Rosia Montana: Documentele care ar trebui desecretizate - Ce incearca statul sa ascunda

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 11:30
5027 citiri
Rosia Montana: Documentele care ar trebui desecretizate - Ce incearca statul sa ascunda
Foto: Ziare.com

Ministerul Economiei a republicat, miercuri, pe site 20 de documente legate de contractele incheiate de stat cu compania care detine proiectul minier de la Rosia Montana, insa nu a desecretizat cateva acte necesare pentru intelegerea si evaluarea situatiei acestei exploatari.

Conform institutiei, documentele se refera la societatea Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), respectiv actul constitutiv al companiei, precum si actele aditionale. Primele dateaza din 1997 si erau cunoscute publicului inca din 2011.

Rosia Montana: Documentele "desecretizate", publicate pe site-ul Ministerului Economiei

In consecinta, profesorul universitar Afrodita Iorgulescu, care face parte din "Grupul pentru salvarea Rosiei Montane" de la Academia de Studii Economice (ASE), a precizat pentru Ziare.com ca unele puncte cheie ale afacerii sunt ascunse de stat:

- Lipseste documentul initial ("agreement-ul") din septembrie 1995 (Contractul

si cele doua acte aditionale), extrem de important, care este punctul oficial de pornire a afacerii Rosia Montana.

- Mai lipseste de asemenea documentul prin care statul roman a fost de acord cu

cotarea la bursa, in 1996, a lui Gabriel Canada pe seama aurului de la Rosia Montana (de ce nu s-a cotat la bursa compania statului?)

- Si licenta de exploatare 47/1999, data de guvern prin HG in 1999 lui

Minvest ca titular (sa contunie sa exploateze la mina veche) (prin Art. 46 din Legea Minelor 61/1998) si lui RMGC ca afiliat (sa exploreze, fara concurs public de oferta).

- Actele aditionale la Licenta 47, care transforma Licenta pentru mina veche a

statului in Licenta pentru proiectul RMGC, prin care ANRM a modificat chiar si perimetrul Licentei (initial 1.200 ha, 2.122 ha in 1999, 4.282 ha in 2001, 2.388 ha in 2004).

Rosia Montana nu e de vanzare. Proiectul trebuie oprit! - Interviu cu prof. univ. dr. Afrodita Iorgulescu

Totusi, aceasta licenta a fost publicata de Rise Project, impreuna cu anexa prin care se face prima modificare a perimetrului: 2122 ha in 1999 (amintim ca au mai fost facute modificari ulterioare: 4282 ha in 2001, 2388 ha in 2004 si ca Legea minelor nu permite modificarea perimetrului unei licente de exploatare si prevede doar micsorarea perimetrului unei licente de explorare) ; cum a fost semnat la 4 septembrie 1995 contractul de cooperare intre RAC Deva (actuala Minvest) si Gabriel Resources N.L.

Aurelian Dochia, despre Rosia Montana: Lucrurile sunt in desfasurare, nu s-a incheiat inca nimic

Confuzie pe numele companiilor

Profesorul ASE arata ca exista cel putin trei companii cu numele Gabriel Resources, toate create de Frank Timis:

- Gabriel Resources N.L., o companie australiana infiintata la 4 ianuarie 1995;

- Gabriel Resources Ltd. (Gabriel, pe scurt), companie canadiana, inregistrata in registrul companiilor la 28 mai 1996, cu un capital social de 22.000 USD, si cotata (nu se stie cum) pe seama Rosiei Montane la bursa in Canada, incepand cu 1996;

- Gabriel Resources Limited (Gabriel Jersey, pe scurt), companie englezeasca, cu adresa in Jersey, inregistrata in registrul companiilor tot la 28 mai 1996, cu un capital social de 10.000 lire sterline.

Pe 17 decembrie 1996, Gabriel intra intr-o intelegere cu Gabriel Jersey. La adunarea generala extraordinara din 27 martie 1997, Gabriel a obtinut acordul actionarilor pentru achizitionarea tuturor actiunilor lui Gabriel Jersey. Pe 11 aprilie 1997, Gabriel a scos 15.000.000 actiuni pentru achizitionarea tuturor actiunilor lui Gabriel Jersey. Ca rezultat, actionarii lui Gabriel Jersey care si-au vandut actiunile au devenit actionarii majoritari ai lui Gabriel.

Aceasta tranzactie, prin care controlul companiei parinte (Gabriel) trece la actionarii subsidiarei (Gabriel Jersey) este contabilizata ca o preluare inversa (reverse takeover).

Rosia Montana: O sa platim toti? - cum mai putem scapa

Pe 7 iunie 1997, Gabriel a intrat, prin subsidiara Gabriel Jersey, intr-un Contract de incorporare si Articol de Asociere cu Minvest (si inca trei actionari minoritari privati, pentru ca Legea 31/1990 cerea minimum 5 actionari) care au dus la formarea companiei mixte, pe actiuni, EuroGold Resources S.A., actuala RMGC.

"In consecinta, exista riscul ca sa existe consecinte juridice negative ale faptului ca exista mai multe companii cu acelasi nume: care din ele raspunde in fata legii?", se intreaba Afrodita Iorgulescu.

Directorul Gabriel Resources: Declaratiile, citate gresit. Am cel mai profund respect pentru Romania

Proiectul ar putea fi respins de Parlament

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Protestul minerilor de la Rosia Montana continua. 22 de protestatari, blocati in subteran

Documentul ar fi trebuit sa ajunga in Parlament pentru dezbatere, insa luni, 9 septembrie, sedinta Birourilor permanente reunite, care decideau infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana, a fost anulata.

Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Rosia Montana, a anuntat luni presedintele liberalilor, Crin Antonescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#Rosia Montana licenta exploatare, #Rosia Montana documente desecretizate, #Rosia Montana exploatare, #Rosia Montana aur , #Gabriel Resources