Document-cheie pentru Rosia Montana, disparut in timpul guvernarii Nastase

Miercuri, 09 Octombrie 2013, ora 21:05
8739 citiri
Document-cheie pentru Rosia Montana, disparut in timpul guvernarii Nastase

Mihail Ianas, fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM) in perioada 1997-2000, a sustinut, miercuri, la Comisia Rosia Montana, ca scrisoarea in original prin care fostul ministru al Industriilor Radu Berceanu a solicitat transferul licentei de explorare de la Minvest Deva catre Gabriel Resources ar fi disparut.

"Doamna care a urmat dupa mine, Stratulat, mi-a spus urmatorul lucru, eu nu pot sa il verific, ca a disparut aceasta scrisoare in original si nu se mai gaseste decat in copie, la cineva care a facut controlul. Control a venit de la prim-ministru, Curtea de Conturi, Politia Economica si diverse parchete. (...) Cineva a luat scrisoarea originala", a aratat Mihail Ianas.

Acesta a precizat ca respectivele controale ale unor institutii ale statului au fost facute, cate trei-patru pe an, in perioada guvernarii Nastase.

Rosia Montana: Comisia vrea lista cu persoanele publice care au facut vizite pe banii RMGC

Ianas a aratat ca inainte de acordarea licentei nu a avut nicio discutie cu fostul ministru al Industriilor, Radu Berceanu, ci cu secretarul de stat Staiculescu.

"Mi-a venit o scrisoare de la minister fara semnatura ministrului pentru transfer si i-am dat-o inapoi, semnata de directorul general al Directiei Miniere de la momentul respectiv si contrasemnata, s-ar putea, de secretarul de stat. Am solicitat, chiar prin scrisoare, sa fie semnata de ministrul Industriilor si mi-a venit scrisoarea semnata de ministrul Industriilor, chiar cu stampila", a aratat el.

Afirmatiile fostului sef al ANRM l-au facut pe presedintele comisiei, Darius Valcov, sa exclame: "O scrisoare pierduta".

"Scrisoare pierduta. Caragiale a fost roman", a replicat Mihail Ianas.

Intrebat de un membru al comisiei daca aceasta scrisoare este semnata indescifrabil, asa cum a sustinut in fata comisiei ministrul Dan Sova, fostul director a raspuns negativ.

Minciuni in comisia Rosia Montana - Director din Ministerul Mediului, anchetat?

Presedintele Comisiei Rosia Montana, Darius Valcov (PSD), a afirmat, la finalul sedintei, ca aceste informatii vor trebui sa ajunga la toate institutiile statului.

"Am fost cu totii prezenti si am vazut ce afirmatii, din punctul meu de vedere, a facut Mihail Ianas si aceste informatii trebuie sa ajunga la toate institutiile statului. In momentul in care spui, ca fost presedinte al ANRM, ca s-a plecat pe o asociere ilegala ceruta de ministrul de resort, in momentul acela cred ca, daca toti ne facem in continuare ca nu vedem si nu auzim, cu totii avem o problema", a spus Valcov.

Intrebat cat de mult vor influenta aceste noi informatii decizia pe care o va lua comisia, social-democratul a raspuns:

"In momentul in care am intrat in aceasta comisie credeam ca sunt probleme doar de natura mediului, de patrimoniu cultural sau referitoare la partea socio-economica.

De fapt, ne-am dat seama cu totii ca sunt foarte multe probleme de natura juridica, la modul in care aceasta asociere a pornit intre statul roman sau reprezentantul statului roman, Minvest, si firma canadiana".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#scrisoare Rosia Montana disparut, #Berceanu transfer licenta Gabriel Resources , #Gabriel Resources
Comentarii
Poza Hahn
Hahn
rank 5
lipsa de grija pt. documentele de interes national...
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1