Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu

Luni, 29 August 2011, ora 00:15
7121 citiri
Despre Rosia Montana si speculatiile pe bursa, cu un fost ministru al Mediului - Interviu
Foto: ProTV

Atilla Korodi, fost ministru al Mediului, suspecteaza ca intre "gafele enorme" facute de-a lungul anilor de compania Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care au intarziat obtinerea avizului de mediu, si volatilitatea actiunilor la Bursa canadiana ar fi existat o stransa legatura.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul ministru in Guvernul Tariceanu, in prezent deputat UDMR, sustine ca, cel putin in mandatul sau, s-ar fi facut anumite greseli de procedura si documentatie, care au dus pe buna dreptate la blocarea in instanta a derularii proiectului, dar totodata ar fi servit diverse interese ale speculatorilor pe Bursa canadiana.

Korodi spune ca, in opinia sa, de cunoscator al proiectului, cel mai mare risc din punct de vedere al mediului continua sa il reprezinte volumul mare de deseuri miniere depozitate, pentru care RMGC trebuie sa dea asigurari foarte clare si explicite, daca vrea sa obtina avizul de mediu.

Intrebat ce parere are despre sustinerea acordata proiectului de catre presedintele Traian Basescu si ce decizie ar lua in cazul in care ar mai fi ministru al Mediului, Atilla Korodi a spus ca intr-o buna masura opiniile sale coincid cu ale sefului statului, dar el ar merge putin mai departe de o renegociere "jumatate-jumatate", adica ar face in asa fel ca statul roman sa exploateze aceste zacaminte utilizand "know-how"-ul strain.

Atilla Korodi il sfatuieste pe actualul ministru al Mediului, colegul sau de partid Laszlo Borbely, sa fie extrem de exigent si sa se consulte cu cei mai buni specialisti inainte de a lua o decizie, altfel, dincolo de daunele politice pe care le-ar avea toti cei implicati, pentru statul roman daunele ar fi si mai mari, mult mai mari in comparatie cu "beneficiul de cateva sute de milioane de euro in urmatorii ani".

Deputatul UDMR mai vine cu o propunere: exploatarea zacamantului sa se faca intr-un ritm mai lent, pentru ca o exploatare foarte rapida, de aceasta anvergura, ridica semne de intrebare.

Basescu, despre aurul de la Rosia Montana: Vreau sa imi pun tara in siguranta

Cum minte Traian Basescu despre Rosia Montana (Opinii)

De ce din 1999 si pana acum nu a fost dat avizul de mediu pentru inceperea exploatarii la Rosia Montana? Ce anume genereaza neincrederea in acest proiect, ce suspiciuni exista?

Inainte sa ne punem problema suspiciunilor, eu cred ca e si un anumit interes de Bursa, dupa parerea mea. Eu am mai spus asta, daca va uitati pe declaratiile mele din anii trecuti, nu este o mare noutate.

Cei de la Rosia Montana Gold Corporation au facut cateva gafe enorme, dupa parerea mea, atat procedural cat si in pregatirea documentatiilor. Si de fiecare data, prin justitie, organizatiile non-guvernamentale, pe buna dreptate, au avut castig de cauza in acele momente.

De aceea cred ca, pana la urma, pentru "tergiversarea" (in ghilimele zic, caci nu e tergiversare) autorizarii acestui proiect primul responsabil este chiar compania, care niciodata nu a reusit sa se conformeze acelor cerinte care sunt exigente, dar sunt pragmatice.

Vreti sa spuneti ca nu exista si riscuri de mediu reale ?

Nu, nu, eu am spus din punct de vedere procedural. Pe de alta parte, din punct de vedere al problemelor de minerit, acolo sunt cateva semne de intrebare majore, la care singurul care poate sa ne dea asigurari va fi Ministerul Mediului, prin comitetul de avizare tehnica.

Credeti ca intre timp, de cand ati fost dumneavoastra ministru si pana acum, tehnologiile propuse de Gold Corporation s-au imbunatatit? Mai bine spus de ce credeti ca de data aceasta Ministerul Mediului ar trebui sa isi dea avizul?

Sincer, nu cunosc ultima documentatie pe care ei au depus-o, pentru ca au facut acele completari, fiind necesare din cauza unor noi certificate de urbanism pe care au trebuit sa le depuna, certificatele vechi fiind suspendate de drept si dupa aceea anulate.

Dupa ce criterii isi va da Ministerul Mediului avizul? Cu cine se va consulta sau ce anume trebuie sa se regaseasca in documentatie?

In documentatie trebuie sa existe lamuriri foarte clare cu privire la fiecare element posibil privind riscul de mediu, incepand de la sistemul de baraje pana la tehnologia folosita, fluxul tehnologic, toate elementele care converg. Sunt documente publice majoritatea, pentru ca sunt cerinte care se regasesc si pe site-ul Ministerului Mediului in mare parte.

Desigur in continuare eu sper ca Ministerul Mediului sa poata sa acceada si la consultanta care sa ajute in elaborarea unui raspuns adecvat, pentru ca in momentul in care vorbim despre o oferta atat de mare, intotdeauna cred ca trebuie sa ai ragaz si celeritate ca sa poti sa decizi.

Care credeti ca este cel mai mare risc al acestui proiect din punct de vedere al mediului, dincolo de riscul politic, pentru ca, sigur, daca ministrul Laszlo Borbely si guvernul dau unda verde acestui proiect vor fi taxati?

Asta este clar. Semnul de intrebare, si a fost permanent in atentia mea cand am fost responsabil de aceasta zona, decurge din volumul investitiei. Ce inseamna acest volum de deseuri miniere depozitate, ce inseamna intensitatea aceasta de interventie care, in 17 ani, pana la urma, va reusi, adica isi propune, sa scoata minereul?

Acestea sunt cred niste elemente care cred ca dau nelinisti permanent si raspunsurile din partea investitorilor trebuie sa fie foarte clare pe aceasta zona.

Revenind la ceea ce ati spus la inceput, la ce va refereati cand faceati referire la Bursa?

Eu asa cred, si din, sa zicem asa, cateva analize si ceea ce am vazut. In timpul mandatului meu din cauza companiei au fost luate cateva decizii, majoritatea, din perspectiva companiei, negative. De fiecare data, la Bursa scadea valoarea actiunilor, pentru ca veneau si stirile in presa romana, Bursa canadiana permanent receptiona aceste informatii si reactiona. Era o volatilitate, o urcare si o scadere a valorii companiei pe Bursa foarte mare.

Si cine avea de castigat?

Probabil daca vorbim de castig sau de cine putea sa speculeze, putea sa fie managementul. Adica nu am vazut o suparare atat de mare, in afara unor procese cum era intentat si cel impotriva mea, cu daune de 1 milion de euro, nu am vazut realmente suparari chiar atat de mari. Era interesanta perioada respectiva.

Revenind in prezent, credeti ca se mai pune astfel problema?

Nu stiu, nemaiavand responsabilitati in acest domeniu, as face numai si numai speculatii.

Cum apreciati interventia presedintelui Traian Basescu?

Pozitia dansului, din punctul meu de vedere, nu s-a schimbat niciodata.

Dar, totusi nu a fost niciodata atat de explicit in a sustine acest proiect. Ce anume credeti ca l-a determinat sa intervina acum?

Asa este, asa este. Dansul poate sa aiba o interventie, oricum dezvoltarea durabila este un element foarte important. Eu cred ca pozitiile noastre converg, dar eu as merge si mai departe. Eu cred ca, in principiu, cel care exploateaza astfel de zacaminte ar trebui sa fie statul roman utilizand "know-how"-ul strain. Este o pozitie putin diferita, eu cred ca putem merge si mai departe decat sa ne oprim la o negociere jumatate-jumatate din aceasta investitie, pentru ca este pacat, vorbim de avutia nationala.

Cat de important este acest zacamant de la Rosia Montana? Exista si alte zone in care se gaseste aur pe teritoriul Romaniei, cam unde plasati Rosia Montana intr-un clasament?

Nu sunt un specialist in zacaminte, dar din datele pe care ni le furnizau atunci si mergand pe valoarea de piata pe care ne-o prezentau in momentul respectiv, 2005-2008, pentru ca 4 ani de zile am avut legatura cu proiectul respectiv, cifrele sunt foarte mari.

Credeti ca daca am fi pornit atunci exploatarea la Rosia Montana am fi putut vorbi astazi despre un beneficiu important?

Nu, nu. Daca calculam, si a fost in 2009 o dezbatere, numai pe redevente si pe participatia statului roman, atunci anual ar fi insemnat cateva zeci de milioane sau o suta de milioane de euro venituri. Fondurile europene ne ofera miliarde.

Astazi credeti ca este un moment propice pentru demararea exploatarii sau ar fi mai bine sa mai asteptam?

Cred ca e gresit sa spunem "moment propice".

Ma refeream la cresterea impresionanta a pretului aurului, unul dintre argumentele presedintelui.

Si atunci crestea, si atunci era aceasta argumentatie, dar pana nu avem o siguranta pe autorizarea de mediu niciodata nu va fi un "moment propice" pentru ca putem sa facem daune mai mari daca ne pripim, in comparatie cu beneficiul de cateva sute de milioane de euro in urmatorii ani.

Borbely: Statul roman ar fi putut negocia mult mai bine contractul de la Rosia Montana

Boc: Contractul Rosia Montana este prost incheiat si trebuie rediscutat

Daca ati fi acum ministru al Mediului ce decizie ati lua, care ar fi pasii pe care i-ati urma? Probabil ca ati vazut si pozitia Academiei Romane, nu doar a ONG-urilor.

As fi foarte exigent, eu permanent pe acest proiect am fost foarte exigent, asta cred ca trebuie facut.

Care ar fi argumentul care v-ar convinge, ce ar trebui sa spuna cei de la RMGC astfel incat sa semnati avizul?

Stiti care este diferenta? Nu un ministru trebuie sa fie convins ci specialistii din spatele institutiilor publice.

Dar stiti ca in Romania sunt specialisti si specialisti...

Nu vorbesc de persoane ci de institutii, mai multe, pentru ca e usor sa convingi un inginer. Nu vorbim de lucrul acesta, vorbim in principiu de o abordare stiintifica larga, care sa dea asigurari destule.

Dupa parerea mea, aceasta companie ar trebui sa aiba acces la zacamant intr-un ritm mai lent, adica exploatarea sa fie mai lunga. O exploatare foarte rapida, cu anvergura respectiva, pune anumite semne de intrebare.

Dar, de aceea exista un comitet de analiza tehnica pentru ca sa aiba toate aceste elemente in vizor si sa se asigure.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Rosia Montana Gold Corporation, #Atilla Korodi Rosia Montana, #Basescu Rosia Montana , #Gold Corporation