Rompetrol vrea sa intre pe piata din Serbia

Miercuri, 15 Decembrie 2010, ora 19:36
1143 citiri
Rompetrol vrea sa intre pe piata din Serbia

Grupul Rompetrol investeste sute de milioane de dolari pentru cresterea eficientei, marirea capacitatii de rafinare si extinderea retelei in mai multe tari, intre care Romania, Bulgaria, Ucraina si Republica Moldova, precum si in intrarea sa pe piata din Serbia.

Grupul Rompetrol vrea sa renunte la activitatile sale de retail cel mai putin profitabile si sa se axeze pe cele generatoare de rezultate solide. In acest sens, anul viitor se va realiza exit-ul de pe piata albaneza, concomitent cu cresterea numarului de statii din Romania, Bugaria, Ucraina si Georgia, a declarat CEO Rompetrol, Saduokhas Meraliyev. In plus, compania asteapta decizia actionarului sau majoritar, KazMunaiGaz, pentru a-si face intrarea pe piata din Serbia.

"Proiectul de restructurare vizeaza activitatile noastre din cinci tari si avem drept tinta anul 2012 pentru a-l duce la indeplinire", a precizat Meralyev. In prezent, Rompetrol detine 48 de companii. Planul de restructurare vizeaza inchiderea sau comasarea cu entitati mai mari a 14 dintre ele.

Extinderea din sectorul downstream are in prim plan reteaua din Romania. Rompetrol vrea sa ajunga, in patru ani, la o retea proprie de 170 de statii, in comparatie cu 131 in prezent, si la 800 de puncte de vanzare in colaborare cu distribuitorii si partenerii sai.

"Extinderea, mai ales in Bucuresti, este principala preocupare a noastra. Acum suntem in procesul de aprobare a licentelor de constructie a unor noi unitati de desfacere", a mai spus oficialul Rompetrol. In acelasi timp, in Republica Moldova se va ajunge la 60 de statii de la 40 in prezent pana la sfarsitul anului viitor, iar retelele din Georgia si Bulgaria, "unde sunt rezultate foarte bune", se vor extinde la randul lor.

Piata ucraineana prezinta un foarte mare potential si conducerea Rompetrol vrea o extindere sustinuta aici, desi admite ca exista probleme in ceea ce priveste incarcarea si descarcarea produselor petroliere in porturile sale. Cat priveste zona Balcanilor, cea mai profitabila pentru companie, se are in vedere cresterea capacitatii unui terminal petrolier din Bulgaria tocmai in ideea patrunderii pe piata sarba.

"Exista o intentie a autoritatilor sarbe sa deschida piata benzinei, acum inchisa din cauza ca se vand doar produse ale rafinarilor sarbesti. Noi suntem pregatiti si avem, deja, trei posibili parteneri pe lista scurta", a afirmat Meralyev.

Planurile agresive ale Rompetrol de extindere se fac pentru a intampina revenirea pietei

Planurile agresive ale Rompetrol de extindere, cumulate cu renuntarea la activitatile neprofitabile, se fac in prezent pentru a intampina revenirea pietei. Conducerea Rompetrol a decis astfel alocarea a 350 de milioane de dolari in cresterea capacitatii rafinariei Petromidia si in modernizare pana in octombrie 2011. Rezultatul ar fi o crestere cu aproape jumatate a cantitatilor anuale rafinate. de la 3,6 milioane tone in prezent la 5 milioane tone. "Avem nevoie de 5 milioane de tone ale noastre in rafinarie, in fiecare an", mentioneaza Meralyev.

Totodata, directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grygoriev, estimeaza ca anul acesta se incheie cu pierdere de circa 120 de milioane de dolari si ca anul viitor rezultatele negative vor cobori la aproximativ 40 de milioane de dolari. Rezultatele negative sunt puse pe seama rafinarii, activitate care inca genereaza pierderi constante, asa cum retail-ul face mereu profit. Dar, odata cu investitiile de optimizare a costurilor si extindere a retelei de distributie, profitul ar urma sa apara in 2012, spune Grigoryev.

Potrivit acestuia, toate aceste investitii sunt facute la cererea companiei mama KazMunayGaz, care vrea ca Rompetrol sa devina eficienta si profitabila in cel mai scurt timp. Eompetrol trebuie sa returneze, pana anul viitor, in august, un imprumut de un miliard de dolari pe care grupul mama KMG l-a acordat in 2009

"Sunt anumite presiuni din partea actionarului nostru majoritar de a primi inapoi banii pe care ni i-a imprumutat si de a performa mai bine decat o facem acum", a spus directorul financiar Rompetrol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#Rompetrol, #extindere Bulgaria, #extindere Ucraina, #extindere Moldova, #intrare piata Serbia , #stiri Rompetrol