Ziare.com

Rompetrol investeste intr-un terminal la Marea Neagra

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 14:00

   

Rompetrol investeste intr-un terminal la Marea Neagra
Rompetrol a investit peste 175 milioane dolari, intre 2007 si 2008, pentru constructia unui terminal la Marea Neagra si pentru extinderea cu 350% a capacitatii de tranzit a produselor finite prin portul Midia.

"Cu o capacitate anuala de tranzit de maxim 24 milioane tone titei, noul terminal marin va avea un rol strategic in consolidarea puntii de legatura intre resursele de titei din Est si pietele de desfacere din Vest, dar si in asigurarea securitatii energetice a Uniunii Europene prin crearea unei rute alternative.

De asemenea, acesta va sustine prezenta KazMunaiGaz si Rompetrol in cadrul arcului geografic inceput din zona Marii Caspice (Kazakhstan, Georgia), regiunea Marii Negre (Ucraina, Moldova, Romania, Bulgaria) si pana in Vestul Europei (Franta si Spania)", a declarat directorul general al Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, citat de NewsIn.

In iunie 2009, terminalul urmeaza sa atinga capacitatea maxima (n.r. de 24 milioane tone titei/an, in prezent avand o capacitate de 14 milioane tone tiei/an), a mai spus directorul general al Grupului Rompetrol, in cadrul unei conferinte de presa. Din maximul de 24 de milioane tone, circa 5-7 milioane vor proveni din Kazakhstan, de unde, in prezent, sunt aduse aproape patru milioane tone titei.

Investitia va putea fi amortizata sub doi ani, a precizat, luni, Dinu Patriciu, in cadrul unei conferinte de presa.

Prima nava va acosta in a doua decada din ianuarie 2009, ulterior terminalul primind cel putin patru nave/luna de cate 80.000 tone, capacitate care se va mari.

Dinu Patriciu a precizat ca proiectul oleoductului Constanta-Trieste devine mult mai viabil acum decat proiectul Bulgaz-Alexandropolis.

Terminalul petrolier este situat la 8,6 kilometri in largul Marii Negre si poate primi nave de pana la 160.000 tdw (tone deadweight), operatiunile de descarcare/incarcare desfasurandu-se prin intermediul unui sistem plutitor de acostare care face legatura cu parcul de rezervoare de titei al Rafinariei Petromidia printr-o printr-o conducta submarina si de uscat.

Fata de traseul prin Portul Constanta, acest proiect scurteaza cu aproximativ 33 km drumul de acces al titeiului pe conducta dintre petrolier si rafinarie, realizand in acelasi timp reduceri importante de cost, de cel putin 4-5 dolari/tona.

Extinderea cu 350% a capcitatii de tranzit a produselor finite prin dana 9 aferenta portului Midia (de la 90.000 tone/luna la 310.000 tone/luna) va permite acostarea navelor maritime cu o capacitate maxima de 10.000 tdw si a barjelor de tip tanc de maxim 2.000 tdw. Alaturi de noul terminal din Marea Neagra si de cel detinut de KazMunaiGaz in portul Batumi (Georgia), proiectul va asigura si cadrul necesar dezvoltarii activitatilor de trading ale Grupului Rompetrol in regiune.

De la privatizarea Rafinariei Petromidia, in 2001, Grupul Rompetrol a alocat pana la sfarsitul anului 2007 aproximativ 350 milioane dolari pentru realitzarea de investitii tehnologice si de mediu.

Grupul Rompetrol are sediul in Olanda si operatiuni active in Franta, Romania, Spania si Europa de Sud-Est. Grupul are peste 9.000 angajati in 12 tari si estimeaza o cifra de afaceri de peste 10 miliarde dolari in 2008.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1081 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Multe ''prafuri" si multe inadvertente!

Nu-mi dau seama daca-i apartin dlui. RICIU, sau celui care a preluat datele, din conferinta de presa!
Oricum, o investitie, oricare ar fi ea, in domeniul petrolier, NU se poate amortiza in mai putin de doi ani!!

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor