Sport pe Bune: Tenisul românesc la ora adevărului. Cu Gabriel Moraru director FRTenis

Pivniceru: Memorandumul cu Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, e neconstitutional

Joi, 01 August 2013, ora 17:57
3043 citiri
Pivniceru: Memorandumul cu Rompetrol nu trebuia adoptat printr-o lege, e neconstitutional
Foto: capital.ro

Mona Pivniceru, judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), a declarat ca Memorandumul incheiat de Guvern cu Rompetrol incalca prevederile constitutionale, pentru ca a fost promovat printr-o lege in Parlament.

Argumentele lui Pivniceru sunt asemanatoare cu cele ale presedintelui Traian Basescu, sustinute in cererea de reexaminare referitoare la problemele procedurale legate de Memorandumul Rompetrol si adresate Parlamentului, potrivit Romania TV.

Judecatorul CCR sustine ca acordul este o intelegere comerciala intre statul roman si o companie straina, de aceea ar fi trebuit sa fie promovat printr-un "acord de stat". Pentru ca Memorandumul nu intra sub incidenta dreptului international public, acesta nu poate fi adoptat la fel ca tratatele internationale incheiate de stat. In schimb acordul trebuie reglementat prin dreptul international privat.

"Legea, ca act juridic al Parlamentului, trebuie sa reglementeze relatiile sociale ori sa ratifice acorduri, tratate ori intelegeri internationale, iar nu sa valideze intelegeri intre unele organe executive si persoane juridice de drept privat", a precizat Pivniceru.

Aceasat a adaugat ca Parlamentul a intrat peste competenta Guvernului in acest caz, incalcand prevederile constitutionale.

CCR a respins sesizarea Opozitiei privind memorandumul cu Rompetrol

Curtea Constitutionala a respins, pe 26 mai, cu majoritate de voturi, obiectia de necunostitutionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, formulata de opozitie.

Obiectia de neconstitutionalitate formulata de 80 deputati a fost respinsa pe motiv ca este neintemeiata. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

In mai, Opozitia a atacat la CCR legea privind aprobarea Memorandumului

Mircea Toader a anuntat atunci ca Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, semnat in Bucuresti la 15 februarie 2013.

El a aratat ca Memorandumul cuprinde texte neconstitutionale. "Opozitia unita, 80 de parlamenatri, am hotarat sa atacam la Curte legea privind Memorandumul cu Rompetrol", a precizat Toader.

Basescu cere reexaminarea acordului cu Rompetrol: Parlamentul a incalcat Constitutia

Presedintele Traian Basescu, a semnat, pe 2 iulie, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si The Rompetrol Group, pe care a retrimis-o Parlamentului.

Seful statului este nemultumit de faptul ca a fost nevoie de o lege pentru a stinge litigiile intre cele doua parti, desi actul normativ nu poate fi aplicat si la alte companii.

Astfel, pentru ca era vorba despre un caz concret si singular, situatia putea fi rezolvata prin adoptarea unei Hotariri de Guvern, sustine Basescu, intr-un comunicat publicat pe siteul Presedintiei.

Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Este oficial! Aplicațiile de tastatură din China permit interceptarea comunicațiilor
Potrivit unei analize publicate de MIT Technology Review, aplicațiile de tastatură utilizate de vorbitorii de limba chineză prezintă vulnerabilități care facilitează interceptarea textelor...
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
#Mona Pivnicerul Memorandum Rompetrol, #Mona Pivnicerul Rompetrol, #Basescu Rompetrol, #promovare neconstitutionala Memorandul Rompetrol , #stiri Rompetrol