Cotatia la bursa a Gabriel Resources, in stransa legatura cu declaratiile politicienilor romani

Vineri, 13 Septembrie 2013, ora 17:33
2017 citiri
Cotatia la bursa a Gabriel Resources, in stransa legatura cu declaratiile politicienilor romani

Evolutia actiunilor Gabriel Resources pe bursa canadiana este de ani de zile in stransa legatura cu intentiile exprimate public de decidentii romani, ele inregistrand scaderi sau cresteri in functie de declaratiile guvernantilor de la Bucuresti.

O analiza publicata vineri de Realitatea.net ilustreaza foarte bine acest lucru, putand chiar sa duca la suspiciunea ca politicienii romani nu sunt straini de acest "montagne russe" bursier inregistrat de actiunile Gabriel Resources.

De altfel, nu este prima oara cand se discuta public aceasta problema, fostul ministru al Mediului Attila Korodi vorbind despre ea in urma cu trei ani, intr-un interviu acordat Ziare.com.

Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu

Conform Realitatea TV, in 2004, cand s-a sugerat abandonarea proiectului, cotatia Gabriel Resources s-a redus cu 11% intr-o singura zi, dar dupa doar doua luni, cand era clar ca politicienii nu vor renunta, actiunile recuperasera deja mare parte din pierdere.

A urmat momentul octombrie 2008, cand, in urma unei sedinte comune de guvern Romania-Ungaria, partea maghiara a presat cu succes pentru o amanare a inceperii exploatarii. Efectul? Cotatiile Gabriel Resources au coborat la un minim de 1,05 dolari. De asemenea, peste numai cateva luni, cand statul roman a decis brusc sa reia procedurile, actiunile au recuperat rapid din valoare.

Un alt moment important a fost decembrie 2009, cand Rosia Montana a fost inclusa in programul de guvernare al Guvernului Boc - actiunile au crescut la 4,61 dolari pe actiune.

In 2010, declaratiile politice favorabile proiectului facute la finalul anului au dus la un record istoric pozitiv - 8,08 dolari pe actiune. Randamentul pe trei luni a fost de aproape 75%, arata analiza Realitatea TV.

Si in 2011 actiunile au cunoscut fluctuatii. Pierderea de 16,5% inregistrata in prima parte a anului a fost recuperata dupa ce, in 6 iulie 2011, s-a primit descarcarea arheologica.

O lovitura puternica a venit in aprilie 2012, cand Curtea de Apel Alba Iulia a anulat o hotarare a Consiliului Local din Rosia Montana, legata de dezvoltarea zonei industriale. Efectul - un minim istoric, de 1,7 dolari per actiune.

Interventia publica a presedintelui Traian Basescu, care a sustinut puternic necesitatea luarii unei decizii cu privire la exploatarea de la Rosia Montana a dus la cresterea pretului actiunilor, care in cateva luni au urcat pana la 2,65 dolari.

Anul 2013 a adus si el schimbari importante. La jumatatea lunii aprilie, actiunile Gabriel Resources au pierdut la bursa canadiana peste 40% din valoare, pana la 1,30 dolari, din doua cauze: Banca Centrala a Canadei a revizuit in scadere prognozele de crestere economica, iar Guvernul Romaniei a anuntat renegocierea contractului cu Gabriel Resources.

Protestele de strada din ultimele 12 zile, precum si inconsecventa guvernantilor a coborat pretul actiunilor la 0,65 dolari, un efect puternic avandu-l discordanta intre pozitiile celor doi lideri USL, Crin Antonescu si Victor Ponta.

Efectul Rosia Montana. Actiunile Gabriel Resources se prabusesc la bursa

Ca urmare a reconsiderarii acestor pozitii si mai ales, a declaratiilor premierului Victor Ponta referitoare la despagubirile de 2 miliarde de dolari pe care statul roman ar putea sa le plateasca firmei Gabriel Resources, pretul actiunilor a inceput sa urce din nou.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#cotatie bursa Gabriel Resources, #pret actiuni Rosia Montana, #bursa canadiana Gabriel Resources , #Gabriel Resources