Baltazar: Ce semnal da Romania prin trenarea proiectului Rosia Montana?

Vineri, 23 Martie 2012, ora 10:00
1658 citiri
Baltazar: Ce semnal da Romania prin trenarea proiectului Rosia Montana?
Foto: Arhiva

Consultatul financiar Bogdan Baltazar deplange modul in care treneaza raspunsul autoritatilor in privinta proiectului minier de la Rosia Montana, in conditiile in care statul se lauda ca vrea sa atraga investitii straine in Romania.

"Este trist si revoltator faptul ca Romania nu are proiecte 'la cheie', gata sa porneasca, iar investitiile straine directe sunt in cadere libera. Stiu un singur proiect major care poate fi implementat rapid, il stie toata lumea, e vorba de proiectul minier de la Rosia Montana, o investitie directa de doua miliarde de dolari.

Totusi, raspunsul autoritatilor, oricare ar fi el, treneaza de ani buni. Ce semnal da Romania investitorilor, prin aceasta lipsa de decizie? O tara in dezvoltare are nevoie de industrie, nu putem sa supravietuim doar prin constructia de masini a celor de la Dacia", sustine Bogdan Baltazar, potrivit unui articol publicat la 12 martie, in Business Arena.

In contextul in care Romania a semnat la Bruxelles la inceputul lunii martie Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul uniunii economice si monetare, Bogdan Baltazar se pronunta pentru incurajarea dezvoltarii industriale.

"Pentru Uniunea Europeana, vremea relaxarii fiscale s-a incheiat. Dupa trei ani grei de criza, din pacate, trebuie sa stranga si mai tare cureaua si sa cheltuiasca banul public cu atentie maxima. Romania nu face exceptie, iar ca stat semnatar va avea o autonomie redusa in deciziile privind cheltuielile bugetare.

In conditiile in care investitiile nu mai sunt prioritatea statului roman, este cu atat mai important ca autoritatile sa faca eforturi mult mai sustinute pentru a atrage investitori privati, in special investitii straine care sa aduca si bani la buget si care sa creeze locuri de munca, atat de necesare in vremuri de criza", a mai spus Bogdan Baltazar.

Importanta industriei, in special a industriei extractive pe plan european este sustinuta si de recentul parteneriat pentru inovatie in domeniul materiilor prime propus de Uniunea Europeana, care isi propune sa creasca productia proprie de materii prime a Uniunii si implicit la scaderea dependentei de importuri.

Parteneriatul, propus in ultima zi a lunii februarie, va coaliza statele membre, companiile si cercetatorii in efortul de a intensifica activitatile de explorare, extractie si procesare a materiilor prime.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#Bogdan Baltazar Rosia Montana, #proiect minier Rosia Montana , #Gold Corporation