Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Victor Ponta se vrea groparul Rosiei Montane

Luni, 15 Iulie 2013, ora 09:01
6781 citiri
Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Victor Ponta se vrea groparul Rosiei Montane
Foto: Mindbomb

Spuneam acum ceva vreme ca Rosia Montana este turnesolul care ne arata adevarata fata a politicienilor romani, dar si ca este piatra de incercare a societatii civile din Romania. Dupa comportamentul total iresponsabil al PDL-istilor si al lui Traian Basescu in privinta acestui subiect, iata ca Victor Ponta si USL-ul demonstreaza ca pot fi chiar mult mai rai si in acelasi timp mai perversi.

Sa nu uitam ca Victor Ponta a venit la putere in mai 2012 printr-o motiune de cenzura care mentiona si proiectul distructiv de la Rosia Montana. Ponta si ministrii lui de carton se afisau pana nu demult cu frunza Campaniei Salvati Rosia Montana la piept.

Aceleasi personaje se grabesc acum sa faca ce niciun guvern nu a indraznit sa faca pana in prezent: sa porneasca pe repede inainte exploatarea cu cianuri de la Rosia Montana, in pofida problemelor enorme de mediu, patrimoniu, sociale, s.a.m.d.

De-a dreptul marsava este si modalitatea pe care o aleg: crearea unei legi speciale, care sa eludeze toate legile romanesti ce fac acest proiect profund ilegal, si aruncarea acestei legi in spatele Parlamentului.

Dupa ce au nenorocit educatia si cercetarea in ultimele 7 luni, USL-istii se pregatesc sa dea lovitura de gratie si celui mai important simbol al luptei societatii civile din Romania: Rosia Montana.

Disperarea companiei Rosia Montana Gold Corporation

Aceste miscari ale Guvernului vin pe fondul disperarii companiei miniere RMGC, ale carei actiuni la bursa s-au prabusit de la peste 8 dolari in vara lui 2011 la sub 1,5 dolari in prezent. De asemenea, RMGC a mai incasat o lovitura puternica acum cateva saptamani cand gigantul asigurarilor Allianz a refuzat sa asigure proiectul minier de la Rosia Montana.

La nivel international, bula speculativa a aurului s-a spart: pretul acestuia este in prabusire, cazand de la aproape 1.900 de dolari uncia la sub 1.300, astfel incat companiile miniere au inregistrat pierderi record.

In acest context, nu ar fi mirat pe nimeni declaratiile pro-proiect ale acestui guvern, avand in vedere ca ne-am obisnuit deja ca Ponta reprezinta direct interesele unor mari corporatii internationale si nu ale Romaniei (vezi si cazul gazelor de sist). Avand in vedere precedentele guverne, care au ezitat totusi sa dea unda verde proiectului, m-as fi asteptat mai putin la acest plan diabolic, dar coerent, al guvernului Ponta care vadeste o determinare clara si feroce de a porni exploatarea de la Rosia Montana.

Cvartetul rusinii

Victor Ponta impreuna cu cel putin 3 ministri formeaza cvartetul oamenilor politici direct responsabili de lobby-ul agresiv pentru proiectul de la Rosia Montana.

Cel mai important dintre acestia este Dan Sova, ministrul marilor proiecte, care a primit pe mana coordonarea avizelor pentru acest proiect. Dan Sova, este in grav conflict de interese, avand in vedere ca insasi mama sa, doamna Ana Diculescu-Sova, reprezinta in instanta interesele Rosia Montana Gold Corporation.

Un alt ministru cu iz de cianura este Rovana Plumb, pana nu demult o declarata adversara a proiectului de la Rosia Montana. Dar ce sa-i faci, memoria e scurta tare la politicieni. Ministrul Mediului lucreaza acum de zor pentru emiterea avizului de mediu, ministerul publicand un termen de consultare pana la 30 iulie pentru acordarea acestui aviz. In ciuda faptului ca avizul se bazeaza pe acte care au fost irevocabil si definitiv anulate in instanta. De-a dreptul penal, nu?

In galeria rusinii, un loc de cinste il ocupa Daniel Barbu, ministrul Culturii, care, la fel ca ceilalti ministri lucreaza de zor pentru interesele companiei RMGC. Dupa ce Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a recomandat includerea Rosiei Montane in patrimoniul UNESCO, Barbu s-a grabit sa o decimeze si sa o epureze, punand in fruntea comisiei pe nimeni altul decat pe lobby-istul cu acte in regula Augustin Ioan, membru al GIMPCRM, un grup sustinut financiar chiar de catre compania miniera.

Foto: Mindbomb

Deoarece eforturile guvernului din ultimele luni nu au fost suficiente pentru a resuscita nivelul actiunilor RMGC la bursa, aflam zilele acestea ca Ponta doreste sa includa proiectul Rosia Montana in Planul National de Investitii si ca se doreste o lege speciala elaborata de Guvern si aprobata de Parlament pentru demararea proiectului.

Este deja clar ca Ponta isi doreste cu adevarat demararea proiectului RMGC, indiferent de costuri.

Acestea nu mai sunt doar declaratii menite sa creasca actiunile companiei miniere, ci intentii clare de a sfida toate problemele de la Rosia Montana si a da unda verde distrugerii. Guvernul Ponta este dispus sa faca orice pentru a vedea Rosia Montana decapitata de cei 4 munti care o inconjoara: lucreaza de zor la acordarea avizelor chiar daca multe incalca decizii definitive si irevocabile ale instantelor de judecata, lucreaza de zor la modificarea Legii Minelor ca sa permita exproprierea in interes privat, negociaza pe ascuns cu compania miniera si vine cu tot soiul de declaratii menite sa prosteasca opinia publica (cresterea participatiei statului, protejarea mediului si a patrimoniului, s.a.m.d.).

Adevarul despre Rosia Montana

In ciuda declaratiilor lui Ponta, adevarul este ca proiectul minier de la Rosia Montana NU poate fi realizat respectand protectia mediului, a patrimoniului si nu poate asigura sub nicio forma dezvoltarea durabila a zonei, fiind profund dezavantajos pentru statul roman. Argumente sunt foarte multe.

In primul rand exploatarea in cariera deschisa cu decapitarea a 4 munti se poate numi oricum, numai protejarea mediului nu. Studiile cercetatorilor americani realizate in muntii Apalasi din SUA demonstreaza ca reabilitarea carierelor deschise nu este decat o cosmetizare, iar pe termen lung mediul in aceste zone este profund compromis, indiferent de cate eforturi se fac pentru revegetare si reamenajare (vezi Simmons et al. 2008).

In al doilea rand, concentratia cea mai mare de aur se afla in muntele Carnic, cel care contine si cele mai multe elemente arheologice din perioada pre-romana, romana, medievala si moderna (faimoasele galerii romane unice in lume, corandele cu inaltimi de sute de metri - comparabile doar cu Moria din filmul Stapanul Inelelor, s.a.m.d.). Carnicul este monument istoric din grupa valorica A, iar proiectul minier nu este rentabil fara exploatarea lui - de altfel, cele mai multe eforturi ale companiei RMGC vizeaza declasarea acestui munte.

Daca acest munte trebuie distrus pentru realizarea proiectului impreuna cu toate vestigiile pe care le adaposteste de peste 2000 de ani, atunci cum poate Ponta sa vorbeasca cu nerusinare despre protectia patrimoniului?

Putina lume stie ca in 2002, la initiativa reputatului Prof. Dr. Geza Alfoldy din Heidelberg Germania, peste 1.038 de experti arheologi din toata lumea au semnat o scrisoare pentru protejarea Rosiei Montane. Oare stie Ponta si guvernul sau corupt mai bine ce inseamna protejarea patrimoniului?

In al treilea rand, un proiect minier intensiv si puternic tehnologizat nu ofera nici locuri de munca suficiente in zona si in acelasi timp epuizeaza zacamantul intr-o perioada record, ceea ce inseamna ca iluzia bunastarii aduse in zona de proiectul de minerit se va estompa extrem de curand daca proiectul demareaza.

In plus conform unor studii ale cercetatorilor de la Universitatea Queensland toate zonele miniere, fara exceptie, sunt afectate grav de prezenta proiectului minier si isi compromit oportunitatile de dezvoltare pe termen lung.

Cate zone miniere din Romania prospera astazi, dupa zeci de ani de minerit si dupa inchiderea minelor ca fiind nerentabile? Raspuns: niciuna!

Asadar, declaratiile lui Victor Ponta, care pretinde ca proiectul va fi realizat cu protectia mediului si a patrimoniului, sunt pure minciuni. Si el stie foarte bine acest lucru!

Profitul statului roman: o minciuna!

O si mai mare minciuna este cea legata de profitul statului roman. Politicienii se fac intentionat ca uita ca proiectele miniere au si costuri. Costuri pe termen mediu si lung.

Avand in vedere tehnologia extrem de distructiva asupra mediului presupusa de proiectul mamut RMGC, in cariera deschisa si cu un iaz imens plin de cianuri, Radu Barna si Mircea Maniu de la Universitatea Babes-Bolyai au estimat in 2011 ca pe termen mediu si lung costurile de la Rosia Montana ce vor trebui suportate de statul roman se ridica la cel putin 12,5 miliarde de dolari.

In aceste conditii, indiferent cat ar flutura Victor Ponta argumentul profitului Romaniei, acesta este o minciuna gogonata!

Nu conteaza daca profitul statului creste de la ipoteticul 1,8 miliarde la 2,3 sau chiar 4 miliarde de dolari. Costurile pe care va trebui sa le suportam depasesc cu mult orice profit negociat cu RMGC.

Dar nu va intereseaza, nu-i asa domnule Ponta? Wesley Clark stie mai bine!

Alternative si speranta

Daca statului roman nu ii pasa de Rosia Montana, iata ca speranta vine de afara. Un eveniment de importanta majora pentru Rosia Montana s-a petrecut saptamanile trecute, nefiind aproape deloc mediatizat in Romania.

Europa Nostra (cea mai importanta organizatie in domeniul protejarii patrimoniului cultural din Europa), Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei au inclus Rosia Montana pe lista celor 7 cele mai periclitate monumente ("7 most endangered").

Acestia vor propune un plan de salvare a Rosiei Montane care va fi prezentat public la Parlamentul European in decembrie.

Un prim-ministru atat de mic

Nu stiu daca domnul Ponta este constient ca oamenii sunt dispusi sa faca orice pentru a opri proiectul distructiv de la Rosia Montana! Ma intreb, el cat de departe este dispus sa mearga?

Avand in vedere actiunile sotului sau, ma mai intreb si cum poate Daciana Sirbu sa mai dea ochii cu cetatenii din aceasta tara dupa ce a declarat intr-o emisiune din 8 martie 2013: "O sa ma leg cu lantul daca vorbim de Rosia Montana unde sunt absolut convinsa ca e gresit daca se intampla" (declaratia poate fi urmarita in inregistrarea emisiunii, la minutul 42:40).

In final, adresez tuturor celor care vor sa faca ceva pentru protejarea Rosiei Montane invitatia sa vina la festivalul Fan Fest, care va avea loc intre 15-18 August (detalii pe site-ul fanfest.ro).

Si nu va pierdeti speranta, Rosia Montana nu va disparea!

Foto: Cluj.info

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Ponta exploatare Rosia Montana, #Ponta plan investitii Rosia Montana, #Rovana Plumb Rosia Montana , #Gold Corporation
Comentarii
Poza Mos Ion Roata
Mos Ion Roata
rank 5
Super-articol, scris de un roman adevarat. FELICITARI!!!