Ziare.com

Gabriel Resources cere Romaniei despagubiri de 5,7 miliarde dolari canadieni

Joi, 29 Iunie 2017, ora 15:35

   

Gabriel Resources cere Romaniei despagubiri de 5,7 miliarde dolari canadieni
Gabriel Resources intentioneaza sa solicite vineri Romaniei, la curtea de arbitraj a Bancii Mondiale, despagubiri echivalente cu 5,7 miliarde de dolari canadieni, pentru pierderile inregistrate ca urmare a nerespectarii de catre partea romana a tratatelor de investitii, se arata intr-un comunicat al companiei.

Gabriel Resources si subsidiara sa detinuta integral Gabriel Resources Jersey sunt reclamante in procesul de arbitraj deschis impotriva Romaniei la Centrul International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) a Bancii Mondiale, in concordanta cu prevederile tratatelor bilaterale de investitii intre Canada si Romania si Marea Britanie si Romania.

Solicitarea de despagubiri, bazata pe evaluarea efectuata de un expert independent, va fi facuta in dolari americani, in suma de 4,4 miliarde de dolari, echivalenta sumei in dolari canadieni la cursul de inchidere a tranzactiilor din 27 iunie.

Prin acordarea licentei si blocarea apoi a proiectelor, fara procedurile necesare si fara compensatii, Romania a privat Gabriel Resources de utilizarea, beneficiile si valoarea investitiilor in tara, inclusiv de dreptul de dezvoltare a proiectelor.

Solicitarea de despagubiri a Gabriel Resources se bazeaza pe incalcarea de catre Romania a mai multor prevederi ale tratatelor, care includ expropierea investitiilor sale in Romania fara compensatii, neacordarea unui tratament corect si echitabil investitiilor, protectie si securitate si pierderea investitiilor prin masuri discriminatorii si nerezonabile.

Memoriul va fi inaintat tribunalului pentru arbitraj constituit sub auspiciile Centrului International pentru Disputarea Investitiilor (ICSID) al Bancii Mondiale.

Romania va trebui sa raspunda acestui memoriu cu un contra-memoriu pana in 15 februarie 2018, iar Gabriel Resources va raspunde la randul sau reactiei partii romane pana in 5 septembrie 2018.

Ulterior, Romania trebuie sa dea un raspuns la replica Gabriel Resources pana pe 19 februarie 2019.

O audiere referitoare la justificarea solicitarii de daune facuta de Gabriel Resources la tribunalul de arbitraj este programata sa aiba loc in perioada 9-20 septembrie 2019.

Jonathan Henry, presedinte si director general al Gabriel Resources, arata in comunicat ca Guvernul Romaniei a blocat ilegal autorizarea Rosia Montana, iar apoi a actionat fara sa respecte acordul Gabriel cu statul si cu drepturile de autorizare existente.

"Maine intentionam sa depunem o cerere solida, detaliata pentru despagubiri si sa cerem compensatii de 5,7 miliarde de dolari canadieni", a spus, joi, Henry.

Gabriel este listata la bursa de valori din Toronto.

Licenta de exploatare pentru Proiectul Rosia Montana este detinuta de Rosia Montana Gold Corporation, compania romaneasca la care Gabriel detine o participatie de 80,69%, iar restul de 19,31% de catre Minvest Rosia Montana, companie miniera de stat.

Citeste si:Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 3115 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor