Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Este esential ca societatea civila sa castige razboiul Rosia Montana

Marti, 17 Septembrie 2013, ora 10:29
3955 citiri
Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Este esential ca societatea civila sa castige razboiul Rosia Montana
Foto: Facebook/Raul Muresan

Foarte multi analisti se arata surprinsi de amploarea protestelor pentru salvarea Rosiei Montane. Unii au comentarii pertinente, altii neutre, pe cand altii urmeaza un scenariu bine pus la punct de discreditare a protestelor.

Unii se intreaba de ce nu au fost proteste cel putin la fel de mari pentru "cazuri mai grave", cum ar fi Bechtel, prefacandu-se ca nu inteleg ca la Rosia Montana avem de-a face cu o teapa de zeci de ori mai mare. Si asta daca ne referim numai la argumente economice.

Altii se refera la alte probleme, endemice pentru societatea romaneasca, cum ar fi sanatatea, educatia, coruptia, s.a.m.d., incercand sa induca ideea ca pe langa toate acestea subiectul Rosia Montana ar fi neimportant.

Nu pot decat sa constat ca in mass-media romaneasca avem un numar ingrijorator de oameni care nu inteleg sau se fac ca nu inteleg de ce Rosia Montana este atat de importanta. Care nu vad ca Rosia Montana a devenit un simbol al luptei societatii civile si ca in frunza rosu-verde stau de fapt, amalgamate, toate problemele Romaniei. Nu cred ca putea cineva exprima acest mesaj mai bine decat Dan Perjovschi, printr-un desen genial:

Sursa: Dan Perjovschi

Politica si coruptie

Cazul Rosia Montana este ca un ecran pe care se proiecteaza tot ce inseamna iresponsabilitatea politica si suspiciunile de coruptie din Romania ultimilor 23 de ani.

Este turnesolul care masoara, in timp real, toate mizeriile acestui caz, prototipice pentru tot ce s-a intamplat cu tara noastra dupa Revolutie. De la inceputurile dubioase ale afacerii, in care Frank Timis, acuzat de trafic de droguri in Australia, a ajuns in Parlamentul Romaniei si a reusit sa isi aserveasca institutii ale statului la pachet, pana la obedienta ministrilor din guvernele CDR si Nastase, lobby-ul dubios de agresiv al presedintelui Basescu, sau incropirea de legi speciale, neconstitutionale in numele unei companii private.

Nu cred ca exista caz care sa ridice atatea intrebari ca Rosia Montana, caz care sa demaste mai clar legaturile bolnavicioase dintre politic si zona dubioasa a mediului de afaceri.

Economie

Si din punct de vedere economic cazul Rosia Montana este graitor. Politicienii nostri au fost dintotdeauna dispusi sa sacrifice prosperitatea economica a Romaniei doar pentru niste spagi sau pentru a-si conserva puterea.

Nu exista viziune strategica, nu exista planuri pe termen lung. Exista doar "imbuibarea" de moment, prosperitatea individuala indiferent de costuri. Asa cum ii vedeti pe politicieni ca se comporta cu Rosia Montana, exact asa se comporta si cu economia tarii.

Educatie, meritocratie, spirit critic

Mai mult decat orice, protestele pentru salvarea Rosiei Montane sunt dovada vie ca societatea romaneasca incepe sa gandeasca, sa dezvolte un spirit critic si respect pentru valori. In ciuda dezinformarilor masive din presa mainstream, in special a celei televizate, oamenii au inceput sa se informeze, sa judece cu capul lor si sa nu mai accepte sa rumege pe nemestecate mesajele manipulatoare ale reclamelor RMGC, ale ziaristilor platiti, sau ale politicienilor de tip portavoce.

Oamenii din piata stiu cine sunt rosienii care se opun exploatarii, oameni liberi si care si-au construit, in ciuda opresiunii de peste 10 ani, mici afaceri / ferme cu care pot trai decent. Sunt mici antreprenori in mijlocul unei mase de ostilitate, de oameni manipulati, la mila unei companii care ii santajeaza.

Rosienii nostri sunt modele pentru intreaga societate romaneasca. Modele de curaj, de oameni care merita, de oameni care se lupta, de oameni liberi! De oameni morali, care nu fac compromisuri care sa ii compromita, care pun mai presus valorile lor decat profitul imediat. De oameni care stiu ca dincolo de educatia din scoala e extrem de important cum iti cresti copiii si ce modele le oferi.

Deschideti ochii dragi cetateni ai Romaniei si gasiti-va modele in acesti oameni din rezistenta de la Rosia Montana! Maine Romania va fi mult mai departe.

Respect pentru mediu, istorie si patrimoniu

Toata lipsa de interes pentru mediu, patrimoniu si mostenire culturala o veti gasi si in cazul Rosia Montana. Pe toti ne deranjeaza peturile care umplu poienile Romaniei dupa 1 mai, distrugerile uneori ireversibile asupra mediului lasate in urma de comunism, mizeria din orase, degradarea incredibila a cetatilor dacice si a altor obiective, demolarea abuziva a cladirilor de patrimoniu, lipsa de interes in valorificarea unor elemente de patrimoniu unice in lume.

Rosia Montana este simptomatica pentru toate acestea.

Model de dezvoltare a Romaniei

Dincolo de gargara politicianista, deslusim de fapt in problema Rosia Montana si o problema fundamentala de viziune a statului Roman. De viziune asupra modelului de dezvoltare pe care ni-l dorim pe termen mediu si lung. In acest domeniu actuala clasa politica are reflexe egale cu zero. O clasa politica interesata numai de profitul imediat, de gandire maxim pe o saptamana inainte.

La fel e si cu Rosia Montana. Cei care sustin proiectul refuza sa gandeasca pe termen lung, refuza sa accepte ca Romania vrea dezvoltare durabila, nu dinamitare si spoliere in termen de maxim 15 ani.

Refuza sa vada ca proiectul RMGC este o amenintare directa la locurile de munca sustenabile din prelucrarea lemnului, turism si cresterea animalelor, in care sunt angajati zeci de mii de moti din zona adiacenta Rosiei Montane.

Zecile de mii de protestatari din aceste zile demonstreaza ca generatiile care s-au maturizat isi doresc un alt tip de dezvoltare, cu adevarat sanatoasa, pe termen lung. Nu un model corporatist care omoara micii intreprinzatori ci o dezvoltare de jos in sus, cu concurenta libera pe o piata fara monopol. Nu un model de spoliere si intoxicare ci un model autentic de dezvoltare. Nu un model care compromite viitorul, ci unul care creeaza un viitor copiilor nostri.

Libertate si implicare civica

Poate castigul cel mai mare al luptei de peste 10 ani pentru salvarea Rosiei Montane este coagularea si activarea unei societati civile cu adevarat implicate. Letargia, lipsa de implicare, pesimismul bolnavicios al societatii romanesti, sunt lucruri care au fost toate spulberate de Campania Salvati Rosia Montana.

Ani si ani la rand oameni dedicati, idealisti, s-au sacrificat in numele Rosiei, au dus greul, si nu s-au descurajat nici atunci cand parea ca nu mai exista nicio sansa de salvare. La referendumul cianurii, din 9 decembrie 2012, zeci de voluntari au infruntat frigul si zapezile extreme pentru a monitoriza sectiile de votare din Apuseni si a evita fraudele de proportii care se anuntau. Atunci am realizat ca exista in sfarsit o generatie de oameni care sunt capabili sa isi sacrifice propriul confort pentru un ideal. Sa actioneze chiar si impotriva intereselor lor de moment, daca realitatea o cere.

Mi-am dat seama ca va fi numai o chestiune de timp pana aceasta generatie se va trezi si va demonstra ca poate face lucruri marete. Si, iata ca s-a trezit dupa nici 10 luni!

Multi comentatori sugereaza ca aceasta miscare nu va avea finalitate fara implicare politica. Se insala amarnic. Nu partidele, nu oamenii noi au lipsit in toti acesti ani din Romania. Daca astazi s-ar naste un partid nou, in lipsa presiunii strazii ar deveni in 3-5 ani exact ca partidele actuale. Ceea ce a lipsit in Romania ultimilor 23 de ani a fost societatea civila, manifestarea acesteia in spatiul public, implicarea, pumnul aratat politicienilor. Doar o societate civila activa poate elibera Romania de tirania politicului si echilibra balanta.

Sigur, ar fi frumos sa apara niste partide noi. Dar ce e mai important e ca de azi inainte societatea sa se uneasca, sa fie solidara si sa ia cu asalt strazile atunci cand politicul derapeaza. Societatea civila implicata este cel mai mare dar pe care Rosia Montana l-a facut Romaniei!

De aceea ies oamenii in strada pentru Rosia Montana. Pentru ca regasesc toate problemele lor si ale Romaniei in acest caz. Rosia i-a unit mai mult decat a reusit orice altceva in ultimii 20 de ani. Este esential ca societatea civila sa castige acest razboi. Este in joc o miza uriasa: viitorul Romaniei!

Daca vom pierde acest razboi, societatea civila se va prabusi, iar politicienii vor zambi din nou had si arogant printre dinti. Daca vom invinge, Romania o va lua pe alt drum pentru ca nu ne vom mai indoi niciodata ca puterea este la noi, la cetatenii acestei tari. Rosia Montana suntem noi!

Haideti cu totii in strada duminica 22 septembrie! Mai multi si mai hotarati. Cu drag, pentru Rosia Montana! Cu drag, pentru Romania!

Dr. Raul C. Muresan (foto)

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Raul Muresan Rosia Montana, #proteste Rosia Montana, #politicieni Rosia Montana , #Gold Corporation