ANAF a pus sechestru pe terenurile si instalatiile Rompetrol

Duminica, 12 Septembrie 2010, ora 18:12
5580 citiri
ANAF a pus sechestru pe terenurile si instalatiile Rompetrol

ANAF a pus sechestru, duminica, pe terenurile si instalatiile Rompetrol Rafinare si cere plata datoriilor in valoare de 500 de milioane de euro. Sechestrul este asigurator.

"Grupul Rompetrol a luat act cu surprindere, in data de 10 septembrie, de decizia emisa de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) prin care s-a instituit sechestru asigurator asupra unor terenuri si instalatii ale Rompetrol Rafinare precum si asupra participatiilor in filialele sale.

Rompetrol nu intentioneaza bineinteles sa instraineze aceste active: in perioada 2007-2010, programul de investitii in Grupul Rompetrol se ridica la peste 1 miliard de dolari, pe baza finantarii a nu mai putin de 1,8 miliarde dolari acordate in aceeasi perioada de actionarul majoritar KazMunayGas. Actiunea ANAF nu afecteaza operatiunile Rompetrol Rafinare dar creeaza un important prejudiciu de imagine pentru Rompetrol Rafinare si Grupul Rompetrol", se arata intr-un comunicat al companiei, citat de Realitatea Tv.

Rompetrol considera ca decizia ANAF ignora prevederi legale si contractuale ai caror termeni sunt extrem de clari, fiind cea mai recenta dintr-o serie de actiuni ale unor autoritati publice avand ca subiect obligatiunile emise de Rompetrol Rafinare.

"Rompetrol Rafinare a emis obligatiuni care au fost achizitionate de statul roman in contul unor datorii si dobanzi acumulate de societate in procent semnificativ inainte de privatizare. (...) Platile efectuate de Rompetrol Rafinare catre Ministerul Finantelor Publice in baza Conventiei de Emisiune vor atinge la 30 septembrie peste 310 milioane de dolari. Precizam ca aproape 40% din valoarea totala a obligatiunilor o reprezinta dobanzi si penalitati calculate in 2003, compania platind astfel pe parcursul celor 7 ani dobanda la dobanda.

Prin urmare, actiunea ANAF, exercitata pentru o datorie comerciala nescadenta si pentru stingerea careia la scadenta Ministerul Finantelor va primi in mod cert actiuni, astfel cum a fost aprobat prin lege de catre Parlamentul Romaniei, reprezinta o masura in afara competentelor legale conferite ANAF, nejustificata si abuziva, contrara atat principiilor de transparenta si buna credinta cat si obligatiilor asumate de statul roman la nivel international pentru asigurarea unui tratament just si echitabil investitiilor straine in Romania", mai spun reprezentantii Rompetrol in comunicat.

In luna august, grupul Rompetrol promitea ca va respecta conditiile stabilite cu statul roman in privinta platii datoriei de 570 milioane euro, insa preciza ca momentan nu dispune de numerar in excedent, rezultatele financiare ale companiei fiind negative.

"Suntem inca pe pierdere, iar fluxul de numerar nu este inca poztiv. In 2007, am investit 1,7 miliarde dolari in grup pentru a dezvolta infrastructura si relatiile comerciale. Vrem sa modernizam Rafinaria Petromidia, iar investitia se ridica la 400 milioane dolari. Vrem sa mentinem mana de lucru.

Rompetrol avea 3.000 de angajati, acum sunt 10.000, la nivel de grup. In pofida rezultatelor financiare, suntem la fel de angajati sa dezvoltam infrastructura si sa pastram oamenii", a afirmat reprezentantul Rompetrol, Dimitry Grigoryev.

De asemenea, acesta a precizat ca taxele anuale platite catre stat de Rompetrol se ridica la 1,5 miliarde dolari.

In perioada 2007 - 2009, Rompetrol Rafinare a inregistrat pierderi de 400 milioane dolari si a realizat investitii de 700 de milioane de dolari. Cel mai mare imprumut dat de statul roman unei companii private, obligatiunile Rompetrol Rafinare, ajunge la scandenta in septembrie 2010.

In octombrie 2003, Guvernul de atunci a convertit in obligatiuni datoriile istorice ale Petromidia, printr-o Ordonanta de Urgenta, actionarul majoritar al grupului Rompetrol fiind in acel moment omul de afaceri Dinu Patriciu. In septembrie 2007, Patriciu a vandut pachetul majoritar de actiuni al Rompetrol catre grupul KazMunayGaz din Kazahstan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
#sechestru Rompetrol, #ANAF Rompetrol , #stiri Rompetrol
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Daca eram acum in epoca Vacaroiu...n-am fi stiut niciodata ca Patriciu datoreaza statului roman 600 milioane de Euro.