Tudose vrea sa recupereze datoria istorica de la Rompetrol. Ce conditii le-a pus kazahilor

Sambata, 11 Noiembrie 2017, ora 08:09
6195 citiri
Tudose vrea sa recupereze datoria istorica de la Rompetrol. Ce conditii le-a pus kazahilor
Foto: Arhiva Ziare.com

O prelungire a Memorandumului incheiat in urma cu 4 ani statul roman cu KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, va fi discutata dupa indeplinirea a doua conditii, respectiv achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie.

"Prim-ministrul Romaniei Mihai Tudose a avut la Palatul Victoriei o intalnire cu o delegatie a KazMunaiGaz, proprietarii grupului Rompetrol si cea a companiei chineze CEFC, companie care va prelua pachetul majoritar al KMG International.

In cadrul intalnirii, la care au participat si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor, s-a discutat despre viitorul Memorandumului semnat in 2013 intre statul roman si compania KMG.

In urma discutiei, Guvernul Romaniei a comunicat KazMunaiGaz ca pentru a putea discuta o noua prelungire a prevederilor Memorandumului incheiat in urma cu 4 ani, trebuie sa fie indeplinite doua conditii: achitarea datoriei istorice a companiei fata de statul roman si solutionarea cauzei de catre justitie", informeaza Ministerul Energiei printr-un comunicat de presa.

Premierul Mihai Tudose a subliniat ca cele doua conditii trebuie intrunite cumulativ, altfel statul roman nu va mai putea lua in calcul intelegerea din 2013.

Ce spun sefii KazMunaiGaz

Pe de alta parte, Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al KazMunaiGaz, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca au primit confirmarea de la reprezentantii Guvernului ca lucrurile vor fi accelarate si "vom vedea solutii rapide" in privinta-memorandumului.

"Ne-am intalnit cu reprezentantii Guvernului, cu premierul Tudose si ministrii Energiei, Economiei si Finantelor. Tema principala de discutie a fost intrarea in vigoare a memorandumului de intelegere din 2013 si sa ne reasiguram angajamentele ca suntem gata sa punem in aplicare acest memorandum.

Avem confirmarea ca lucrurile vor fi accelerate si vom vedea solutii rapide", a spus Zhangulov.

Potrivit acestuia, Memorandumul prevede, pe de o parte, vanzarea de catre stat a unei participatii de 26% din Rompetrol Rafinare, pe care KMGI s-a angajat sa o achizitioneze cu 200 de milioane de dolari.

"Ne pastram acest angajament. Comisia de privatizare a reinceput in urma cu doua luni procedura de scoatere la vanzare a acestor actiuni", a sustinut oficialul companiei.

Tot in cadrul memorandumului a fost convenita infiintarea unui fond comun de investitii in domeniul energiei in valoare de un miliard de dolari.

"Ne-am luat angajamentul ca vom infiinta acest fond, care va aduce noi investitii, care va genera noi taxe si noi joburi, iar, mai ales in situatia actuala a economiei, problema locurilor de munca este una esentiala", a mai spus reprezentantul companiei kazahe.

Intrebat daca s-a convenit, impreuna cu reprezentantii Guvernului, un calendar privind implementarea Memorandumului, Zhangulov a precizat ca asteapta acest calendar de la Ministerul Energiei intr-o saptamana sau doua.

"Am vazut ca reprezentantii Guvernului doresc sa finalizeze acordul cu noi si sa implementeze Memorandumul. De asemenea, si-au exprimat opinia ca nu este in beneficiul nimanui sa stam sa mai asteptam. Nici noi nu mai avem rabdare ca aceasta situatie sa mai dureze ani si ani, ci vrem sa fie rezolvata cat mai repede posibil, pentru ca angajamentul luat in ceea ce priveste investitiile noastre aici sa devina realitate", a subliniat Zhangulov.

Memorandumul expira la 31 decembrie 2017, dupa ce a fost prelungit de mai multe ori, insa Zhangulov sustine ca oficialii companiei sunt dispusi sa prelungeasca din nou acest termen, daca va fi cazul, pentru a exista certitudinea ca toti pasii se vor indeplini.

Zhangulov a mai spus ca tranzactia prin care compania chineza CEFC preia 51% din actiunile KMGI va fi finalizata in aceasta luna, in prezent derulandu-se ultimele detalii tehnice.

Guvernul a aprobat in mai 2013, prin proiect de lege, Memorandumul de Intelegere dintre statul roman si The Rompetrol Group N.V. (TRG), semnat la Bucuresti la 15 februarie acelasi an, potrivit caruia TRG va cumpara de la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) 26,6969% din actiunile emise de Rompetrol Rafinare in schimbul a 200 milioane de dolari.

Din aceasta suma, 175 milioane de dolari reprezenta pretul actiunilor de vanzare, iar 25 de milioane de dolari prima convenita de parti pentru dobandirea, de catre TRG, a majoritatii absolute de vot in RRC (Rompetrol Rafinare-Petromidia - n.red.).

Potrivit documentului, dupa expirarea perioadei de interdictie de vanzare a pachetului de 18%, OPSPI avea dreptul de a dispune de actiunile ramase in totalitate sau in parte, iar TRG avea in continuare drept de preferinta la cumpararea acestora.

In luna mai 2016, DIICOT a dispus sechestru pe bunurile Rompetrol inclusiv pe rafinaria Petromidia.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Tudose memorandum Rompetrol , #stiri Rompetrol
Comentarii