Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Patru motive pentru demiterea ministrilor Plumb si Vosganian

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 16:36
8080 citiri
Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Patru motive pentru demiterea ministrilor Plumb si Vosganian
Foto: Facebook / Silver Wolf

Dimensiunile minciunii au atins proportii grotesti. Guvernul Ponta trebuie sa plece. Si Parlamentul sa se trezeasca.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara acum cateva zile in comisiile Senatului, citata de Mediafax, ca Rosia Montana trebuie comparata cu o exploatare din Finlanda, care se realizeaza in conditii de siguranta si se afla la 15 km de o partie de schi.

Daca s-ar documenta, ar afla ca distanta e de 27 km in linie dreapta, dar informatia servita de-a gata de PR-ul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este suficienta, nu-i asa doamna ministru?

Cateva zile mai tarziu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara: "Sa luam un autocar cu jurnalisti si sa-i ducem in Finlanda, sau un autocar cu parlamentari! Sa vada cum se face acolo!"

Vosganian, despre Rosia Montana: Singurul mod de a scoate aurul fara cianuri e sa scoti verigheta de pe deget?

Ambii se refereau la mina Kittila din Finlanda, cea mai mare mina de aur operationala din Europa. Dupa cum voi arata in continuare, comparatia minei Kittila cu Rosia Montana pur si simplu nu are niciun sens. Singurii care o fac sunt cei de la Rosia Montana Gold Corporation si politicienii carora compania le serveste de-a gata discursul de rostit la televiziuni si in Parlament: Rovana Plumb, Varujan Vosganian, Victor Ponta, Daniel Barbu si lista poate continua.

De altfel, pagina de Facebook a proiectului Rosia Montana are o pagina dedicata minei Kittila cu toate argumentele pe care le auziti de la politicieni (ca sa stiti exact cine pregateste pseudo-argumentele)

Sa trecem la argumentele reale.

1. Dimensiunea minelor

Conform datelor publicate de agnicoeagle.com, la mina Kittila zacamantul este estimat la 4,8 milioane de uncii (136 tone) la o concentratie de 4,5 grame per tona. Extragerea aurului presupune procesarea a 33 milioane de tone de minereu.

Conform Gabriel Resources, la Rosia Montana extragerea aurului presupune procesarea a 214,9 milioane de tone de minereu, la o concentratie medie de 1,46 grame per tona.

Adica, la Rosia Montana s-ar excava de peste 7 ori mai mult pamant decat in cea mai mare mina de aur din Europa!

Adancimea carierelor: Mina Kittila -150 metri. Rosia Montana - 400 metri sub nivelul centrului istoric, adica peste 700 metri excavatie in cariera Carnic!

De altfel, dimensiuni mult mai mari decat cele de la Kittila au si celelalte cariere - Cetate, Jig si Orlea.

La sfarsitul anului 2012 la mina Kittila a incetat exploatarea in cariera deschisa si s-a trecut la exploatarea in subteran (aviz "expertului" Mugur Ciuvica de la Antena 3 care isi batea joc de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, spunand ca nu stie ce vorbeste cand solicita ca la Rosia Montana sa se foloseasca doar exploatare subterana, daca e sa exploatam vreodata zacamantul).

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

In proiectul RMGC, la Rosia Montana se va lucra NUMAI in cariera deschisa, pe toata perioada exploatarii.

Carierele deschise nu pot fi ecologizate cu adevarat, ci doar cosmetizate (vezi studiile reputatului cercetator Jeffrey A. Simmons, din 2008, in muntii Apalasi).

2. Vestigiile si peisajul cultural

Mina Kittila se afla dincolo de cercul polar, intr-o zona foarte putin locuita, inghetata mai tot timpul anului si fara sa fi avut vestigii istorice in zona minei.

La Rosia Montana vorbim de cea mai veche localitate atestata documentar din Romania, cu cea mai mare densitate de monumente istorice si vestigii arheologice din tara.

La Rosia Montana s-au descoperit: peste 40 de tablite cerate care stau la baza reconstituirii dreptului roman; mine pre-romane, romane, medievale, premoderne si moderne unice in lume; zeci de tauri de alimentare a steampurilor; avem de-a face cu un peisaj cultural de valoare universala, care satisface criteriile includerii in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Si nu, proiectul RMGC NU se poate face cu protectia simultana a patrimoniului: cel mai important monument istoric, masivul Carnic va fi exploatat, dinamitat, impreuna cu cele mai valoroase galerii romane, medievale si premoderne, cu faimoasele corande (camere de exploatare de peste 300 m inaltime) si camere cu pilieri, sisteme hidraulice romane, s.a.m.d, pe care le contine.

Si argumentele pot continua pentru a demonstra ca este mult diferita o exploatare in pustiul arctic decat una la Rosia Montana.

3. Cantitatea de cianura

Tot conform agnicoeagle.com, la mina Kittila se utilizeaza aproximativ 300 de tone de cianura pe an

La Rosia Montana s-ar utiliza peste 13.000 de tone de cianura pe an, adica de peste 43 de ori mai mult decat in cea mai mare mina de aur din Europa!

No comment.

4. Localizare si geografie

Folositi Google Earth si convingeti-va singuri. Mina Kittila se afla la peste 36 km in linie dreapta si peste 55 km pe sosea de localitatea Kittila.

La Rosia Montana, cele patru cariere propuse de proiectul RMGC se afla in imediata vecinatate a localitatii Rosia Montana, numeroase case intrand in zona de impact si fiind vizate de expropriere si demolare.

Iazul de decantare de pe valea Cornei aflat in spatele unui baraj de roca de 185 metri inaltime este la doar, atentie!, doar 2 km in amonte de orasul Abrud (cu 5.000 de locuitori)!

Mina Kittila se afla la o distanta de 900 km de Helsinki si la 150 km nord de cercul polar, intr-o zona mai tot anul inghetata, intr-o stepa subpolara cu o densitate de doar 0,78 locuitori pe kilometru patrat (vezi statisticile zonei Kittila din Laponia Finlandeza). Terenul este complet plat.

Comuna Rosia Montana se afla in inima Aspusenilor, cu o densitate de peste 80 locuitori pe kilometru patrat. Cel mai mare oras din Apuseni, orasul Campeni cu o densitate de 93 locuitori pe kilometru patrat si o populatie de peste 7.200 locuitori se afla la 9 km de Rosia Montana. Orasul Abrud, cu 5.000 de locuitori, se afla la 5 km de zona carierelor si la 2 km de iazul de decantare, imediat sub baraj.

Priviti imaginile de mai jos si comparati, daca puteti, mina Kittila, aflata intr-o zona pustie, intr-o stepa inghetata, cu Rosia Montana, aflata intr-o zona cu o densitate a populatiei de peste 100 de ori mai mare, intr-o superba zona montana si in vecinatatea imediata a celor doua mari localitati ale Apusenilor. Mai are rost sa discutam?

Mina Kittila. Sursa: http://bergforsk.se/wp-content/uploads/2011/05/koivisto.pdf

Rosia Montana. Sursa: Cluj.info.

Bonus: Minciunile spuse de premierul Ponta

Intr-o emisiune de pe postul Antena 3, Victor Ponta a reluat cu nonsalanta exact argumentele lui Traian Basescu legate de poluarea care ar exista acum la Rosia Montana, inducand ideea falsa ca doar proiectul RMGC poate contribui la ecologizarea ei.

Victor Ponta a declarat: "Intr-adevar, daca se face aceasta exploatare, va fi un lac de cianura. In prezent, acolo sunt doua lacuri. Apele au o concentratie mult mai mare decat cea permisa. Vorbea cineva de un peisaj selenar, este acolo un peisaj selenar".

Alo!! Sa-l trezeasca cineva pe premier.

Domnule Ponta, in caz ca nu stiati, la Rosia Montana nu s-a folosit nici un gram de cianura. Nu exista niciun lac care sa contina cianuri, exista doar tauri cu apa curata, monumente istorice, folosite inca din perioada medievala pentru a antrena steampurile.

Minereul de la Rosia Montana era transportat in Gura Rosiei, unde era concentrat sub forma de pasta si trimis spre cianurare la Baia de Aries. La Rosia Montana nu s-a utilizat cianura niciodata!

Este foarte interesant, domnule prim-ministru, cum spuneti pe dinafara poezia scrisa de RMGC - macar o minima informare ar fi fost necesara. Sau nu?

Am prezentat intr-un articol anterior o serie de argumente care demonstreaza cat de mincinosi sunt Traian Basescu si Victor Ponta in cazul Rosia Montana si cum sta treaba cu turismul, poluarea existenta deja si asa-zisa cianura din cafea:

Traian Basescu devine ridicol in cazul Rosia Montana (Opinii)

Cum spuneam la inceput, dimensiunile minciunii au atins proportii grotesti. Ganditi-va ca acesti oameni conduc tara! Haideti sa ajutam guvernul Ponta sa plece. Si Parlamentul sa se trezeasca.

Duminica, 15 septembrie, ne vedem cu totii in strada, de la ora 17, in toate orasele tarii si peste hotare. Nu vom ceda!

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Raul Muresan Rosia Montana, #mina Kittila Rosia Montana, #mina Finlanda Rosia Montana , #Gold Corporation
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Cu acest tradatori ai interesului national
Poza danduta
danduta
rank 3