Traian Basescu devine ridicol in cazul Rosia Montana (Opinii)

Autor:
Miercuri, 21 Septembrie 2011, ora 20:53
7309 citiri
Traian Basescu devine ridicol in cazul Rosia Montana (Opinii)
Foto: bucolica.ro

Am asteptat zi dupa zi ca presedintele Traian Basescu sa mai ia o pauza de la lobby-ul agresiv si desantat pe care il face proiectului Rosia Montana. Se pare insa ca domnul presedinte nu reuseste sa se abtina de la a deveni ridicol.

Spunea in contextul vizitei in SUA ca nu il deranjeaza jurnalistii in sine, ci mai degraba minciuna. Insa, din pacate, dansul s-a transformat in cazul Rosia Montana in cel mai inversunat promotor al minciunii, in portavocea unei companii care promoveaza dezinformarea ca modus operandi.

Mesajele transmise de presedinte cu diverse ocazii reflecta perfect, punct cu punct, mesajele de dezinformare aruncate pe piata de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) in campania agresiva de promovare a proiectului sau minier. Voi enumera aici doar cateva, de restul va puteti convinge singuri confruntand declaratiile cu informatiile reale.

Minciuna 1: la Rosia Montana nu se poate face turism

In vizita efectuata in luna august la Rosia Montana, Traian Basescu afirma: "Vreau sa va spun ca stiu foarte bine si recomandarea Comisiei Prezidentiale care spune ca patrimoniul de la Rosia Montana este unic in lume si nu trebuie distrus. Dar va rog sa-mi spuneti cu cati turisti v-ati intalnit aici azi, ca sa vada acest monument? Cred ca eu sunt singurul turist!

Rosia Montana va aduce si turisti atunci cand va fi organizata si pentru asa ceva. Cand tot proiectul acesta complex va putea fi realizat, pana atunci discutam despre ceva ce nu avem."

Afirmatia conform careia Rosia Montana nu ar fi vizitata in prezent de turisti este complet falsa. De exemplu, doar in 2006 la festivalul Fan Fest au participat peste 15.000 de oameni, pe langa afluxul zilnic de turisti care viziteaza zona.

Inclusiv compania RMGC recunoaste pe propriul site web ca la asa-zisul muzeu amenajat de dansii intr-un singur an s-au perindat peste 10.000 de vizitatori.

De altfel, chiar zilele trecute, in timp ce ma plimbam pe strazile Rosiei Montane am nimerit in mijlocul unui grup mare de turisti veniti cu autocarul, desi am zabovit in localitate doar pret de 15 minute.

Oricine se poate convinge de faptul ca Rosia Montana atrage anual zeci de mii de turisti, in conditiile in care dezvoltarea sa turistica a fost blocata in ultimii 10 ani. Ganditi-va ce potential ar exista daca proiectul minier ar fi stopat, zona scoasa de sub tendentioasa clasificare monoindustriala si autorizatiile pentru dezvoltarea de hoteluri si pensiuni s-ar acorda asa cum ar fi normal.

Este de-a dreptul ilar cum RMGC-ul si mai nou presedintele se impusca singuri in picior folosind argumente pe care ei insisi le desfiinteaza cu propria lor propaganda. Din pacate, ilaritatea acestor gafe monumentale este intrecuta foarte repede de gravitatea si tragismul situatiei in care un presedinte de stat este agent de PR in favoarea unei companii care submineaza grav interesul national.

Minciuna 2: Apa din iazul de decantare va contine mai putina cianura decat o cafea

In calitate de om de stiinta imi exprim indignarea fata de acest fals argument acreditat de RMGC si sustinatorii sai. Am spus-o de mai multe ori pana acum si ma vad nevoit sa repet: cafeaua nu contine cianura de sodiu! Nu exista niciun studiu, nicaieri in lume, nicio masuratoare care sa demonstreze ca in cafea s-ar gasi cianura de sodiu.

Spuneam intr-un articol precedent ca argumentul potrivit caruia cafeaua ar contine cianura este unul dintre argumentele preferate ale companiilor miniere pentru a convinge lumea de siguranta mineritului cu cianuri.

Site-urile web ale unor proiecte Newmont Mining Corporation(actionar la proiectul Rosia Montana) sau

Kingsgate Consolidated Limited sustin existenta cianurii in cafea si, respectiv, ofera concentratii de 5-10 ppm, insa nu rezulta de nicaieri de unde au scos aceste date.

Am citit studiile stiintifice mentionate pe site-urile acestor companii miniere si alte studii din literatura internationala (studii mai importante fiind review-urile lui Eisler R. 1991, US Fish Wildlife Service, Biol. Rep. 85, si cel al lui Conn E., 1980, Ann Rev Plant Physiol31:433-451), dar se mentioneaza doar potentialul de generare a acidului cianhidric de catre anumite categorii de plante.

Nicaieri nu am gasit date referitoare la prezenta cianurii de sodiu (utilizata in minerit) in boabele de cafea, si cu atat mai putin date despre o eventuala concentratie a cianurii in cafea. Ceea ce se stie insa cu siguranta este ca semintele unor plante, cum ar fi merele sau caisele, contin compusi ce in reactie cu acidul din stomac genereaza acid cianhidric, astfel ca un consum substantial al acestor seminte poate provoca otravire acuta.

Cianura de sodiu utilizata in minerit nu este nici pe departe similara, nici macar in concentratii mici, compusilor cianogenici prezenti in anumite plante din natura. Este regretabil ca presedintele Basescu vehiculeaza informatii din domenii la care nu se pricepe, informatii care sunt complet false si sunt extrase din mesajele propagandistice ale companiilor miniere.

Daca s-ar informa putin mai mult, ar cita si urmatoarele fapte rezultate din studiile stiintifice ale lui Ronald Eisler (US Geological Survey) si ale altora: anual in atmosfera sunt eliberate peste 20.000 de tone de acid cianhidric de la exploatarile miniere de aur.

Acidul cianhidric (extrem de toxic, utilizat la gazarea detinutilor in lagarele de exterminare) ramane destul de stabil in atmosfera (nu este distrus rapid de actiunea razelor ultraviolete, asa cum pretinde RMGC), avand un timp de persistenta (injumatatire) de peste 267 de zile (vezi Korte & Coulston,1998).

Mai departe, tot Eisler ofera date referitoare la concentratiile toxice ale cianurii pentru pesti, intr-un review din anul 2004 (vezi Eisler & Wiemeyer, 2004). Pestii sunt sensibili la cianura la concentratii de microgram pe litru, adica de o mie de ori mai mici decat concentratiile de miligram pe litru (ppm) ale solutiilor de cianura care urmeaza a fi deversate in iazul Corna de la Rosia Montana!

In aceste conditii, argumentul ministrului Mediului potrivit caruia coborarea concentratiilor de cianura la sub 5 grame pe litru la ceva mai putin ar conduce la o exploatare sigura sunt doar praf in ochi. Concentratia ar trebui coborata de cel putin o mie de ori, lucru imposibil in cazul unui proiect de minerit cu cianuri precum cel al RMGC.

Singura solutie sigura pentru mediu este asadar aceea ca proiectul RMGC sa nu se realizeze niciodata.

Minciuna 3: Rosia Montana este deja un dezastru ecologic

Un al treilea mesaj fals preluat de presedintele Basescu de la compania RMGC este acela ca la Rosia Montana este un dezastru ecologic si ca proiectul minier ar realiza ecologizarea zonei. Ei bine, la Rosia Montana exista poluarea istorica (apa acida din vechile galerii de exploatare) si poluarea datorata exploatarii in cariera deschisa a masivului Cetate, inceputa de comunisti in anii 70.

Daca e sa folosim argumentele corect, trebuie mentionat ca zona deja poluata este infima (de aproape 18 ori mai mica) comparativ cu zona care urmeaza a fi distrusa de proiectul RMGC.

Faptul ca exista si poluare la Rosia Montana nu justifica initierea unui proiect care ar avea un impact cu mult mai distructiv decat in situatia existenta.

Date precise, graitoare in acest sens se regasesc chiar in raportul de impact asupra mediului publicat pe site-ul Ministerului Mediului si Padurilor. Astfel, cariera Cetate (zona actual poluata) reprezinta doar 69 de hectare dintr-un total de peste 1.250 de hectare care ar fi impactate de proiectul RMGC in eventualitatea demararii lui!

Sursa: Ministerul Mediului si Padurilor, Vol. 2 Observatii CAT si raspunsuri

Este lesne de inteles ca adevaratul dezastru ecologic s-ar produce odata cu demararea proiectului RMGC si ca utilizarea argumentului poluarii istorice este nici mai mult nici mai putin decat o josnica manipulare a opiniei publice.

De altfel, Traian Basescu ca reprezentant al autoritatilor statului roman ar trebui sa stie ca datoria statului este aceea de a ecologiza zonele pe care le-a distrus, nu de a da unda verde unei distrugeri mult mai mari.

Cine afirma ca la Rosia Montana este acum un dezastru ecologic minte cu nerusinare. Pe langa cele cateva zeci de hectare afectate acum de poluare, marea majoritate a zonelor care ar urma sa fie distruse de proiectul RMGC nu sunt poluate, ci reprezinta un colt de paradis. Cateva poze sunt disponibile mai jos, insa nimic nu poate inlocui experienta personala a fiecaruia prin vizitarea Rosiei Montane.

Mergeti in numar cat mai mare acolo si informati-va independent, dincolo de propaganda unor politicieni iresponsabili sau a companiei RMGC, pentru a va convinge singuri despre ce am pierde odata cu distrugerea Rosiei Montane.

Galerie romana in masivul Carnic, cu forma caracteristic trapezoidala. Foto: Raul Muresan.

Taul Cornei, care ar urma sa dispara in urma exploatarii RMGC. Foto: Raul Muresan.

Rosia Montana vazuta de pe masivul Letea. Aproape intregul peisaj vizibil din jurul centrului vechi ar urma sa fie distrus! Sursa: Cluj.info

Inchei exprimandu-mi profunda indignare referitoare la atitudinea de propagandist RMGC a presedintelui Traian Basescu. Cea mai recenta bomba lansata de presedinte este cea privind asa-zisul dezastru ecologic de la Rosia Montana. In sprijinul afirmatiei sale, presedintele a remis presei o serie de fotografii publicate in Gandul, poze care insa nu sunt de la Rosia Montana!

Pozele care prezinta dezastrul sunt de la Rosia Poieni, cariera in care se face exploatarea cuprului, aflata la 10 km distanta de Rosia Montana si fara nicio legatura cu proiectul de exploatare a aurului sau cu localitatea Rosia Montana.

Oare cat de departe poate presedintele tarii sa impinga dezinformarea propriilor cetateni ale caror interese ar trebui sa le reprezinte? Petitia pentru salvarea Rosiei Montane a depasit 27.000 de semnaturi, iar lista pentru includerea Rosiei Montane in UNESCO a depasit 82.000 de semnaturi.

Ma intreb: politicienii in frunte cu Traian Basescu nu isi pun totusi probleme?

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Basescu Rosia Montana, #exploatare aur Rosia Montana, #Basescu cafea cianura , #Gold Corporation