Borbely: Rosia Montana, cel mai modern proiect din Europa, daca va fi aprobat

Marti, 20 Decembrie 2011, ora 14:43
2277 citiri
Borbely: Rosia Montana, cel mai modern proiect din Europa, daca va fi aprobat
Foto: Arhiva

Proiectul minier de la Rosia Montana, dezvoltat de catre compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), va fi cea mai moderna instalatie din Europa, bineinteles daca va primi avizul din partea ministerului, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

"In ceea ce priveste Rosia Montana, sunt doua componente: una tehnica si una politica. Nu o sa dau drumul la acest aviz decat daca sunt convins 100% ca proiectul intruneste criteriile europene. Din punct de vedere tehnic, trebuie sa mai primim unele explicatii. Va fi cea mai moderna instalatie din Europa in sistem inchis, evident daca proiectul va primi unda verde", a afirmat Borbely.

Oficialul MMP a adaugat ca nu exista tara in lume care sa detina anumite cantitati de aur si de argint si sa nu le poata exploata, in ciuda parerilor contra referitoare la modalitate de procesare.

"Stiu ca exista ONG-uri, dar si o parte a populatiei care nu sunt de acord cu acest proiect. Pe de alta parte, sa fim seriosi, nu exista tara in lume care sa stea pe 300 de tone de aur si pe 1.600 de tone de argint, fara sa le exploateze. Cum se exploateaza este o alta discutie si trebuie sa se faca la standarde europene. De 12 ani nu s-a mai facut nimic la Rosia Montana, dar toata lumea vorbeste despre Rosia Montana. Si acum este poluare acolo, dar nimeni nu face nimic", a spus ministrul Mediului.

Intrebat daca subiectul Rosia Montana a fost discutat in cadrul UDMR, Laszlo Borbely a mentionat ca momentan nu s-a luat o decizie din punct de vedere politic in aceasta privinta.

RMGC este o companie infiintata in anul 1997, in judetul Alba, in care actionari sunt compania miniera de stat Minvest Deva - cu 19,31%, Gabriel Resources - cu 80,46% si alti actionari minoritari - cu 0,23%. Compania urmeaza sa dezvolte cea mai moderna mina din Romania, la Rosia Montana, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.

La inceputul lunii iunie 2010, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a emis o decizie definitiva si irevocabila prin care cere Ministerului Mediului si Padurilor (MMP) sa elibereze acordul de functionare in conditii de siguranta a Barajelor Cetate si Corna, incluse in proiectul minier de la Rosia Montana. Cele doua avize fac parte din documentatia necesara demararii viitoare a constructiilor din cadrul proiectului minier.

Compania RMGC a investit, pana in prezent, 400 milioane de dolari in afacerea cu aur din Romania, propunandu-si sa extraga aproximativ 300 de tone de aur si 1.400 tone de argint de la Rosia Montana, echivalentul a 20.000 de lingouri. Pentru tratarea aurului extras de la Rosia Montana urmeaza sa fie folosita, zilnic, o cantitate de 40 de tone de cianura.

In cazul in care proiectul aurifer ar primi unda verde, Romania devine primul producator de aur din Europa, depasind astfel primele doua tari din top, Finlanda si Suedia.

Estimarile companiei RMGC vorbesc despre faptul ca, in timpul constructiei minei, compania va asigura 2.300 de locuri de munca directe, iar pe timpul exploatarii 800 de posturi directe, in total numarul locurilor de munca ajungand la 3.000, un procentatj de 99% dintre posturile vacante cu norma intreaga fiind destinate romanilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Motivul pentru ca unii utilizatori vor evita achiziționarea noului Huawei Pura 70
Săptămâna trecută, Huawei a lansat seria Pura 70, care a înregistrat vânzări impresionante pe piața din China. Cu toate acestea, perspectivele pentru piețele occidentale sunt mai...
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
O multinațională germană inaugurează un nou birou în România, după ce a anunțat concedieri la nivel global
Compania multinațională de inginerie Bosch a inaugurat marți, 23 aprilie, cel de-al doilea birou din Cluj-Napoca, în cadrul centrului său de inginerie. La nivel de grup, Bosch a anunțat, la...
#Borbely Rosia Montana, #aviz mediu Rosia Montana, #ministru Mediu Rosia Montana , #Gold Corporation