Invitatii Ziare.com Raul Muresan: "S-a dat spaga barosana pentru Rosia Montana!"

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 16:17
7691 citiri
Invitatii Ziare.com Raul Muresan: "S-a dat spaga barosana pentru Rosia Montana!"
Foto:Facebook/Uniti Salvam

Una dintre cele mai frecvente lozinci din strada, de la protestele impotriva proiectului Rosia Montana din aceste zile, este exact titlul acestui articol: "S-a dat spaga barosana pentru Rosia Montana!".

Interesant este si faptul ca politicienii au inceput la randul lor sa foloseasca argumentul spagii, voalat, sub forma unor intrebari aparent retorice. Ponta si Basescu se intrebau reciproc cata spaga a incasat fiecare pentru a sustine proiectul de la Rosia Montana. Probabil sperau ca aceasta informatie oricum nu va aparea in presa si ca secretul este suficient de bine pazit ca ei sa se poata juca cu cuvintele.

Odata cu cenzurarea presei prin contractele de publicitate ale RMGC, s-a discutat din ce in ce mai putin in ultimii ani despre subiectul coruptiei in cazul Rosia Montana. Existau zvonuri potrivit carora partidele au incasat bani grei pentru a-si finanta campaniile electorale si ca au aparut grupuri de lobby si presiune, unele recunoscand pe fata ca sunt finantate de catre RMGC - de exemplu auto-intitulatul Grup Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural de la Rosia Montana (condus de fostul ministru al culturii Razvan Theodorescu).

Pe surse circula informatia conform careia spaga incasata de partide este de ordinul sutelor de milioane de euro.

Putem face un exercitiu simplu prin care sa estimam ordinul de marime al spagii. RMGC pretinde ca a "investit" in Romania peste 500 de milioane de dolari in ultimii ani. Este suficient sa studiem rapoartele financiare ale Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC pentru a deduce care a fost structura cheltuielilor RMGC.

Posibile mecanisme ale pomparii de bani dinspre RMGC inspre politic

Haideti sa facem impreuna un exercitiu de imaginatie, poate se sesizeaza totusi DNA-ul si incepe niste investigatii.

Se ia o firma de proiectare din Alba Iulia (o firma oarecare sa zicem!) care elaboreaza un proiect de restaurare pentru una dintre casele detinute de RMGC in Rosia Montana. Firma, apropiata unui partid politic (un partid oarecare sa zicem!), incaseaza peste 120.000 euro pentru proiectul de restaurare in conditiile in care valoarea de piata este undeva la maximum 20.000. Adica de peste 6 ori pretul pietei. In acest fel, RMGC ar fi putut sa pompeze bani la modul cel mai serios inspre mediul politic si de lobby, fara insa a trezi prea mari suspiciuni.

In raportul financiar al Gabriel Resources catre actionari pe 2009, apar cheltuieli de "dezvoltare a comunitatii" de 22,3 milioane de dolari in 2008 (an electoral). De aproape 10 ori mai mari decat in 2009!

Similar, cheltuielile financiare in 2008 ale lui Gabriel Resources sunt de peste 4 ori mai mari decat in 2009 (vezi tabelul de mai jos).

Coincidenta stranie, in ultimii ani RMGC a declansat o campanie de "restaurare" a caselor din proprietatea sa. Poate s-a gandit ca impusca doi iepuri dintr-un foc. In primul rand, prin asa-zisele restaurari (mai multe asociatii profesionale din domeniul patrimoniului, incluzand ARA, au demascat restaurarile fictive cu beton si termopan ale unor monumente istorice) RMGC a dorit sa inchida gura opozitiei la proiectul minier care semnala de cativa ani ca aceasta companie a distrus peste 150 de case ajunse in proprietatea sa si a lasat case monument istoric sa se degradeze pana la imposibilitatea de a le mai restaura.

In al doilea rand, pretinsele restaurari ar fi putut oferi un vehicul perfect pentru pomparea, aparent legala, de bani dinspre RMGC inspre firmele de partid.

Scenariul de mai sus este o posibilitate (realista sa zicem!). DNA ar putea declansa foarte usor o investigatie pe aceasta tema. Ar fi suficient sa verifice contractele acordate de RMGC unor firme, iar apoi sa verifice acele firme pentru a vedea ce partide/oameni politici/lobby-isti au in spate.

Alte mecanisme posibile de pompare de bani pot fi imaginate daca ne uitam doar la faptul ca in raportul financiar din 2010 Gabriel raporteaza investitii in "echipament de lunga durata" de peste 48 si 51 de milioane de dolari in 2009 si 2010 (vezi tabelul de mai jos). Ma intreb, in ce echipament a investit compania care momentan nu are nicio activitate miniera, proiectul nefiind demarat?

Sa cumperi echipament inainte de a avea avizul de a demara mina este cel putin suspect.

Se spune despre opozantii proiectului RMGC ca nu sunt informati, ca actioneaza emotional, s.a.m.d. Insa, imi permit sa spun ca acestia sunt de fapt singurii informati.

Academia Romana, organismul consultativ al UNESCO (ICOMOS), Asociatia Ad Astra a Cercetatorilor Romani, Asociatia ARA, si zeci de alte organizatii profesionale din Romania se opun toate proiectului de minerit de la Rosia Montana al RMGC. In anul 2002, peste 1.038 de experti arheologi din toata lumea au semnat o scrisoare pentru protejarea Rosiei Montane.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Politicienii incearca sa dezinformeze populatia preluand mesajele companiei. Dragi cititori, uitati-va la toate partidele si evaluati pozitia politicienilor din aceste partide. Veti vedea, fara exceptie, ca cei care ies la rampa in favoarea proiectului RMGC sunt in majoritate oameni de la varful acestor partide, liderii partidelor. Mult mai rar se intampla ca un politician mai jos in ierarhia partidului sa aiba asemenea convingeri pro- la adresa proiectului RMGC. Oare de ce?

Politicienii sfideaza piata

Toni Grebla se rasteste acum la protestatarii care au iesit pe strazi pentru Rosia Montana si sustine cu indarjire mizeria de proiect de la Rosia Montana, contra intereselor Romaniei si contra vointei cetatenilor acestei tari. El a fost cel care a initiat in 2009 proiectul de modificare a legii minelor 85/2003 care continea in mare parte toate prevederile abuzive in favoarea RMGC pe care le contine si proiectul de lege aprobat acum de guvern. Ma intreb daca acest politician nu ar trebui judecat pentru inalta tradare contra interesului public.

Premierul Ponta declara ca prin negociere acest guvern a schimbat fundamental proiectul. Nimic mai fals, nimic mai mincinos. Este vorba EXACT de ACELASI proiect propus de RMGC inca de acum cativa ani. Proiectul este identic, in tot ce inseamna datele tehnice, impactul exploatarii, tehnologia utilizata etc. Singurele aspecte care s-au modificat nu tin de proiectul de exploatare in sine. S-a discutat doar cresterea redeventei cu 2% si a participatiei statului cu aproximativ 5%. Adica praf in ochi! Proiectul in sine ramane perfect identic cu cel propus initial. Cat credeti ca veti mai putea sfida piata, domnule Ponta?!

Colac peste pupaza, nemaistiind pe unde sa scoata camasa, premierul Ponta afirma ca daca nu se avizeaza acest proiect statul va trebui sa plateasca 2 miliarde de dolari despagubiri lui Gabriel Resources, actionarul majoritar al RMGC. De unde si pana unde o asemenea aberatie? Daca RMGC nu a fost in stare sa faca un proiect legal, trebuie sa incalcam toate legile doar de teama ca ne va da in judecata? Sa o faca! Niciun tribunal international nu i-ar da vreodata dreptate.

In fine, argumentul cu 2 miliarde al lui Ponta este absurd de la cap la coada. Asa cum bine spunea Moise Guran la emisiunea Biziday valoarea de piata a Gabriel Resources este de 600 si ceva milioane de dolari. Pai nu ar fi mai simplu sa il cumpere statul roman pe Gabriel cu totul, cu 2 miliarde putandu-i cumpara de 3 ori!

Legea umilintei nationale

Cel mai bun exemplu ca statul roman este in genunchi in fata acestei corporatii este legea propusa de guvernul Ponta pentru demararea exploatarii de la Rosia Montana, lege aprobata de Guvern si trimisa catre Parlament. Legea prevede exproprierea in interes privat a localnicilor care nu vor sa plece, aservirea totala a statului companiei miniere, si derogari de la toate legile importante de protectie a mediului si patrimoniului cultural.

Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

Singurul mod de a opri aceasta umilinta este de a iesi in strada. In 8 septembrie am fost peste 40.000 in toata tara si in lume! Haideti sa continuam, sa fim si mai multi in saptamanile urmatoare. Uniti, salvam Rosia Montana!

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Raul Muresan Rosia Montana, #bani politicieni Rosia Montana, #cheltuieli Gold Corporation , #Gold Corporation