Ziare.com

Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 16:16

   

Invitatii Ziare.com: Raul Muresan: Legea marii tradari nationale - Rosia Montana
In caz ca nu stiati, o corporatie miniera a cumparat statul roman! O spun la modul foarte serios, fara nicio gluma: cetateni ai acestei tari, nu mai aveti stat! El apartine Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), nu voua.

Am asteptat pana acum publicarea oficiala a proiectului de "lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana" pentru a fi sigur ca nu am visat sau halucinat atunci cand am vazut acest proiect de lege pe surse. Din pacate, varianta trimisa spre Parlament este, dupa parerea mea, cel mai mare act de nedreptate si hotie dupa nationalizarea pamanturilor realizata de comunisti in secolul trecut.

Un proiect croit pe masura RMGC

Varianta initiala a proiectului a fost scrisa de senatorii Toni Grebla si Ion Ruset, care au si reusit sa treaca prin Senat un proiect de lege de modificare a Legii Minelor 85/2003, dar care, la presiunea opiniei publice, a ramas blocat la Camera Deputatilor.

Rosia Montana si legea marii exproprieri nationale (Opinii)

Grebla insista atunci ca proiectul nu era cu dedicatie pentru RMGC insa iata ca noul proiect de lege, aprobat de Guvernul Ponta la sfarsitul lunii august, este varianta modificata si chiar mai agresiva a aceleiasi incercari de subjugare a statului roman de catre RMGC. Prin elaborarea unei legi speciale care face derogare de la legile statului si incalca Constitutia Romaniei, Guvernul nu a facut decat sa confirme cat de ilegal este acest proiect, care nu va putea fi realizat niciodata intr-o tara cu legi normale.

Ma voi opri in continuare doar asupra catorva articole din acest proiect aberant, insa aproape toate sunt o infamie, de la cap la coada. Proiectul de lege, acordul cu RMGC si expunerea de motive se gasesc integral pe site-ul Romania Curata.

"Art. 3. - Exploatarea minereurilor auro-argentifere propusa de Societatea comerciala 'Rosia Montana Gold Corporation' - S.A. [...] se supune regimului juridic instituit de Legea minelor nr. 85/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, si prevederilor prezentei legi si este de utilitate publica si de interes public national deosebit".

Cu alte cuvinte, legea declara ca un proiect privat (Gabriel Resources va detine cel putin 75% din proiect, chiar si dupa renegocierea participatiei statului convenita prin acordul anexat legii propuse) este de interes national deosebit si de utilitate publica.

Este cea mai mare aberatie posibila. Nicaieri in lume, nici macar in Africa, un proiect privat nu poate fi declarat de utilitate publica!

RMGC avea nevoie ca proiectul sa fie declarat de utilitate publica deoarece in Rosia Montana sunt peste 100 de familii care se impotrivesc proiectului de mai bine de 15 ani si care nu vor sa-si abandoneze casele stramosesti. Acestia pot fi acum expropriati, cu forta, datorita declararii proiectului ca fiind de utilitate publica.

Practic, aprobarea acestei legi ar deschide Cutia Pandorei: oricand o corporatie doreste sa faca un proiect peste casa si pamanturile tale, ii mituieste pe politicieni care declara proiectul de utilitate publica si ramai in strada. Fara drept de apel!

Pagina 7, Art. 6^2 alin. " (2) Pentru exproprierea imobilelor necesare realizarii proiectelor miniere prevazute la alin. (1), expropriator este Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, actionand prin titularii licentelor de exploatare, la solicitarea acestora. Procedura si obligatiile [...] vor fi efectuate de Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, actionand prin titularii licentelor de exploatare".

Acest alineat este, cred, fara precedent in lumea civilizata.

El stipuleaza ca desi statul roman expropriaza, procedura efectiva de expropriere este realizata de titularul licentei de exploatare, adica de RMGC!

Asadar, daca nu vrei sa iti parasesti casa, in loc sa vina politia sau jandarmeria sa te scoata cu forta, vor veni trupele paramilitare ale companiei miniere! RMGC devine reprezentantul de facto al statului in procedura de expropriere. Si asta, cu legea in mana!

Pagina 7, Art. 6^2 alin. " (4) Aplicarea procedurii de expropriere a imobilelor din cadrul perimetrului proiectelor miniere, reglementata de Legea nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publica, necesara realizarii unor obiective de interes national, judetean si local, cu modificarile si completarile ulterioare, se va face fara a fi necesara aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti proiectelor miniere respective".

Adica, exproprierea poate fi realizata inainte ca proiectul sa fie avizat iar indicatorii tehnico-economici aprobati?! Hai sa-i dam afara pe oameni de pe proprietatile lor, iar apoi sa vedem cum facem ca proiectul sa fie aprobat?

Pagina 7, Art. 6^2 alin. " (5) Declansarea procedurii de expropriere a imobilelor din cadrul perimetrelor proiectelor miniere prevazute la alin. (1) se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la depunerea de catre titularul licentei de exploatare a unei cereri..."

Guvernul este asadar OBLIGAT de lege sa aprobe declansarea procedurii de expropriere in maxim 30 de zile dupa ce RMGC depune o cerere in acest sens!

Adica, Guvernul Romaniei devine marioneta companiei miniere, raspunde la comenzi in termen de maxim 30 de zile. Parca-l aud pe Victor Ponta raspunzand unui telefon de la directorul RMGC, Dragos Tanase: "Am inteles sa traiti! Imediat sefu', imediat rezolvam!"

Art. 4, punctul 9. "In cazul in care, dupa emiterea avizelor, acordurilor sau autorizatiilor [...], intervin elemente noi sau se modifica conditiile care au stat la baza emiterii avizelor, acordurilor sau autorizatiilor respective, inclusiv ca urmare a invalidarii vreunui act premergator sau a unei proceduri desfasurate in vederea emiterii actelor de reglementare respective, se mandateaza autoritatile competente sa emita noi avize, acorduri sau autorizatii sau le vor revizui pe cele existente, dupa cum urmeaza: a) indeplinirea procedurilor necesare si emiterea avizelor, acordurilor sau autorizatiilor respective, conform legislatiei specifice in vigoare, se va realiza in termen de maxim 30 de zile de la depunerea documentatiei modificate de catre Titularul Licentei de exploatare..."

Acest punct consfinteste pe deplin disolutia statului de drept.

Textul legii stipuleaza ca daca un act sau aviz a fost invalidat, anulat in instanta, statul este OBLIGAT sa emita un alt aviz in termen de maxim 30 de zile de la depunerea documentatiei de catre RMGC. Ca sa inteleaga toata lumea, aceasta inseamna ca autoritatile statului trebuie sa se execute in termen de maxim 30 de zile pentru a inlocui un act invalidat definitiv si irevocabil in justitie.

Mai departe, proiectul de lege este absolut mizerabil. Astfel, ingenuncheaza statul roman in favoarea RMGC si ii confera acestuia din urma puteri deasupra legii. RMGC va putea dispune dupa bunul plac de toate imobilele din proprietatea statului, de pasuni, de paduri, de domeniul public, s.a.m.d.

Apare in lege de nu mai putin de 9 ori cuvantul "derogare", practic RMGC scurtcircuitand toate legile existente de protectie a mediului, patrimoniului, legile administrative, fiscale, s.a.m.d.

In plus, pe tot parcursul legii apar termene halucinante de genul "maxim 30 zile", statul fiind servitorul corporatiei si trebuind sa o deserveasca in termene care nu permit nici macar informarea sau dezbaterea publica.

Ministerul Justitiei da aviz negativ

Nu intamplator, Ministerul Justitiei a refuzat sa se manjeasca cu acest proiect si a atras atentia ca el este profund neconstitutional.

Astfel, in data de 13 august, ministerul a dat un aviz negativ proiectului de lege, trimitand un raport care practic desfinteaza legea ministrului Dan Sova, initiatorul principal si sustinatorul acestei aberatii fara margini.

Si mai halucinanta este lista initiatorilor acestui proiect de lege abominabil: pe langa Dan Sova, este vorba de ministrul Mediului Rovana Plumb, ministrul Culturii Daniel Barbu si presedintele ANRM Gheorghe Dutu.

Adica tocmai cei care aveau datoria sa apere mediul, patrimoniul si resursele minerale de la Rosia Montana.

Daca Ponta se incapataneaza sa lase aceasta lege in Parlament, ultima baricada in calea adoptarii ei sunt alesii nostri. Fiecare dintre noi ar trebui sa isi contacteze deputatii si senatorii din colegiu pentru a-i convinge sa nu voteze aceasta lege, toate informatiile necesare putand fi gasite pe site-ul rosiamontana.org.

Acum ori niciodata sa aratam tuturor ca nu suntem o tara in genunchi

De la declansarea protestelor pentru Rosia Montana, oameni de toate varstele s-au mobilizat in peste 25 de orase din tara si in zeci de orase din intreaga lume. Protestele au ajuns chiar si la Kathmandu, in Nepal!

Haideti cu totii sa ne luam tara si demnitatea inapoi Iesiti in strada, in fiecare zi daca puteti, sau macar duminica 8 septembrie, cand, incepand de la ora 17, in toata tara vom arata politicienilor ca suntem multi si ca rabdarea noastra s-a terminat!

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, RomaniaPresedintele Alburnus Maior, Eugen David, multumind protestatarilor din intreaga lume.
Sursa: Alburnus Maior


Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4651 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adevar graieste Raul Muresan

"Prin elaborarea unei legi speciale care face derogare de la legile statului si incalca Constitutia Romaniei, Guvernul nu a facut decat sa confirme cat de ilegal este acest proiect, care nu va putea fi realizat niciodata intr-o tara cu legi normale."

 

cred ca cel mai bun lucru pe care l-ar putea cere

demonstrantii ar fi desecretizarea contractelor , asta poate clarifica dilema spagi, binenteles daca originalul nu a fost mincat de maidanezi:))

 

de ce doar desecretizarea?

Anularea! Acolo este un furt! Se sublimeaza economia, lucru care se face sistematic de la 89 incoace!
De la Rosia Montana nu se castiga nimic, doar se pierde!
"Traiesc intro zona a Canadei unde cheltuim peste 1.5 miliarde dolari in fiecare an ca sa oprim expansiunea arsenicului si a cianurilor rezultate din exploatare"
http://www.wall-street.ro/comentarii/articol/46565/Tragediile-americana-si-canadiana-dupa-exploatarea-cu-cianuri.html#ixzz2e1f51ytF

cautati pe youtube si google cat de nocive sunt gazele de sist!!!

la valdor am avut ocazia sa vad numai muntii

de steril care reprezinta numai virful iceberg-ului , din aviun pozi sa vezi lacurile si paraiele poluate de culoare rosie , numai ca acolo sunt in nord la 800km de zonele aglomerate.

Romania a incaput pe mana unei haite de debili inconshtientzi.

Nu este posibil ca minishtrii mediului shi culturii sa-shi dea avizul, shi, mai incredibil, sa initzieze legi de exploatare medievala a resurselor tzarii.
Ashtia sunt dushi cu pluta. Colac peste pupaza, Crin ne vrea in prima linie a razboiului cu Siria, un razboi pe care nimeni nu-l pricepe (in afara de catziva, sforarii mondiali).

Proiectul de lege al lui Grebla este criminal !

Rosia Montana reuseste sa puna in fata romanilor oglinda prin care acestia se pot privi si judeca in cunostinta de cauza.

Vazand cum se poate reusi in Romania postdecembrista, RMGC a observat ca aici totul se poate cumpara, inclusiv voturi in parlament, demnitari din guvern, sa nu mai spun de jurnalisti si trusturi de presa.

Ca urmare, au pus la bataie sume impresionante, convinsi ca isi vor recupera inmiit investitia.

Sa vedem daca vor ajunge romanii sa se trezeasca si sa evalueze adevarata valoare a acestei bogatii unice, nu ca valoare de intrebuintare directa, ci ca valoare adaugata, prin valorificarea mediului, a frumusetii naturale si a istoriei acestei tari.

Intr-o tara civilizate, care isi respecta istoria si isi pazeste mediul de viata, o transformare tarii intr-un desert, fara pic de viata pe el, cu lacuri de cianura si fara urme istorice ca pe acest pamant binecuvantat a fost candva o cultura si viata civilizata, este considerat crima importica umanitatii.

Cei care au fost initiatorii acestui proiect de lege trebuiesc judecati si condamnati.

Si chevrom a dat spaga

Cele doua compani distrug Romania!
http://www.wall-street.ro/comentarii/articol/46565/Tragediile-americana-si-canadiana-dupa-exploatarea-cu-cianuri.html
http://newsinfo1000.wordpress.com/2013/05/17/miliardarul-evreul-george-soros-aplica-planul-diabolicromania-va-avea-tara-tiganilor/
http://roncea.ro/2013/05/11/soros-in-romania-intalnire-pe-sest-cu-basescu-si-ponta-miza-rosia-montana-tigania-bancii-mondiale-stimulata-de-reteaua-deschisa-soros/
Tribunul vadim spunea ca Ponta vrea o spaga de 300 de milioane de euro spaga pentru Rosia Montana! Sursele sunt serviciile secrete!
Romani in strada sa dam cu acesti hoti jos!

 

au mai fost vreo 400.000 de legi de tradare nationala !

tradarea a fost mult mai mare cand au votat cu Iliescu !
acum e unul din micile efecte speciale si originale !
in 90 dupa ce ne-au trosnit mineri , nu s-a revoltat nimeni ! acum votati cu aceasi pentru opt surcele !

 

Nu mai poti sa faci nimic?

Ai dracu mineri, pe unii i-au bumbacit mai bine si au ramas cu sechele. Pe cuvant ca imi pare rau pentru tine la ce ghinion ai avut cu minerii aia.

comunistii nu au luat bataie dar au adevarate

sechele !
nu am avut deloc ghinion !
eu nu eram in trecere pe-acolo ! eu m-am dus special acolo in piata universitatii ca sa pornim o actiune impotriva lui Iliescu ! ca mine au fost foarte multi tineri dar mosii au votat cu Iliescu si acum se smiorcaie ! Romania lui Iliescu nu are nevoie de oameni ca mine si am plecat imediat si de atunci nici nu m-am mai intors ! sa le fie de bine !

///

Mai , Bum , esti suficient de inteligent sa speli toaletele prin tari straine .Nu te mai intoarce in Romania caci sunt suficienti prosti acolo, nu mai e nevoie si de tine.

din cite bag seama

sunt o multime de deputati si acolitii lor care intra pe forumul asta sa ia "pulsul" opiniilor , un om normal nu ar depuncta un comentariu care se refera la hotia care domneste in romania, deci nu vreau sa ma repet prerea mea ca a majoritati e ca sunteti cu toti niste badinti pusi pe capatuiala fara nici un pic de scrupule , sper ca de data asta sa vi se infunde.

 

domnul greblä.....cel cu ideea formidabilä..

citat" sä protesteze cei de la Rosia _montanä-
Bucuresteni sä isi vadä de gropile de pe sträzi"
Perfect argumentul..dupä acest articol se clarificä
afirmati greblei.

 

Proiectul de lege - crima impotriva umanitatii

Rosia Montana reuseste sa puna in fata romanilor oglinda prin care acestia se pot privi si judeca in cunostinta de cauza.

Vazand cum se poate reusi in Romania postdecembrista, RMGC a observat ca aici totul se poate cumpara, inclusiv voturi in parlament, demnitari din guvern, sa nu mai spun de jurnalisti si trusturi de presa.

Ca urmare, au pus la bataie sume impresionante, convinsi ca isi vor recupera inmiit investitia.

Sa vedem daca vor ajunge romanii sa se trezeasca si sa evalueze adevarata valoare a acestei bogatii unice, nu ca valoare de intrebuintare directa, ci ca valoare adaugata, prin valorificarea mediului, a frumusetii naturale si a istoriei acestei tari.

Intr-o tara civilizate, care isi respecta istoria si isi pazeste mediul de viata, o transformare tarii intr-un desert, fara pic de viata pe el, cu lacuri de cianura si fara urme istorice ca pe acest pamant binecuvantat a fost candva o cultura si viata civilizata, este considerat crima importica umanitatii.

Cei care au fost initiatorii acestui proiect de lege trebuiesc judecati si condamnati.

 

Se pare cä "Grebla" noasträ este implicat in multe lucruri...

dubioase..
Fiusu cu arabi suspecti
Grebla cu nemuri de etnie Gipsy in multe afaceri
"total legale"
Coportamentul Greblei dä de inteles ca apertine
unei minoritäti imposibil de educat..
care o fi...??????

 

Rusine vanzatorilor de tara. Cu cat i-o fi cumparat RMGC?

Nu am citit proiectul, dar nu reiese din fragmentul publicat aici ca se delimiteaza o zona in care RMGC te poate alunga din casa ta. Nu cumva, dintr-o mica neatentie ne trezim ca se extinde in toata tara?

 

....

Raul Muresan ,are dreptate ca nu trebuia o lege speciala pentru un proiect minier reglementat printr-o alta lege existenta.El nu intelege , insa ,notiunea de interes national . Exploatarea resurselor minerale este un domeniu de INTERES NATIONAL peste tot in lume , indiferent ca sunt facute de stat sau companii private.In cea mai mare parte , exploatarea resurselor minerale este facuta de catre campanii private , cu mici exceptii in tari comuniste sau in tari cu strategii speciale domeniul resurselor minerale. In Romania , revolutia din 1989 a produs dezordine si in gestionarea resurselor minerale ,cu consecinte grave in economia nationala.D-ul Raul Muresan nu cunoaste faptul ca resursele minerale apartin Statului Roman, in totalitate ,si ele nu pot fi instrainate , conform legii.Resursele minerale pot fi numai concesionate , in vederea axploatarii, persoaneler fizice sau juridice ,care vor plati o redeventa nenegociabila ,stabilita prin lege.Daca resursele apartin Statului Roman , de ce exploatarea lor nu ar fi de interes national , d-le Raul Moldovan ?

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor