G. Epurescu: Aprobarea proiectului Rosia Montana, semn al dizolvarii statului de drept-Interviu

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 12:42
3942 citiri
G. Epurescu: Aprobarea proiectului Rosia Montana, semn al dizolvarii statului de drept-Interviu
Foto: Facebook

George Epurescu, unul dintre organizatorii protestelor fata de exploatarea aurului Rosia Montana, spune ca mii de oameni au iesit duminica in strada pentru ca proiectul Guvernului Ponta incalca Constitutia, legile si hotararile judecatoresti, iar aprobarea lui de catre Parlament ar insemna "dizolvarea statului de drept".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, cercetatorul George Epurescu, participant si la protestele din iarna lui 2012 care au dus la caderea Guvernului Boc, subliniaza faptul ca doar statul roman poate face, conform legii, exproprieri, or, la Rosia Montana, daca proiectul de lege este aprobat, statul roman ar ceda acest drept unei companii private.

Pe de alta parte, George Epurescu spune ca ideea de "referendum", invocata luni de presedinte si de premier, nu mai are nicio valoare in gura politicienilor, cata vreme la Costinesti 94% dintre participantii la un referendum valid s-au pronuntat impotriva exploatarii gazelor de sist si totusi autoritatile dau avize si continua demersurile.

Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)

Basescu: Ponta a fost o speranta, dar nu are caracter, e mincinos si corupt

Ati participat si la protestele din ianuarie 2012, de la Piata Universitatii. Atunci televiziunile de stiri transmiteau non-stop, duminica a fost un adevarat blocaj mediatic. Ce alte diferente ati mai sesizat?

Observam intr-adevar cateva diferente, chiar daca multi dintre cei care au protestat anul trecut sunt si printre protestatarii de anul acesta. Au aparut si multi oameni noi, care au simtit ca anul trecut USL incearca sa preia Piata, ceea ce a si facut, ca sa o foloseasca in scop electoral.

Dar de data asta toata lumea este convinsa ca ne aflam in fata unei clase politice care, in bloc, este impotriva cetatenilor acestei tari. Acel 'Jos!', care se striga anul trecut, a disparut cumva din vocabularul protestului si avem probleme foarte clare puse pe tapet, probleme care inglobeaza si disparitia statului de drept.

Proiectul Rosia Montana, propus in aceasta forma de guvern, incalca prin prevederile Constitutiei, legi si anuleaza hotarari judecatoresti ramase definitive.

Daca se aproba, practic Rosia Montana va fi o enclava in care legislatia statului roman nu se mai aplica. Acolo totul va fi numai la cheremul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

La ce incalcari ale legii si ale Constitutiei va referiti mai exact?

In primul rand ma refer la dreptul de proprietate, dar si la acea prevedere care da dreptul statului sa ii exproprieze, in anumite conditii, extrem de stricte, pe cetatenii Romaniei. Si aici trebuie sa spunem foarte clar ca agentul care face exproprierile in Rosia Montana nu este statul roman, ci statul roman cedeaza catre RGMC dreptul de expropriere - deci catre o companie privata.

De asemenea, mai avem in vedere faptul ca toate avizele se vor da intr-un ritm accelerat, fara ca niciun fel de autoritate a statului roman sa aiba puterea sa se opuna in vreun fel. Deci totul devine o formalitate, agentiile fiind obligate sa emita avize.

Mai mult, daca aceste avize sunt refuzate sau sunt hotarari judecatoresti care anuleaza anumite avize, statul roman emite acte normative peste aceste hotarari judecatoresti. Asta inseamna dizolvarea statului de drept.

De ce credeti ca a fugit de raspundere premierul Ponta trimitand proiectul la Parlament, in loc sa emita o Hotarare de Guvern?

Justitia a infirmat acest proiect si nu numai asta, practic a afirmat ca el este ilegal din punct de vedere al legislatiei de mediu, al legislatiei urbanismului etc. Cum nu mai putea sa dea Hotarare de Guvern, ca sa se spele pe maini, premierul trimite proiectul Parlamentului, ca sa faca o lege speciala.

Mircea Kivu, despre Rosia Montana: E aberant sa faci o lege pentru interesul unei companii

Din ce motive credeti ca s-a grabit premierul Ponta sa ia o decizie in cazul Rosia Montana? Putea sa amane ca si ceilalti fosti premieri, mai ales ca anul trecut, cand se afla in opozitie, Victor Ponta si USL s-au pronuntat impotriva acestui proiect.

Putea sa amane, dar in conferinta de presa de luni premierul Ponta a declarat ca daca nu se ia aceasta decizie, Romania va fi atacata de RGMC si va trebui sa plateasca daune.

Romania nu plateste daune intrucat exista niste hotarari definitive si irevocabile ale justitiei, chiar de 2-3 ani unele dintre ele, iar a plati daune pentru ceva declarat ilegal de justitie este o incercare de manipulare.

Aici e vorba doar despre niste presiuni foarte mari si, posibil, despre o tactica de a fugi de raspundere. Dar nu excludem nici varianta unor spagi foarte mari in vederea alegerilor care vor veni la anul. Se pare ca sunt si niste presiuni internationale destul de mari.

Care ar fi totusi solutia pentru rezolvarea situatiei? O reziliere a contractului, similara cu cea a contractului Bechtel?

Si rezilierea contractului Bechtel este destul de enigmatica, pentru ca s-a pierdut originalul contractului, iar rezilierea s-a facut in niste conditii extrem de suspecte.

Rezilierea contractului Rosia Montana e destul de greu de evaluat, dar in acelasi timp pare extrem de simplu de facut, intrucat acel proiect nu respecta legea, ceea ce s-a demonstrat prin hotarari judecatoresti definitive, asadar rezilierea lui s-ar putea dovedi o formalitate.

Korodi, despre Rosia Montana: Contractul trebuia reziliat. E si o problema de constitutionalitate

Ce parere aveti despre ideea organizarii unui referendum pe tema exploatarii aurului la Rosia Montana?

Avem, spre exemplu, un referendum pe gazele de sist la Costinesti, care este valid si conform caruia 94% dintre oameni au spus "NU" gazelor de sist, insa se continua demersurile! Se dau avize si acorduri pentru inceperea explorarii gazelor de sist.

Asadar cuvantul referendum in gura politicienilor nu inseamna nimic, este doar o manevra populista si atata tot, ca sa mai castige procente pentru alegeri.

Dar aici este vorba despre strategia de dezvoltare a Romaniei, atat din punct de vedere al resurselor, cat si din punct de vedere al investitiilor si viitorului acestei tari, iar lucrurile nu se pot face fara acordul locuitorilor din zona, pentru ca e vorba despre viata lor.

Or, in acest moment exista o oportunitate foarte mare, intrucat acum doua luni Rosia Montana a fost inclusa pe lista scurta a proiectelor pentru a intra in patrimoniul UNESCO, insa evaluarea finala a proiectului nu poate fi facuta decat daca ministrul Culturii semneaza un document prin care se trimite acest proiect la UNESCO.

Asta inseamna fonduri care se varsa in acea zona, dezvoltarea turismului, iar acest lucru tine de economia regenerabila, sustenabila, pentru ca aurul se termina, acolo ramane dezastrul de pe lume, in schimb turismul si agricultura din zona cresc an de an.

Dvs. spuneti ca opinia locuitorilor din zona conteaza, dar prefectul de Alba declara duminica seara ca acestia abia asteapta sa demareze acest proiect pentru ca s-ar crea locuri de munca. In plus, ministrul Daniel Barbu s-a declarat incantat de ce a facut RMGC la Rosia Montana.

Localnicii care au mai ramas, intrucat cam 80% din suprafata de acolo a fost cumparata de RMGC cu presiuni foarte mari si multi dintre localnici au plecat, cei care au mai ramas sunt total impotriva acestui proiect.

La vizita domnul ministrul Daniel Barbu de acum doua saptamani, de la Rosia Montana, cand au venit cu Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru relatia cu UNESCO, condusa de senatorul Traian Igas, care si-a luat bacalaureatul pe la 24 de ani, Gold Corporation a adus cu autobuzele, cursa speciala, oameni din satele din imprejurimi, de la o distanta destul de mare, care se manifestau pentru explorare.

Sunt filmari foarte interesante postate pe Internet de activistii de la Rosia Montana, unde se vad autobuzele cum vin, iar in ele o puteti vedea chiar pe celebra doamna Lungu, care croseta sosetute in reclama, care poate fi vazuta folosind un limbaj de o vulgaritate extrema la adresa tinerilor care se aflau acolo.

Ne aflam in fata unei manipulari grosolane.

Duminica noaptea protestatarii au ramas in Piata Universitatii pana la ora 3.00. Ce urmeaza? Guvernantii nu par sa va bage in seama.

Ba da, ne baga in seama, pentru ca in conferintele de presa de luni primii trei oameni in stat au vorbit despre Rosia Montana, a fost subiectul principal.

Protestele vor continua, insa vor continua intr-un ritm inteligent si agresiv, care sa ii arda foarte tare, pentru ca noi, cetatenii, reprezentam in acest moment singura opozitie in aceasta tara, alaturi de presa din Romania.

Suntem noi, cetatenii, de o parte, iar de partea cealalta ei, politicienii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#protest Rosia Montana, #George Epurescu Rosia Montana, #incalcare Constitutie Rosia Montana , #Gold Corporation