Generalul american Wesley Clark: Aurul de la Rosia Montana poate fi scos fara riscuri

Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 11:41
5787 citiri
Generalul american Wesley Clark: Aurul de la Rosia Montana poate fi scos fara riscuri
Foto: Arhiva

Generalul american in retragere Wesley Clark, consilier onorific al premierului Ponta, sustine ca exploatarea gazului de sist are un "viitor extraordinar" in Romania si ca la Rosia Montana pot fi folosite tehnologii care sa nu puna in pericol mediul.

Intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, Wesley Clark a explicat ca se afla in Romania in calitate de om de afaceri si consilier onorific al premierului Ponta, el neputand fi platit de un guvern strain, deoarece este general in retragere.

"Treaba mea aici este sa sprijin dezvoltarea economica, sa sprijin crearea de oportunitati de afaceri in Romania. Ne concentram in domenii cum sunt exploatarea resurselor minerale, agricultura, hidrocarburi, sectorul sanitar si alte zone in care putem aduce tehnologii si investitii care sa creeze locuri de munca", a declarat generalul american in interviul citat.

Rugat sa fie mai explicit in ceea ce priveste tintele activitatii sale, Wesley Clark a raspuns: "In primul rand, ideea este sa folosim resursele minerale si de hidrocarburi pentru a genera venituri pe care Guvernul le poate directiona spre dezvoltarea agriculturii, educatiei si a sistemului sanitar".

Wesley Clark a confirmat faptul ca este implicat in explorarea si exploatarea rezervelor de gaze de sist, dar a precizat ca nu in Romania.

"Sunt implicat in afacerile din America in ceea ce priveste petrolul, gazele, biocombustibilul, energia eoliana, energia solara, energie electrica si baterii. Stiu destul de multe despre aceste tehnologii. Stiu ca gazul de sist are un viitor extraordinar in Romania", a declarat acesta.

Generalul in rezerva mai considera ca Chevron trebuie sa informeze opinia publica, dupa ce prospectiunile in Romania au fost intrerupte ca urmare a protestelor.

"Noi folosim in America tehnologia fracturarii hidraulice in mod foarte sigur. Nu produce cutremure importante, nu afecteaza apele din subteran, din moment ce lucrurile se petrec la mii de metri adancime", a mai argumentat el.

In ceea ce priveste Rosia Montana, generalul Clark spune ca in acest caz este vorba despre doi factori.

"Rosia Montana este importanta pentru locurile de munca pe care le poate crea. Dar protectia mediului este importanta. Sunt tehnologii care permit exploatarea aurului fara a pune in pericol mediul. Rosia Montana trebuie incurajata sa foloseasca astfel de tehnologii", a declarat el, aratandu-se convins ca acest lucru se poate face, pentru ca "pretul aurului a crescut de trei ori in ultimii ani, asa incat tehnologii care nu erau fezabile in trecut au devenit economic sustenabile".

Generalul in retragere Wesley Clark, 68 de ani, a fost comandant NATO in timpul razboiului din Kosovo. Dupa retragerea din armata, s-a indreptat spre afaceri si spre lumea politica. A intrat in campania prezidentiala din SUA din 2004 din partea Partidului Democrat, dar s-a retras dupa primul tur al alegerilor preliminare.

Exploatarea gazelor de sist a fost unul dintre punctele ce au figurat in motiunea de cenzura a USL care a dus la caderea Guvernului Ungureanu. In programul Guvernului Ponta depus in luna mai la Parlament figura "Instituirea imediata a unui moratoriu privind exploatarea gazelor de sist pana la finalizarea studiilor ce se afla in derulare la nivel european privind impactul asupra mediului prin procedeul de fractionare hidraulica".

Moratoriul, care inseamna sistarea oricarei activitati de extractie prin procedeul fracturarii hidraulice, a starnit nemultumirea ambasadorului SUA la Bucuresti.

In ceea ce priveste Rosia Montana, Consiliul Judetean Alba a decis saptamana trecuta sa organizeze un referendum in 35 de localitati din Muntii Apuseni cu o populatie cu drept de vot de aproximativ 72.000 de persoane. Referendumul nu obliga autoritatile la nimic, in schimb, conform jurnalistilor de la Adevarul, compania canadiana Gabriel Resources a castigat 3,5 milioane dolari in doua zile la bursa.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Wesley Clark gaze sist, #Wesley Clark Chevron, #Wesley Clark Rosia Montana , #Gold Corporation