Un referendum fara nicio utilitate publica, platit din bani publici - Rosia Montana

Duminica, 25 Noiembrie 2012, ora 13:10
5543 citiri
Un referendum fara nicio utilitate publica, platit din bani publici - Rosia Montana

Consiliul Judetean Alba a hotarat sa organizeze un referendum local pe tema repornirii mineritului in Muntii Apuseni si a exploatarii aurului la Rosia Montana. Bani publici vor fi cheltuiti total inutil: rezultatul este usor de anticipat, el nu va avea nicio valoare legala, iar de castigat vor castiga, cel mai probabil, doar persoane private.

Situatia e limpede. Consilieri judeteni din toate partidele au hotarat in urma cu cateva zile sa organizeze simultan cu alegerile parlamentare din 9 decembrie o consultare publica in 35 de localitati din Muntii Apuseni cu o populatie cu drept de vot de aproximativ 72.000 de persoane. Intrebarea la care se va raspunde prin "Da" sau "Nu" este "Sunteti de acord cu repornirea mineritului in zona Muntilor Apuseni si a exploatarii de la Rosia Montana?".

Nu stim cum va vota o persoana care e de acord cu una si nu e de acord cu cealalta. Ne punem doar intrebari legate de cheltuirea banului public si scopul urmarit.

Costurile estimate de CJ Alba au fost initial de circa 10.000 de lei, respectiv costul tiparirii buletinelor de vot, dar Biroul Electoral Central nu a acceptat ca birourile electorale de circumscriptie sa fie comune cu cele pentru alegerile parlamentare, motivand ca nu este vorba despre un referendum national.

Prin urmare, referendumul se va desfasura in baza unor liste electorale, sectii de votare si birouri electorale diferite, iar cheltuielile cu tiparirea buletinelor si plata celor aproape 900 de persoane care vor asigura functionarea sectiilor de vot vor urca la circa 300.000 de lei, scrie Ziarul Unirea.

Un final mai mult decat previzibil. Si atunci?

Un foarte bun cunoscator al situatiei ne-a atras atentia asupra faptului ca nu au fost incluse pe lista localitatilor unde se va organiza referendumul toate cele direct interesate, cum ar fi de exemplu Alba Iulia, si nici multe dintre comunele de pe valea Ariesului, in aval de proiectul exploatarii de la Rosia Montana, care ar fi afectate in mod direct de o poluare cu cianura.

In aceste conditii, rezultatul este extrem de usor de anticipat chiar si fara a se cheltui vreun ban, iar sociologul Mircea Kivu explica de ce.

"In primul rand pentru ca inca nu s-a vazut in Romania un referendum la care sa nu se inregistreze o majoritate de cel putin 80% pentru 'Da'. De altfel, cine ar putea fi impotriva desfasurarii unor activitati lucrative intr-un judet care afiseaza una dintre cele mai ridicate cote din tara pentru rata somajului?", scrie Mircea Kivu in Romania Libera.

Pe de alta parte, sociologul considera ca votul oamenilor va fi puternic influentat de campania publicitara intensa dusa de ani de zile in zona de compania Rosia Montana Gold Corporation, direct interesata de redeschiderea proiectului minier.

Prin urmare, sunt toate sansele ca referendumul sa fie validat si cei prezenti sa raspunda, in marea lor majoritate, "Da".

Bun. Si ce-am rezolvat cu asta? Din punct de vedere legal, guvernul Romaniei nu este obligat sa tina cont de acest referendum local, cata vreme autorizatiile de mediu si celelalte decizii in acest caz tin de cu totul alte considerente legale, politice si morale.

Referendum sau sondaj? Si ce facem cu statul de drept ?

"Eu cred ca, daca cineva vroia sa intrebe comunitatea locala ce parere are, putea sa faca acest lucru si prin sondaj, nu trebuia sa existe un referendum. In momentul in care vorbim despre proiecte economice care pot avea impact semnificativ asupra mediului, nu poti sa duci decizia catre un vot popular. Astfel, foarte multe lucruri ar putea fi dereglate si intreprinse intr-un mod total gresit, chiar daca, intr-un moment sau intr-o anumita perioada, ar exista interesul ca ele sa se intample.

Generatiile care vor veni dupa acest proiect vor avea mult de suferit daca nu sunt toate conditiile respectate din punct de vedere al legislatiei de mediu. Referendumul nu are cum sa aiba o relevanta din aceasta perspectiva", a declarat pentru Ziare.com fostul ministru al Mediului Attila Korodi.

Deputatul UDMR mai considera ca daca cineva se va prevala de acest referendum local pentru a emite autorizatia de mediu necesara demararii exploatarii, atunci statul de drept ar fi incalcat, pentru ca ar insemna ca decizii care tin de mediu ar fi subordonate strict unui interes economic.

"In cazul Rosia Montana, chiar daca exista un referendum local (care poate sa fie relevant), daca va avea o legatura directa cu privire la emiterea unei autorizatii de mediu si cineva va cere pe baza unor rezultate pozitive emiterea unei autorizatii de mediu ajungem la o batjocura a legislatiei romanesti si a principiului de stat de drept", a subliniat inca o data fostul ministru al Mediului.

O opinie similara, dar mult mai transanta, a avut si presedintele asociatiei Alburnus Maior, Eugen David, care ne-a declarat ca hotararea Consiliului Judetean Alba de organizare a referendumului va fi atacata in instanta.

"Nu se fac dezbateri publice, nu se informeaza populatia... Se incalca dreptul la proprietate, se incalca Constitutia. Ce faci cu referendumul daca oamenii nu pleaca? Facem referendumul numai de dragul de a face referendumuri.

Noi atacam in instanta decizia Consiliului, dar stiti ca pana se judeca in instanta, trece un an, doi si referendumul va fi folosit. Dar eu imi pun niste intrebari: Proiectul e in curs de autorizare la institutiile statului. Sa inteleg ca nu se mai dau autorizatii si ca toate proiectele care se fac de acum incolo le supunem referendumului?", a declarat Eugen David pentru Ziare.com.

Acesta s-a aratat indignat nu atat de irosirea banului public, cat de incalcarea unor principii.

"In afara de cei 300.000 de lei, ca si asa se cheltuiesc destui bani in tara asta, pe mine ma intereseaza principiile si legile si statul de drept. Sunt mult mai importante", ne-a spus el, precizand ca se refera la faptul ca se organizeaza un referendum "pe un proiect privat".

"O sa ii astept cu referendumul la usa sa imi zica sa plec din casa mea", a conchis David.

Cine are de castigat?

"Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) saluta oportunitatea de a se obtine o opinie independenta si reprezentativa din partea comunitatilor care vor beneficia cel mai mult si vor fi afectate de proiect.", se arata intr-un comunicat al companiei canadiene Gabriel Resources, in care este prezentata si o declaratie a presedintelui companiei canadiene Gabriel Resources Ltd, Jonathan Henry.

"Referendumul ar trebui sa ofere locuitorilor din comunitatile care vor beneficia si vor fi cele mai afectate de proiectul minier oportunitatea de a exprima dorintele lor pentru prosperitatea lor viitoare. Credem ca referendumul va demonstra clar ca oamenii din Apuseni sustin puternic crearea a mii de locuri de munca, dezvoltarea pe termen lung a zonei si refacerea mediului, care pot fi oferite printr-un minerit modern, sigur si responsabil la Rosia Montana", sustine Jonathan Henry, citat de Adevarul.

In doar doua zile, compania canadiana Gabriel Resources Ltd.- actionarul majoritar (80,69% din actiuni) al companiei Rosia Montana Gold Corporation si care detine licenta de explorare la Rosia Montana - a castigat 3,5 milioane dolari la bursa din Toronto, scriu jurnalistii de la Adevarul.

Conform acestora, referendumul este organizat intr-o perioada in care actiunile Gabriel Resources sunt la un nivel foarte scazut, de doar 2,75 dolari, dupa ce in urma cu un an si jumatate erau la nivelul de 8 dolari. In perioada 9 - 16 noiembrie valoarea unei actiuni a crescut cu 0,42 dolari. In 15 noiembrie, pretul unei actiuni a crescut cu 10 la suta. Au fost cumparate in ziua respectiva actiuni in valoare de aproximativ 1,6 milioane de dolari. Totalul veniturilor Gabriel Resources in zilele de 15 - 16 noiembrie (CJ Alba a decis in 16 noiembrie organizarea referendumului) a fost de peste 3,5 milioane de dolari.

Intrebat daca intre decizia de organizare a referendumului si castigurile obtinute pe bursa canadiana exista o legatura, Attila Korodi ne-a raspuns scurt: "Clar!", exprimandu-si opinia ca asemenea decizii le sunt probabil de folos celor care detin anumite informatii.

"Eu cred ca nu atat companiei insasi, cat managementului companiei. Pentru ca actionarul in sine, castiga, pierde .... Eu cred ca castiga numai cei care stiu din timp ce se va intampla pe bursa, dupa anumite declaratii, si atunci probabil joaca pe tema aceasta", a adaugat el.

Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu Ziare.com

De asemenea, intrebat cum sa interpretam declaratiile date recent pe tema Rosia Montana de generalul in rezerva american Wesley Clark, consilier al premierului Ponta, Attila Korodi a raspuns: "Eu cred ca nu sunt intamplatoare", fara sa intre in mai multe detalii.

Generalul american Wesley Clark: Aurul de la Rosia Montana poate fi scos fara riscuri

Contactati de Ziare.com pentru a ne spune daca se vor implica si in ce mod in desfasurarea referendumului, precum si care ar fi, in opinia lor, relevanta rezultatelor lui, reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation nu ne-au oferit un punct de vedere pana la ora aparitiei acestui articol.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#referendum Rosia Montana, #referendum aur Muntii Apuseni, #referendum Alba Rosia Montana , #Gold Corporation