Rompetrol vrea reesalonarea datoriei catre stat

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 08:15
1565 citiri
Rompetrol vrea reesalonarea datoriei catre stat

Ministerul Finantelor analizeaza propunerea Rompetrol de a plati in mai multe transe, cu dobanda, datoria pe care o are catre stat si care este estimata la 517 milioane de euro, a declarat seful Fiscului, Sorin Blejnar.

Rompetrol a platit deja 54 de milioane de euro inainte de 30 septembrie 2010, data scadenta a obligatiunilor.

"Ne-am intalnit joia trecuta cu reprezentantii Rompetrol. Ei au cerut reesalonarea datoriei cu plata unor dobanzi", a declarat Sorin Blejnar, pentru Adevarul. Acesta a mai spus si ca, dupa ce va analiza solicitarea, comisia de negociere va pune pe masa Guvernului o propunere finala.

Rompetrol ar fi trebuit sa rascumpere pana acum toate obligatiunile la scadenta, din moment ce a ales sa plateasca o parte din datorie. Restul de obligatiuni au fost insa transformate in actiuni ale statului la Rompetrol Rafinare, insa aceasta conversie este considerata de Executiv ilegala. Data fiind situatia, au fost initiate peste 20 de procese impotriva companiei petroliere, iar Fiscul a pus sechestru asigurator asupra unor active ale rafinariei Petromidia.

Legat de aceasta situatie, reprezentantii Rompetrol sustin ca "grupul a transmis, incepand cu octombrie 2009, 10 propuneri privind identificarea unei solutii in interesul ambelor parti pentru valorificarea pachetulului de actiuni detinut de Ministerul Finantelor Publice la Rompetrol Rafinare (RRC). Cu toate acestea, nu s-a primit vreun raspuns oficial la niciuna dintre aceste variante".

Compania a propus mai multe variante de a-si plati datoria, printre care si posibilitatea livrarii de carburanti catre stat pentru o anumita perioada de timp. O alta idee pusa pe masa de Rompetrol a fost plata in avans a 100 de milioane de dolari de indata ce partile vor ajunge la o intelegere.

"Mentionam ca grupul a stins integral obligatiunile convertibile detinute de Ministerul Finantelor Publice la Rompetrol Rafinare, respectand cadrul legal stabilit de OUG 118/2003, aprobata prin Legea 89/2005, si de Conventia de Emisiune. Rompetrol Rafinare a rascumparat un pachet de obligatiuni in valoare de 71 de milioane de dolari (54 de milioane de euro - n.r.) si a convertit restul de obligatiuni in actiuni RRC emise in favoarea Ministerului Finantelor Publice, reprezentand 44, 69% din capitalul social. Ca atare, Rompetrol Rafinare nu mai are nicio obligatie catre Ministerul Finantelor Publice cu privire la obligatiunile convertibile", au mai spus oficialii Rompetrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Cum se compară prețurile carburanților din România cu cele din restul țărilor Uniunii Europene
Benzinăriile afișează prețuri mai mari la combustibil începând de vineri, 19 aprilie. Prețurile ridicate pentru benzină și motorină au reprezentat motive de dezbatere și au fost, în...
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset: Exynos 2500
Samsung se află în plin proces de dezvoltare a unui nou chipset, Exynos 2500, care promite să fie o versiune îmbunătățită a modelului actual, Exynos 2400. Noul procesor este proiectat...
#actiuni stat, #actiuni Petromidia, #datorie Rompetrol , #stiri Rompetrol