Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

FanFest 2011: Adevar si manipulare la Rosia Montana - reportaj

Joi, 18 August 2011, ora 10:40
5219 citiri
FanFest 2011: Adevar si manipulare la Rosia Montana - reportaj

Si anul acesta am avut privilegiul de a participa la festivalul de la Rosia Montana, organizat de Asociatia Alburnus Maior, voluntari si alte organizatii. Deviza acestei editii a fost: "Daca ei platesc pentru absolut orice, noua ne pasa pe gratis!..."

Festivalul, denumit FanFest, a ajuns la editia a VI-a si s-a desfasurat intre 12-14 august, reunind numerosi membri ai societatii civile, personalitati din diverse domenii, localnici care se opun proiectului de exploatare a aurului propus de RMGC, studenti, voluntari si foarte multi participanti veniti din toate colturile Romaniei.

Pentru a-i sustine pe cei din zona si a demonstra ca turismul este parte a unei solutii alternative realiste la minerit, participantii s-au cazat la localnici acasa, au consumat produse traditionale din gospodariile acestora, au interactionat direct cu ei la un pahar de palinca in jurul focului, le-au ascultat pasurile si si-au oferit sprijinul si promisiunea de a reveni la Rosia Montana.

Sursa: pagina FanFest de pe Facebook

Atmosfera la festival a fost destinsa, civilizata si mai ales la un nivel calitativ demn de invidiat. Astfel, festivalul a avut o componenta puternic intelectuala, oferind pe langa concerte si o serie ampla de dezbateri, proiectii de film, tururi tematice ghidate s.a.m.d.

Dezbaterile de la Biserica Unitariana

Si in acest an pastorul Bisericii Unitariene din Rosia Montana a avut amabilitatea sa puna la dispozitia festivalului biserica superba construita in anul 1796. In aceasta locatie au avut loc dezbateri in cadrul carora s-au facut prezentari si s-a discutat liber pe diverse teme.

Interesul publicului pentru aceste dezbateri a fost unul foarte mare, biserica dovedindu-se de cateva ori chiar neincapatoare. Membrii grupului Dramacum, autorii exceptionalei piese de teatru "Rosia Montana, pe linie fizica si pe linie politica", au interpretat cateva scene din aceasta si au discutat cu publicul despre atitudinea lipsita de scrupule a Teatrului Maghiar din Cluj-Napoca, care aparent are interesul de a ingropa piesa de teatru.

Arhitectii Stefan Balici si Virgil Apostol au prezentat sansa extraordinara de dezvoltare a Rosiei Montane din perspectiva patrimoniului exceptional si unic de care aceasta dispune. Acestia au subliniat ca listarea UNESCO a Rosiei Montane este o solutie viabila si necesara, fiind revoltatoare atitudinea autoritatilor statului care decid sa ignore acest aspect.

Arheologul Horia Ciugudean a prezentat "Arheologia peisajului in Cadrilaterul aurifer al Transilvaniei: Rosia Montana - Bucium - Almasul Mare", iar arhitectul Eugen Panescu a discutat despre cazul localitatii Rimetea, care este un model reusit de valorificare a patrimoniului pentru dezvoltarea comunitatii rurale.

Dan Cismas si Eugen David la dezbaterile de la Biserica Unitariana.

Sursa: Raul Muresan

Jurnalistul Mihai Gotiu a realizat o prezentare excelenta despre manipularea, presiunile economice si cenzura din presa autohtona in cazul Rosia Montana.

Adi Dohotaru a moderat o dezbatere denumita "Rasism de mediu" la care au fost invitati Eniko Vincze (Fundaria Desire) si Cristina Rat (Facultatea de Sociologie, UBB) si unde s-a discutat problema discriminarii rasiale a rromilor, desi in realitate acestia sunt "sanitarii societatilor industriale".

Dan Cismas si Eugen David au discutat cu publicul despre viitorul agriculturii la Rosia Montana, despre agricultura biologica, modelele de succes ale micilor producatori agricoli si despre solutia realista pe care o poate oferi un model bazat pe ferme mici, cu produse de calitate.

Dezbaterile s-au incheiat cu o discutie extinsa asupra ultimelor evenimente legate de cazul Rosia Montana si cu un "forum social" moderat de Adi Dohotaru.

Proiectii de film

Proiectiile de film documentar de la caminul cultural din centrul Rosiei Montane s-au desfasurat cu sala plina. Cateva dintre proiectiile de film au fost insotite de prezenta regizorilor care au raspuns ulterior intrebarilor spectatorilor.

De un succes remarcabil s-au bucurat documentarele "Scoala noastra" regizat de Mona Nicoara si Miruna Coca Cozma si "New El Dorado" regizat de Tibor Kocsis. Alte filme prezentate au fost: "Battle for the Xingu" de Iara Lee (Brazilia, 2009), "Pig Business" de Tracy-Louise Ward (Marea Britanie, 2009), "Home" de Yann Arthus-Bertrand (Franta, 2009), "Late Night Sunrise" de Michel Watts & David McNulty (El Salvador, 2010), "Alethea" de Petra Holzer & Ethem Ozguven (Turcia, 2007) si "Isle of Flowers" de Jorge Furtado (Brazilia, 1990).

Succesul de care s-au bucurat aceste proiectii de film a motivat organizatorii sa promita constituirea unui festival de film in cadrul FanFest incepand cu editia din 2012 si pentru care Mona Nicoara si-a exprimat deja disponibilitatea de a deveni selectionerul oficial de film.

Proiectia documentarului "Scoala noastra".

Sursa: Sebastian Florian, cluj.info.

Concerte si activitati de relaxare

FanFest 2011 a fost un eveniment pentru toate gusturile si pentru toate varstele. Astfel, diminetile de la ora 10, profesorii Centrului Foc Alb organizau pe platoul de la Taul Brazi cursuri de initiere in Tai Chi in stilul Yang, "o arta martiala in care corpul si mintea, intentia si realizarea se intrepatrund" (FanFest).

Tot pe platoul de la Taul Brazi s-a desfasurat ca activitate permanenta "Fan Fun Park", unde exista un adventure park cu tiroliana si existau posibilitati de joaca pentru copii. Jos, in centrul vechi, aproape de Biserica Unitariana, a fost amenajat un mic targ de produse taranesti si un "home made fair" unde localnicii din zona isi puteau promova si vinde produsele alimentare sau de artizanat.

Pentru cei mai romantici, serile puteau fi petrecute in jurul focului unde se spuneau povesti de catre locuitorii Rosiei Montane si se discuta despre traditii, legende locale cu valve (stafii din galeriile miniere) si despre lupta de la Rosia Montana. Tot seara incepeau concertele, numeroase si variate. Alaturi de multe alte formatii, au concertat Sarmalele Reci, Luna Amara si Maria Raducanu, iar dupa ora 12 mai multi DJ mixau muzica pana la ora 5 dimineata.

Tururi tematice ghidate

Alte activitati care au trezit un interes foarte mare din partea participantilor au fost tururile cu ghizi, organizate pe diferite teme. Turul localitatii si Turul naturii au prezentat zona urbana si respectiv peisajul natural exceptional al Rosiei Montane.

Turul mineritului, la care am participat si eu, a acoperit galeriile romane din masivul Orlea dupa care a urmat un traseu ascendent pe masivul Carnic (monument istoric) punctand Piatra Despicata si Piatra Corbului (monumente ale naturii).

Cu ghidul Zeno Cornea pe Piatra Corbului (vedere inspre zona preconizatului iaz cu cianura din proiectul de RMGC).

Sursa: Raul Muresan

Un aspect interesant de remarcat s-a desfasurat la muzeul mineritului din masivul Orlea, unde unul dintre ghizii angajati ai societatii de stat RosiaMin prezenta mesaje pro-minerit, cu argumente subtile, desi indirecte, in favoarea proiectului RMGC.

La finalul turului, grupul de aproape 100 de vizitatori a achitat taxa de vizitare de 8 RON, pentru care insa nu s-au emis bilete si nici nu s-a eliberat chitanta, totul desfasurandu-se "la negru". De remarcat ca doar din vizita grupului nostru s-au incasat taxe in valoare de aproximativ 600-800 de lei.

Dincolo de aspectul de evaziune fiscala, autoritatile locale impreuna cu RMGC pot invoca un asa-zis dezinteres al turistilor fata de galeriile romane (care ar urma sa fie distruse de proiectul minier al RMGC), deoarece in lipsa emiterii biletelor de vizitare nu exista nicio dovada a prezentei miilor de turisti care le-au vizitat. Sublinez ca doar in cele 2 ore in care am fost prezent acolo, s-au perindat cel putin 150-200 de turisti in muzeul respectiv.

In galeriile romane de la muzeul mineritului.

Sursa: Raul Muresan

Alte tururi ghidate au inclus turul bisericilor in cadrul caruia s-a prezentat multitudinea de biserici de diferite confesiuni de la Rosia Montana (ortodoxe, catolice, reformate, unitariene, etc) si turul cianurii pe bicicleta, care a atins Valea Cornei, unde ar urma ca proiectul RMGC sa construiasca cel mai mare iaz de decantare cu cianuri din Europa.

Propaganda RMGC si protestele "la comanda"

In fine, spuneam ca festivalul s-a desfasurat in liniste, fara incidente. Trebuie insa spus ca RMGC a organizat un soi de "manifestatie" in centrul localitatii unde au fost adusi cu microbusele, din diverse alte locatii, asa-zisi localnici care sustin proiectul de minerit.

Dincolo de caracterul josnic al acestei actiuni, unde oamenii au fost platiti sa scandeze diverse lozinci sau manipulati si santajati economic (multi fiind chiar angajati ai companiei RMGC), trebuie mentionat faptul ca presa de propaganda a RMGC a exagerat acest asa-zis protest si l-a prezentat pe larg, in timp ce desfasurarea reala a festivalului si evenimentele din cadrul acestuia au fost complet ignorate.

Extrem de relevant este faptul ca mai multe mijloace de presa au prezentat actiunea de propaganda a RMGC sub acelasi titlu: "Trei zile de protest la Rosia Montana impotriva FanFest", articolele avand in mare aceeasi structura.

In tot acest timp, aceste ziare au ales sa ignore complet programul exceptional si substanta festivalului FanFest din acest an si sa acopere pe larg o mica "mineriada" impotriva bunului simt, organizata la comanda si finantata de RMGC.

Asa-zisi protestatari anti-FanFest adusi cu microbusul in centrul Rosiei Montane.

Sursa: Luminita Dejeu.

Ziarele respective prezinta nu doar incomplet realitatea, ci si distorsionat: cele trei zile de protest au fost de fapt cam una (vineri, cand au fost adusi mai multi oameni), iar in rest activitatea de "protest" era reprezentata de o mana de oameni si cateva banere cu urmatoarele inscriptii: "Va invitam la excursii cu masini de teren in carierele Carnic si Cetate", iar mai jos "Cand muzica se va opri, voi veti pleca. Noi ramanem si traim aici".

Comentariile sunt de prisos...

Asa-zisele proteste anti-FanFest din centrul localitatii.

Sursa: Raul Muresan

Sa mai mentionam ca localnicii de bun simt din zona nu s-au alaturat acestui protest si ca revendicarea statutului de miner al asa-zisilor protestatari este o gluma proasta. Voi spune doar ca doi dintre cei mai mari opozanti ai proiectului minier RMGC sunt chiar fost ingineri mineri: Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior, si Zeno Cornea, vicepresedintele Fundatiei Culturale Rosia Montana.

FanFest si coagularea societatii civile

Am ramas foarte placut impresionat de festivalul FanFest din acest an, care a devenit unul matur, orientat spre activitati culturale, dezbateri, spre discutarea unor solutii reale de dezvoltare durabila a Rosiei Montane.

Dincolo de acestea, festivalul a avut si un efect direct si net pozitiv in economia locala demonstrand localnicilor ca turismul este parte a unei alternative economice viabile si aratand intregii lumi ca patrimoniul extraordinar, valorile culturale si capitalul uman al Rosiei Montane sunt cele care ar trebui sa primeze, cele care trebuie dezvoltate si sustinute.

La randul ei, societatea civila a demonstrat la FanFest ca incepe sa devina mai puternica, sa se coaguleze, sa fie capabila de actiuni coerente si pozitive.

In urma FanFest, membrii societatii civile implicati in apararea Rosiei Montane au adoptat "Declaratia de la Rosia Montana pentru Salvarea Statului de Drept" (detalii AICI) si au lansat o petitie pentru responsabilizarea factorilor de decizie de la Ministerul Culturii si Ministerul Mediului si a parlamentarilor din Camera Deputatilor (detalii AICI).

Cand am plecat la FanFest aveam indoieli si incredere putina in capacitatea societatii civile romanesti, insa m-am intors optimist si plin de speranta. Rosia Montana este, cred, cel mai bun coagulant al societatii civile, piatra de incercare, dar si piesa de rezistenta a acesteia!

Dr. Raul C. Muresan

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie

Cluj-Napoca, Romania

Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Cum ar putea România să piardă mult, deși a câștigat litigiul legat de Roșia Montană
Decizia instanței arbitrale (luată cu o majoritate de 2 la 1) în litigiul intentat statului român de compania canadiană ce a încercat să dezvolte un proiect minier în zona Roșia Montană...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#rosia montana, #Fan Fest 2011, #Gold Corporation Rosia Montana , #Gold Corporation