 22-31 octombrie, poate constitui pentru micii investitori atat o oportunitate de investitie pe termen lung, cat si o buna ocazie speculativa, indeosebi in cazul subscrierilor in primele cinci zile, care beneficiaza de un discount de 5%, se arata intr-o analiza realizata de Tradeville.

Listarea companiei, care este cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Sud-Est, se desfasoara intr-un context de piata favorabil burselor de actiuni, in care ridicarea plafonului de indatorare a Statelor Unite le permite investitorilor sa se concentreze asupra revirimentului economiilor dezvoltate, iar stabilitatea macroeconomica locala pozitioneaza actiunile romanesti pentru noi cresteri.

Care sunt avantajele

In analiza remisa Ziare.com, Tradeville arata ca oferta este una dintre cele mai asteptate de la BVB din ultimii ani, Romgaz fiind in 2012 cea mai profitabila companie de stat.

Cu o productie de 5,66 miliarde mc de gaze naturale anul trecut, compania acopera 41,7% din necesarul de consum din Romania. Potrivit consultantului independent DeGolyer&MacNaughton, Romgaz detinea la 30 iunie 2013 rezerve nete de 62,1 miliarde mc, care i-ar asigura productia pe urmatorii 11 ani, precum si rezerve probabile de 14 miliarde mc.

De asemenea, compania a semnat acorduri petroliere si parteneriate pentru explorarea unor perimetre on-shore din Romania, Slovacia si Polonia, avand o rata traditionala de succes de 66% pentru explorarile finalizate.

Activitatii de productie i se adauga importul si inmagazinarea subterana a gazelor naturale, pe segmentul din urma Romgaz fiind cel mai mare operator local, cu o cota de piata de 90% in 2012.

Investitia in actiunile Romgaz este un pariu direct pe liberalizarea pietei gazelor din Romania, proces menit sa alinieze pretul gazelor produse intern la costul celor importate, in acord cu cerintele Fondului Monetar International.

Liberalizarea presupune scumpirea gazelor cu 160% pana in 2019, potrivit unor calendare defalcate pentru consumatorii industriali, respectiv casnici si producatori de energie, fapt care poate compensa cu usurinta tendinta descendenta pe care s-au inscris productia si consumul de gaze in ultimii ani. Mai mult, consumatorii industriali vor fi expusi unui calendar mult mai accelerat de crestere a preturilor, termenul limita in cazul acestora fiind 2014, ceea ce se va traduce intr-un impact pozitiv imediat asupra veniturilor Romgaz.

Situatia financiara a companiei este deosebit de buna, multumita stabilizarii productiei in ultimii ani si controlului riguros al cheltuielilor operationale (lichiditati de peste 2 miliarde de lei, fara datorii).

"Consideram ca potentialul companiei de a genera fluxuri substantiale de numerar poate sustine atat planul de investitii in explorare si productie anuntat pentru intervalul 2013-2015, cat si plata dividendelor consistente la care sunt obligate prin lege companiile de stat. In prezent, rata de distributie este 85% din profitul net, astfel incat dividendul estimat de noi pentru anul viitor ar aduce un randament brut de 12,3% la pretul minim din oferta", sustin analistii Tradeville.

Cat ar putea castiga cumparatorii

Plecand de la estimarea dividendelor pe care Romgaz le-ar putea distribui in anii urmatori, analistii Tradeville au calculat valoarea intrinseca a actiunilor SNG la 25,7 lei, fapt ce i-a condus la concluzia ca pretul tinta pentru urmatoarele luni va creste la 28,8 lei.

"Data fiind marimea ofertei, este posibil ca gradul de suprasubscriere sa fie mai redus decat in IPO-ul Nuclearelectrica, ceea ce ar implica un pret final in apropierea limitei inferioare de 24 lei, lasand loc unui potential de apreciere pana la pretul nostru tinta de pana la 20%", se arata in analiza.

Care sunt riscurile

Analistii Tradeville au luat in calcul urmatoarele riscuri:

- o scadere puternica a consumului intern de gaze,

- eventuale intarzieri in calendarul de liberalizare,

- esecul sistematic in explorarea perimetrelor noi si negocierea unor redevente profund nefavorabile producatorilor de gaze.

Desi listarea la BVB va creste transparenta in raportare, statul isi va pastra controlul asupra Romgaz, existand riscul unor decizii dezavantajoase pentru companie, cum au fost donatia catre buget din 2010.

In ciuda scenariilor de risc, analistii Tradeville considera ca fundamentele solide, cuplate cu oportunitatea oferita de liberalizarea pietei de gaze, vor crea o perceptie pozitiva din partea investitorilor si vor sustine cotatia SNG Romgaz pe parcursul primelor sedinte de tranzactionare, fapt care poate fi speculat in mod oportun indeosebi prin subscrierea in primele zile din oferta.

C.P.

Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat noul model Galaxy C55. Ce specificații oferă
Samsung a lansat, în China, noul model Galaxy C55, eveniment care a avut loc fără prea multe anunțuri spectaculoase. Telefonul este, în esență, identic cu modelul Galaxy M55, dar se distinge...
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
#avantaje listare Bursa Romgaz, #riscuri listare Bursa Romgaz, #listare bursa Romgaz, #actiuni Romgaz , #stiri Romgaz