Rosia Montana: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur? Dezbatere Ziare.com

Miercuri, 31 August 2011, ora 08:19
8583 citiri
Rosia Montana: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur? Dezbatere Ziare.com
Foto: ziarulnatiunea.ro

Exploatarea aurului de la Rosia Montana are sustinatori si opozanti puternici in randul politicienilor, declarati sau nu. Doua puncte par sa uneasca cele doua tabere: toata lumea este de acord cu renegocierea beneficiilor de pe urma exploatarii si nimeni nu pare sa stie cine este responsabil de parafarea unui contract atat de pagubos pentru statul roman.

Din tabara celor care sustin inceperea cat mai grabnica a exploatarii aurului la Rosia Montana se detaseaza net presedintele Traian Basescu. Seful statului a lansat tema in dezbaterea publica in urma cu zece zile, la tabara de tineret de la Sulina, iar ulterior a dezvoltat subiectul, aducand numeroase argumente in favoarea acestui proiect intr-un interviu acordat pentru Televiziunea Romana.

Basescu, despre aurul de la Rosia Montana: Vreau sa imi pun tara in siguranta

Urmatorul pas a fost facut de presedinte luni, cand o vizita inopinata la cariera din masivul Carnic si in localitatea Rosia Montana s-a soldat cu reactii aprinse din partea localnicilor, ONG-urilor, guvernantilor si politicienilor din Opozitie.

Seful statului spune ca proiectul a fost intarziat din 1997 si pana acum din cauza "lasitatii" politicienilor, care nu au dorit sa isi asume riscul de a da unda verde. In opinia sefului statului, daca actualul contract va fi renegociat si statul va stabili prin lege redevente convenabile, atunci RMGC nu are decat sa respecte in totalitate reglementarile interne si pe cele europene de mediu si sa demareze lucrarile.

Traian Basescu mai crede ca proiectul ar crea locuri de munca si ar aduce rezerve importante de aur la Banca Nationala.

Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici

In replica, reprezentantii organizatiilor non-guvernamentale il acuza pe presedinte ca recurge la "intimidari" si face presiune asupra autoritatilor competente, favorizand astfel interesele unei companii straine private in pofida celor ale statului roman. ONG-urile reclama dezastrul ecologic pe care exploatarea cu cianuri il provoaca, dar si distrugerea siturilor arheologice din zona, unice in Europa.

Cum minte Traian Basescu despre Rosia Montana (Opinii)

Alburnus Maior: Demersul presedintelui la Rosia Montana este anti-constitutional

Mai mult, cateva sute de opozanti, mobilizati de Campania Salvati Rosia Montana, au protestat marti seara, la Cluj Napoca dar si in fata Palatului Cotroceni, aratandu-i simbolic "cartonasul rosu" presedintelui pentru pozitia adoptata fata de acest subiect. Traian Basescu a iesit si a stat de vorba cu cei care au protestat in Capitala, invitandu-i sa accepte o discutie ulterioara.

Protest la Cotroceni fata de proiectul Rosia Montana - Basescu, in mijlocul manifestantilor

Liderii Opozitiei nu au atacat pana in prezent proiectul decat in zona la care se pricep cel mai bine, cea politica. Crin Antonescu si mai ales Victor Ponta l-au acuzat pe Traian Basescu de urmarirea unor interese personale in sustinerea acestui proiect, evitand sa expuna insa si punctul de vedere al USL cu privire la inceperea exploatarii aurului la Rosia Montana.

Un posibil motiv ar putea fi acela ca opiniile sunt extrem de diverse in randul membrilor marcanti ai USL, daca este sa ne amintim doar faptul ca europarlamentarul Daciana Sarbu, sotia lui Victor Ponta, este un aprig oponent, in timp ce europarlamentarul Adina Valean, sotia lui Crin Antonescu, a organizat dezbateri la Bruxelles apreciate ca lobby in favoarea RMGC.

Ponta: Prin sustinerea proiectului de la Rosia Montana, Basescu isi apara sponsorii

Antonescu, despre Basescu si Rosia Montana: E un mesaj clar

Toni Grebla: Exploatarea la Rosia Montana trebuie incurajata, oamenii mor de foame acolo

Nici in PDL apele nu sunt limpezi, existand sustinatori si opozanti cel putin la fel de hotarati. Astfel, tot in randul europarlamentarilor ii regasim pe Monica Macovei, opozant declarat, cea care a si deschis problema Rosia Montana in partid cerand adoptarea unei pozitii clare, dar si pe Cristian Preda, care spune ca nu mai este timpul sloganurilor iliesciene de tipul "nu ne vindem tara!".

Macovei: Proiectul Rosia Montana trebuie oprit

Prins la mijloc, premierul Emil Boc a declarat ca nu este un fan al acestui proiect, dar asteapta avizul specialistilor inainte de a lua o decizie.

Emil Boc, despre Rosia Montana: Tergiversarea nu este o solutie

La randul sau, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, care are "painea si cutitul" in acest moment, el fiind cel care trebuie sa isi asume responsabilitatea de a semna avizul de mediu, da de inteles ca, daca toate cerintele specifice vor fi respectate, isi va da pana la urma acordul, chiar daca si in UDMR parerile sunt la fel de impartite.

Borbely: Proiectul Rosia Montana e o prioritate, oricum am lua-o!

Hunor: Eckstein s-a delimitat de mine, sa se gandeasca daca va continua cu noi

Este greu de anticipat daca actuala coalitie de guvernare isi va adauga o noua piatra de moara la gat, dupa cele atarnate anii trecuti prin adoptarea masurilor de austeritate.

Ziare.com va prezinta in continuare opiniile a doi fosti ministri care au avut legatura cu domeniul, senatorul PSD Ilie Sarbu si deputatul PDL Sulfina Barbu, si va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana?

ILIE SARBU: Dupa sapte ani de mandat, Traian Basescu acuza clasa politica de lasitate?

Sustine sau nu USL acest proiect minier? Pana acum nu am vazut decat critici si acuzatii aduse interventiei presedintelui Traian Basescu, dar nicio decizie pro sau contra continuarii acestui proiect.

In USL nu s-a luat inca o decizie, discutiile au fost doar in plan politic. Presedintele Traian Basescu, intr-un mod cu totul si cu totul nejustificat, s-a implicat intr-un proiect strict economic, care tine de Guvern, de Ministerul Mediului, de alte ministere.

Dupa aceea a fost discutat modul in care a fost facuta aceasta concesiune, care are foarte multe probleme. Nu poti sa dai aurul tarii cu 4% redeventa si firma care exploateaza s-o lasi cu peste 80%, iar romanii reprezentati de stat sa aiba 19,2%.

Alt aspect care s-a discutat, si e la fel de adevarat, in momentul in care tu nu ai majoritate cei care exploateaza fac dupa aceea ce vor, prelucreaza aurul, il vand la un anumit pret si tie iti livreaza, la cat ai tu - 19%, cat doresc ei. Dupa aceea, mai pot sa faca o majorare de capital, si de la 19%, statul cum nu prea are bani, vin acolo cu utilaje, daca deschid acolo mina, si te aduc la zero sau la 1%.

Dincolo de aspectele astea, stricte, concrete, care se refera la dubiile acestui contract de concesiune, apare o alta problema, vizavi de exploatarea cu cianuri.

Eu cand eram ministru la Mediu, Ungaria a fortat nota, sa ies public sa declar, la o vizita pe care am facut-o acolo, cu presa de fata, ca nu sustinem proiectul. Uniunea Europeana la fel, a trecut o motiune prin Parlamentul European pe care a initiat-o chiar Daciana Sarbu (n.red: fiica sa) impreuna cu Laszlo Tokes.

Lucrurile astea nu se pot face prin deplasarea presedintelui la fata locului, presedinte care, in dezbaterea finala pe care a avut-o cu Mircea Geoana (n.red: inainte de alegerile prezidentiale din 2009), a spus ca nu are inca clara situatia vizavi de proiect. Dupa sapte ani de mandat, el acuza luni clasa politica de lasitate, ca a intarziat proiectul, el rupandu-se de clasa politica. Si el e politician, iar atunci spunea ca el nu va face nimic fara specialisti, ca siturile arheologice nu vor suferi si nici mediul. Luni, toate acestea au disparut si s-a dus si s-a pronuntat. Asta era luni tema USL.

Eu am preluat ideea, am vazut ca si ministrul Mediului a avansat-o luni, ca daca se vor gasi solutii ca exploatarea sa se faca intr-un alt mod decat cel pe care il stim si care sa nu puna in pericol nu numai mediul, aici e vorba de viata oamenilor, stiti bine ce s-a intamplat la Baia Mare acum zece ani, atunci putem sa acceptam. Dar asta presupune o discutie.

Academia Romana s-a pronuntat impotriva, ONG-urile s-au pronuntat impotriva, iar cei care forteaza nota acum, pe ultima suta de metri sa se dea aprobarea nu vin cu solutii tehnice, nu vin cu garantii ca ceea ce se face acolo va fi extraordinar de tehnic si ca nimeni nu va avea o problema. Ei vin sa isi rezolve contractul, pretul aurului a crescut si romanii, ca de fiecare data, sa fie pacaliti.

Directorul general de la Gold Corporation se arata increzator ca din 2014 ar putea incepe exploatarea. In calitate de reprezentant al USL, posibila castigatoare a alegerilor de anul viitor, dumneavoastra ce credeti?

In conditiile de acum, in niciun caz. Daca se rediscuta, de la A la Z, toata aceasta problema, atunci da, putem discuta. Punctul meu de vedere este ca ar trebui facuta o licitatie internationala cand pui in discutie un astfel de obiectiv si nu numai, in general, valorile acestea pe care le mai avem, nu le mai dai asa pe la colturi, la firme cu dedicatie care vin si fac lobby. Trebuie facuta licitatie internationala cu cei puternici, cei care au bani. Numai la noi se dau prin atribuire directa.

Cat ar pierde statul daca ar rezilia acest contract si ar lua-o de la inceput, cu licitatii internationale, asa cum propuneti?

Nu avem datele. Nici noua la Senat, nici la Camera Deputatilor nu s-a spus. Nu vad de ce e nevoie de secretizari, numai in Romania se secretizeaza, peste tot in lume o fi secret pentru marele public, dar macar oamenii care decid nici atat nu au voie sa stie?

Am vazut si punctul de vedere al premierului Emil Boc, e diferit de al presedintelui. Am ramas surprins. Inseamna ca el constientizeaza efectele.

Parerea noastra este ca Basescu e prins la colt. El in mod sigur a promis ca vor rezolva problema si e scadent termenul. Cei de la Gold Corporation vad ca se incheie guvernarea, se apropie finalul si ei raman cu problema nerezolvata. Asta e problema domnului Basescu si a celor de la PDL, a lui Videanu si a celorlalti, nu e problema noastra.

Cine a semnat contractul si cand?

Nici asta nu stiu, nu vedeti ca nimeni nu stie? E un mare secret.

SULFINA BARBU: Renegocerea contractului - solutia posibila, viabila si necesara

Care este punctul dumneavoastra de vedere cu privire la proiectul Rosia Montana?

Vorbesc din perspectiva unui fost ministru al Mediului care a demarat procedura de evaluare in 2005 si, conform directivei UE cu privire la evaluarea impactului asupra mediului, am organizat 12 dezbateri publice in teritoriu si o dezbatere publica in Ungaria, deoarece este un proiect care are impact transfrontalier.

Conform procedurilor, am mers in toate localitatile, am ascultat atat argumentele pro cat si pe cele contra, am insumat toate intrebarile puse de public in dezbaterile publice si le-am trimis catre investitor, cel care a declansat acest proces.

Deci am respectat procedura si am facut ceva concret in perioada in care am fost ministru. In 2007, dupa ce s-au centralizat toate intrebarile, investitorul trebuia sa raspunda punctual cam la 3.000 de intrebari, dupa care se intra in etapa urmatoare, de evaluare tehnica. La 1 aprilie 2007 am plecat din minister si am vazut ca urmatorul ministru a mers in instanta si s-a intrerupt procedura de evaluare pentru ca a fost data compania in judecata. Procedura a fost intrerupta pana in 2009 cand a fost emisa o decizie definitiva si irevocabila de catre instanta. Este vorba despre ministrul Attila Korodi.

Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu Ziare.com

Eu vorbesc despre fapte, de ceea ce am facut eu. De atunci au mai fost cinci ministri ai Mediului.

Sigur dupa aceasta decizie a instantei s-a reluat procedura de evaluare a impactului, care acum este in etapa de evaluare tehnica.

Eu merg pe urmatorul principiu si cred ca si domnul presedinte Traian Basescu a spus acelasi lucru: Romania in primul rand trebuie sa se decida daca vrea exploatarea resurselor de acolo din zona si eu cred ca ar trebui sa ne gandim la exploatarea acestor resurse. Spunea un localnic ca aurul acela nu va ramane in pamant.

Apoi, Romania trebuie sa se decida care este beneficiul pe care il doreste din aceasta exploatare si este o problema strict economica si este a Ministerului Economiei si a Guvernului, pentru ca pana la urma trebuie si o decizie a Guvernului, daca se renegociaza contractul. Din punct de vedere al evaluarii de mediu, daca investitorul respecta toata legislatia de mediu, pentru ca sunt multe directive ale UE care trebuie respectate, si daca specialistii spun ca impactul asupra mediului e minim (pentru ca nu exista niciun proiect fara impact asupra mediului), atunci Guvernul trebuie sa dea o decizie de aprobare.

Daca din documentatiile tehnice depuse de catre aceasta companie reiese ca nu se respecta legislatia de mediu, nu exista decat o singura cale, sa se dea un aviz negativ. Inseamna ca nu este acum momentul si investitorii nu sunt capabili sa respecte toata legislatia de mediu. Cred ca aceasta este viziunea pentru proiect, dar trebuie consecventa, seriozitate din partea specialistilor care sunt in comisia de analiza tehnica, specialisti pe toate directivele, ma refer la deseuri, la apele subterane, la biodiversitate, la siguranta barajului. Deci avem nevoie si de specialisti de la Apele Romane, si de la Garda de Mediu, si de la Ministerul Economiei.

Eu cred ca mai trebuie sa faca Guvernul ceva: asa cum a facut in 2005, sa angajeze si niste experti internationali care cunosc procedurile foarte bine si au expertiza europeana in domeniu si pe baza acestor expertize, asigurandu-se ca totul este evaluat corespunzator, sa se dea un raspuns - da sau nu.

Tergiversarea unui raspuns nu cred ca este benefica pentru Romania.

In opinia dumneavoastra, proiectul a fost tergiversat pana acum, asa cum acuza presedintele Traian Basescu luni?

Cred ca au existat si tergiversari din partea responsabililor, dar nu stiu daca nu cumva si investitorul a fost avantajat de aceasta situatie. Investitorul trebuia sa fie foarte riguros, sunt niste termene care trebuiau respectate si nicio analiza nu poate sa dureze la nesfarsit.

Daca va uitati pe Directiva de Evaluare a impactului asupra mediului, veti vedea ca am respectat cat am fost ministru toate termenele impuse de aceasta directiva. Nu a fost niciun fel de intarziere.

Credeti ca acest contract ar trebui reziliat sau macar renegociat?

Eu cred ca se poate renegocia contractul. Sunt convinsa ca este o solutie posibila, viabila si necesara. Aceste negocieri trebuie sa se intample intre cei doi parteneri: statul roman si compania RMGC. Statul trebuie sa fie extraordinar de atent la garantiile pe care investitorul trebuie sa le constituie, pentru ca, intre timp, am adoptat si alte legi de la nivelul UE, de exemplu directiva privind raspunderea penala in domeniul protectiei mediului, sau directiva privind garantiile pe care trebuie sa le constituie pentru ecologizare ulterioara, dupa ce se inchide aceasta exploatare.

Legislatia de mediu este stufoasa, dar foarte precisa. Statul trebuie sa fie extrem de atent, iar investitorul trebuie sa vina cu garantii foarte clare.

Nu mai sunteti ministru, dar sunteti deputat. Ce poate face Parlamentul in aceasta privinta?

Parlamentul are rolul de a intreba Executivul si va reamintesc ca l-am chemat pe domnul ministru Borbely in sesiunea trecuta sa ne prezinte care este stadiul evaluarii si care este pozitia Ungariei. De asemenea, am avut o intalnire cu comisia omoloaga din Ungaria la Arad, in luna iunie, am discutat despre acest proiect. Deci comisia de Administratie din Camera Deputatilor este la curent cu tot ce s-a intamplat si suntem atenti, cerem informatii permanent de la minister.

Toata lumea se plange ca statul a fost dezavantajat prin semnarea acestui contract. De catre cine? Cine este responsabil?

Nu stiu sa va spun cum a fost semnat.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#rosia montana, #Gold Corporation, #Basescu Rosia Montana, #aur Rosia Montana , #Gold Corporation