Chinezii cumpara Rompetrol

Marti, 15 Decembrie 2015, ora 12:01
17608 citiri
Chinezii cumpara Rompetrol
Foto: Arhiva Ziare.com

Compania chineza CEFC China Energy Company Ltd va achizitiona 51% din KMG International, subsidiara companiei petroliere kazahe de stat KazMunaiGaz, din care fac parte rafinaria Petromidia, lantul de benzinarii Rompetrol, Dyneff Franta si Spania, dar si celelalte firme din fostul grup Rompetrol.

Acordul este parte a unei intelegeri mai largi, in valoare totala de 4 miliarde de dolari, semnata luni seara, in Beijing, de cele doua parti.

Documentul vizeaza tranzactii in sectoare precum petrol si gaze, telecomunicatii sau energie nucleara, transmite Reuters.

Potrivit unor surse din interiorul companiei CEFC, chinezii ar da intre 500 de milioane si un miliard de dolari pe KMG International.

Rompetrol a cerut intrarea in insolventa - Ce a decis Tribunalul Bucuresti

Reuters mentioneaza ca "printre cele mai importante active se afla o rafinarie cu o capacitate de 100.000 de barili de petrol pe zi, dar si facilitati de productie de 400.000 tone de fertilizatori in Romania, precum si aproape 1.000 de benzinarii in Romania si alte tari precum Franta si Spania".

KazMunaiGaz a cumparat in 2007 grupul Rompetrol de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Dinu Patriciu vinde 75% din Rompetrol si devine cel mai bogat roman

Cifre si statistici

Rompetrol Rafinare, companie membra a KMG International, a inregistrat un profit net consolidat in valoare de 14,8 milioane de dolari in primele 9 luni ale anului 2015, fata de rezultatul negativ de -41,7 milioane de dolari raportat la 9 luni din 2014.

Rezultatul operational consolidat (EBITDA) s-a ridicat la aproximativ 91 milioane USD in primele 9 luni din 2015, in crestere cu 45% fata de aceeasi perioada a anului 2014 (62,6 milioane de dolari), potrivit unui raport recent al companiei.

Evolutia pozitiva a indicatorilor a fost sustinuta de cresterea cantitatilor procesate la cele 3 unitati de productie ale companiei, rafinariile Petromidia, Vega si divizia de Petrochimie, care au prelucrat 4,25 milioane tone materie prima, in crestere cu 11% in primele 9 luni din 2015 comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

De asemenea, Rompetrol e un jucator important in ceea ce priveste distributia de carburant din tara noastra. Astfel, in acest an, compania avea 734 de puncte de benzinarii, 230 de statii distributie GPL auto, 9.000 de puncte de distributie butelii si 3 statii de imbuteliere GPL la Constanta, Arad si Bacau.

Divizia de retail a Rompetrol mai e prezenta si in R.Moldova, Bulgaria, Georgia, in timp ce in Spania si Franta, aceasta se afla prezenta sub brandul Dyneff.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#chinezii cumpara Rompetrol, #achizitie Rompetrol, #companie China Rompetrol , #stiri Rompetrol