Consiliul Legislativ desfiinteaza "Legea Rosia Montana", dar ii da aviz pozitiv

Vineri, 06 Septembrie 2013, ora 10:03
1853 citiri
Consiliul Legislativ desfiinteaza "Legea Rosia Montana", dar ii da aviz pozitiv

Consiliul Legislativ a emis aviz favorabil proiectului de lege privind demararea exploatarii de la Rosia Montana, insa in adresa de avizare desfiinteaza practic, punct cu punct, textul de act normativ al Guvernului.

In obseravatiile sale, Consiliul enumera 16 vicii sau defecte ale proiectului de lege initiat de Guvern si face recomandari pentru indreptarea lor. Observatii similare facuse anterior si Ministerul Justitiei, care, insa, a dat aviz negativ proiectului de lege al Guvernului.

Avizul Consiliului Legislativ are caracter consultativ, insa este obligatoriu sa existe. Principalele vicii descoperite de Consiliul Legislativ in proiectul de lege al Guvernului se refera la exproprieri, prelungirea obligatorie a licentei RMGC, respectarea obligatiilor de conservare a patrimoniului sau pentru protectia patrimoniului inregistrat.

In ceea ce priveste termenele exploatarii, acordul dintre investitor si statul roman, aprobat prin proiectul de lege al Guvernului, prevede ca montarea instalatiilor sa inceapa din iunie 2014, dupa ce va fi obtinut 49 de avize si autorizatii de la institutii centrale si locale, pentru ca din noiembrie 2016 sa demareze extractia propriu-zisa de minereu de aur si argint.

Consiliul Legislativ estimeaza, insa, ca procesul de legiferare privind proiectul Guvernului nu se va incheia anul acesta, ceea ce implica prelungirea termenelor prevazute de acord. Acest fapt ar conduce la aplicarea retroactiva a viitoarei legi privind exploatarea miniera, ceea ce contravine normelor de legiferare.

Citeste mai multe despre Consiliul Legislativ desfiinteaza "Legea Rosia Montana", dar ii da aviz pozitiv pe site-ul cursdeguvernare.ro.

Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
#aviz Consiliu Rosia Montana, #Consiliu Legislativ Rosia Montana , #Gold Corporation