Ziare.com

Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Patru motive pentru demiterea ministrilor Plumb si Vosganian

Sambata, 14 Septembrie 2013, ora 16:36

   

Invitatii Ziare.com Raul Muresan: Patru motive pentru demiterea ministrilor Plumb si Vosganian
Dimensiunile minciunii au atins proportii grotesti. Guvernul Ponta trebuie sa plece. Si Parlamentul sa se trezeasca.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, declara acum cateva zile in comisiile Senatului, citata de Mediafax, ca Rosia Montana trebuie comparata cu o exploatare din Finlanda, care se realizeaza in conditii de siguranta si se afla la 15 km de o partie de schi.

Daca s-ar documenta, ar afla ca distanta e de 27 km in linie dreapta, dar informatia servita de-a gata de PR-ul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) este suficienta, nu-i asa doamna ministru?

Cateva zile mai tarziu, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara: "Sa luam un autocar cu jurnalisti si sa-i ducem in Finlanda, sau un autocar cu parlamentari! Sa vada cum se face acolo!"

Vosganian, despre Rosia Montana: Singurul mod de a scoate aurul fara cianuri e sa scoti verigheta de pe deget?

Ambii se refereau la mina Kittila din Finlanda, cea mai mare mina de aur operationala din Europa. Dupa cum voi arata in continuare, comparatia minei Kittila cu Rosia Montana pur si simplu nu are niciun sens. Singurii care o fac sunt cei de la Rosia Montana Gold Corporation si politicienii carora compania le serveste de-a gata discursul de rostit la televiziuni si in Parlament: Rovana Plumb, Varujan Vosganian, Victor Ponta, Daniel Barbu si lista poate continua.

De altfel, pagina de Facebook a proiectului Rosia Montana are o pagina dedicata minei Kittila cu toate argumentele pe care le auziti de la politicieni (ca sa stiti exact cine pregateste pseudo-argumentele)

Sa trecem la argumentele reale.

1. Dimensiunea minelor

Conform datelor publicate de agnicoeagle.com, la mina Kittila zacamantul este estimat la 4,8 milioane de uncii (136 tone) la o concentratie de 4,5 grame per tona. Extragerea aurului presupune procesarea a 33 milioane de tone de minereu.

Conform Gabriel Resources, la Rosia Montana extragerea aurului presupune procesarea a 214,9 milioane de tone de minereu, la o concentratie medie de 1,46 grame per tona.

Adica, la Rosia Montana s-ar excava de peste 7 ori mai mult pamant decat in cea mai mare mina de aur din Europa!

Adancimea carierelor: Mina Kittila -150 metri. Rosia Montana - 400 metri sub nivelul centrului istoric, adica peste 700 metri excavatie in cariera Carnic!

De altfel, dimensiuni mult mai mari decat cele de la Kittila au si celelalte cariere - Cetate, Jig si Orlea.

La sfarsitul anului 2012 la mina Kittila a incetat exploatarea in cariera deschisa si s-a trecut la exploatarea in subteran (aviz "expertului" Mugur Ciuvica de la Antena 3 care isi batea joc de presedintele Academiei Romane, Ionel Haiduc, spunand ca nu stie ce vorbeste cand solicita ca la Rosia Montana sa se foloseasca doar exploatare subterana, daca e sa exploatam vreodata zacamantul).

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

In proiectul RMGC, la Rosia Montana se va lucra NUMAI in cariera deschisa, pe toata perioada exploatarii.

Carierele deschise nu pot fi ecologizate cu adevarat, ci doar cosmetizate (vezi studiile reputatului cercetator Jeffrey A. Simmons, din 2008, in muntii Apalasi).

2. Vestigiile si peisajul cultural

Mina Kittila se afla dincolo de cercul polar, intr-o zona foarte putin locuita, inghetata mai tot timpul anului si fara sa fi avut vestigii istorice in zona minei.

La Rosia Montana vorbim de cea mai veche localitate atestata documentar din Romania, cu cea mai mare densitate de monumente istorice si vestigii arheologice din tara.

La Rosia Montana s-au descoperit: peste 40 de tablite cerate care stau la baza reconstituirii dreptului roman; mine pre-romane, romane, medievale, premoderne si moderne unice in lume; zeci de tauri de alimentare a steampurilor; avem de-a face cu un peisaj cultural de valoare universala, care satisface criteriile includerii in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Si nu, proiectul RMGC NU se poate face cu protectia simultana a patrimoniului: cel mai important monument istoric, masivul Carnic va fi exploatat, dinamitat, impreuna cu cele mai valoroase galerii romane, medievale si premoderne, cu faimoasele corande (camere de exploatare de peste 300 m inaltime) si camere cu pilieri, sisteme hidraulice romane, s.a.m.d, pe care le contine.

Si argumentele pot continua pentru a demonstra ca este mult diferita o exploatare in pustiul arctic decat una la Rosia Montana.

3. Cantitatea de cianura

Tot conform agnicoeagle.com, la mina Kittila se utilizeaza aproximativ 300 de tone de cianura pe an

La Rosia Montana s-ar utiliza peste 13.000 de tone de cianura pe an, adica de peste 43 de ori mai mult decat in cea mai mare mina de aur din Europa!

No comment.

4. Localizare si geografie

Folositi Google Earth si convingeti-va singuri. Mina Kittila se afla la peste 36 km in linie dreapta si peste 55 km pe sosea de localitatea Kittila.

La Rosia Montana, cele patru cariere propuse de proiectul RMGC se afla in imediata vecinatate a localitatii Rosia Montana, numeroase case intrand in zona de impact si fiind vizate de expropriere si demolare.

Iazul de decantare de pe valea Cornei aflat in spatele unui baraj de roca de 185 metri inaltime este la doar, atentie!, doar 2 km in amonte de orasul Abrud (cu 5.000 de locuitori)!

Mina Kittila se afla la o distanta de 900 km de Helsinki si la 150 km nord de cercul polar, intr-o zona mai tot anul inghetata, intr-o stepa subpolara cu o densitate de doar 0,78 locuitori pe kilometru patrat (vezi statisticile zonei Kittila din Laponia Finlandeza). Terenul este complet plat.

Comuna Rosia Montana se afla in inima Aspusenilor, cu o densitate de peste 80 locuitori pe kilometru patrat. Cel mai mare oras din Apuseni, orasul Campeni cu o densitate de 93 locuitori pe kilometru patrat si o populatie de peste 7.200 locuitori se afla la 9 km de Rosia Montana. Orasul Abrud, cu 5.000 de locuitori, se afla la 5 km de zona carierelor si la 2 km de iazul de decantare, imediat sub baraj.

Priviti imaginile de mai jos si comparati, daca puteti, mina Kittila, aflata intr-o zona pustie, intr-o stepa inghetata, cu Rosia Montana, aflata intr-o zona cu o densitate a populatiei de peste 100 de ori mai mare, intr-o superba zona montana si in vecinatatea imediata a celor doua mari localitati ale Apusenilor. Mai are rost sa discutam?


Mina Kittila. Sursa: http://bergforsk.se/wp-content/uploads/2011/05/koivisto.pdf


Rosia Montana. Sursa: Cluj.info.

Bonus: Minciunile spuse de premierul Ponta

Intr-o emisiune de pe postul Antena 3, Victor Ponta a reluat cu nonsalanta exact argumentele lui Traian Basescu legate de poluarea care ar exista acum la Rosia Montana, inducand ideea falsa ca doar proiectul RMGC poate contribui la ecologizarea ei.

Victor Ponta a declarat: "Intr-adevar, daca se face aceasta exploatare, va fi un lac de cianura. In prezent, acolo sunt doua lacuri. Apele au o concentratie mult mai mare decat cea permisa. Vorbea cineva de un peisaj selenar, este acolo un peisaj selenar".

Alo!! Sa-l trezeasca cineva pe premier.

Domnule Ponta, in caz ca nu stiati, la Rosia Montana nu s-a folosit nici un gram de cianura. Nu exista niciun lac care sa contina cianuri, exista doar tauri cu apa curata, monumente istorice, folosite inca din perioada medievala pentru a antrena steampurile.

Minereul de la Rosia Montana era transportat in Gura Rosiei, unde era concentrat sub forma de pasta si trimis spre cianurare la Baia de Aries. La Rosia Montana nu s-a utilizat cianura niciodata!

Este foarte interesant, domnule prim-ministru, cum spuneti pe dinafara poezia scrisa de RMGC - macar o minima informare ar fi fost necesara. Sau nu?

Am prezentat intr-un articol anterior o serie de argumente care demonstreaza cat de mincinosi sunt Traian Basescu si Victor Ponta in cazul Rosia Montana si cum sta treaba cu turismul, poluarea existenta deja si asa-zisa cianura din cafea:

Traian Basescu devine ridicol in cazul Rosia Montana (Opinii)

Cum spuneam la inceput, dimensiunile minciunii au atins proportii grotesti. Ganditi-va ca acesti oameni conduc tara! Haideti sa ajutam guvernul Ponta sa plece. Si Parlamentul sa se trezeasca.

Duminica, 15 septembrie, ne vedem cu totii in strada, de la ora 17, in toate orasele tarii si peste hotare. Nu vom ceda!

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania


Despre ce vrei sa scriem?

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5538 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
15 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@alvacora,@demonbanal,@ciumpalacu nu sunt decat ori angajati ai RMGC

Ori postaci platiti de acestia intrucat nu se justifica altfel obraznicia si lipsa de bun simt cu care ne intoxica zilnic cu aberatiile lor pro excrocii americani cu sediul fictiv in Canada.

 

Plumb e sub orice critica (adica de necriticat). Dar cu Vosganian ?!

Ce aicu el? E poet. Adica ne responsabil de nimic. Respnsabili (boi) sunt cei care au pus un poet la Economie.
Asa ca, schimbati titlul de mai sus.

 

Vazganian ne-a spus ca el a fost ales ca sa conduca...

shi nu ca sa urmeze gloata - pulimea, in termenii lui Opreascu.
Da, bre, Vazganiane, da' de atata condus de d-ashtia ca tine, tzara e facuta praf shi pulbere !

Lasati poetii in pace, sa infloreasca cultura si la noi.

Cultura cu majuscule, nu aia agricola, ca de aia se ocupa al de sus, noi n-avem nici-o treaba, e in paragina.
Asa, ca "fara Vosganian",ca e inocent ca un prunc nou nascut si are obrazul asa fin,ca popoul pruncului pomenit.

 

presedintele academiei

Presedintele academiei ar trebui schimbat.In locul lui ar trebui pus Ciuvica care (las cacofonia) s-a dovedit mai destept luind in ris opiniile academicianului.

Cu acest tradatori ai interesului national

ar trebui sapat canalul Bucuresti-Dunare.

 

Vorbä multä säräcia " Romänului".... Fapte fratilor fapte..

Joaca de-a guvernarea trebuie sä aibä un sfärsit..
19 Unica solutie 07

Multi au uitat...Istoria se repetä

 

Nume

Daca vor da verde,le vom tine minte numele.

http://blog.cluj.info/mesaj-din-strada/otrava-in-asta-se-va-transforma-ardealul-pentru-ponta-nu-o-sa-vindem-libertatea-noastra/

 

drobul de sare

stati cu aurul in pamint pina cind vor pune ungurii ghearele pe ardeal.
singurii care pot decide sint oamenii locului,nu basescu,ponta,antonescu...

autoritatile locale nu puteau decide singure ?
trebuiau implicati politicienii din guvern ?

asta e cauza scandalului,amestecul dintre politica si afaceri.

 

D-lui Raul Muresan

D-le Raul Muresan , incerc sa va easpund afirmatiilor dumneavoastra , total eronate dupa cum urmeaza:
1.Dimensiunea minelor
Indiferent de dimensiunea minelor, mecanismul extractie a aurului prin cianurare, este acelasi, altele sunt diferentele pe care nu le sesizati , sau nu doriti sa le sesizati.Mina Kittila este intr-adevar mai mica ,dar exista instalatii de cianurare moderne in SUA , Canada , Mexic etc. mult mai mari decat Rosia Montana , care ar putea fi luate ca termen de comparatie , asta numai ca volum de minereu prelucrat.Tin sa va precizez ca in lume nu exista doua zacaminte minerale la fel.
Dumneavoastra ,nu realizati ca exploatarea subterana la continutul de 1,5 G/t ,la Rosia Montana este ineficienta economic si ar trebui subventionata.Altfel se pune problema la 7 g/t , la Kittila , unde cantitatea de aur extrasa dintr-o tona de minereu , poate acoperi costurile de axploatare in subteran , care sunt mult mai mari decat cele de suprafata .In lume , exploatarea subterana , poate fi facuta ,eficient economic, numai la continutulri mai mari de cca.5 g/t , aceasta limita fiind in functie de pretul unciei de aur pe piata.
Intre cianuratia de la Kittila si cea de la Rosia Montana mai sunt multe diferente .Se utilizeaza mai multe procedee de cianurare a aurului : tehnologia CIP , Merrill , prin agitare sau prin percolare.Daca tot ati deschis subiectul , chiciti care se utilizeaza la Rosia Montana ?Pun pariu ca n-o stiti nici pe cea de la Kittila.
2. Vestigiile si peisajul cultural
Aveti dreptate , vestigiile sunt importante si valoroase , dar pana astazi singurii bani investiti in conservarea si punerea lor in valoare au fost alocati de companiile Minvest si RMGC . Statul Roman nu a investit nimic , niciodata in acest scop.Credeti ca , in lipsa unor activitati economice , in Rosia Montana , autoritatile vor aloca ceva pentru consernarea acestor valori.Ca sa va edificati , vizitati cetatile dacice din Muntii Orastiei , vestigii mai importante , fara indoiala .
3. Cantitatea de cianura.
Aici chiar ca dati rau de tot cu bata-n balta.Consumul de cianura , care se masoara in g/t minereu,depinde de multi factori , dar cel mai important este continutul de aur .Deasemenea , trebuie precizat ca solutia de cianura de sodiu utilizeaza se regenereaza si se reutilizeaza permanent .Nu cunosc consumul specific de cianura de la Rosia Montana , dar cifrele prezentate de dumneavoastra sunt adevarate glume.
4.Localizare geografica.
Aici aveti perfecta dreptate , Finlanda este o tara intinsa cu poulatie mica .
Bonus
Dumneavoastra cand localizati Rosia Montana , la punctul 4 , vorbiti despre zina Apusenilor , Abrud , Campeni, dar cand va referiti la poluare ascundeti sub pres zona mai sus mentionata.Mentionati ca la Rosia Montana nu s-a folosit nici un gram de cianura , dar nu suflati o vorba de reactivii de foltatie , de mercurul utilizat la uzina de preparare rudimentala Gura Rosiei , de paraul Foes mort ,

 

Gresit @alvacora !

Gresit, dar prea bine documentat sa nu vina de pe masa de scris a RMGB....
1. Dimensiunea conteaza. Cine poate jura ca, in conditiile climatice atat de schimbatoare de astazi, volumul imens de deseuri de la Rosia Montana poate fi tinut sub control ? Poate doar niste colective de specialisti neutri. Iar in Romania acestia tocmai se pronunta impotriva proiectului, si se incearca sa li se puna pumnul in gura printr-o decizie politica in Parlament.
Si... daca tot e ineficient economic, sa lasam aurul acolo unde este...
2. Minvest este de stat. Si ce folos ca s-a investit in galerii, daca urmeaza sa fie facute praf, in cea mai mare majoritate ?
3. Cianura e tot cianura. Multa sau putina. Mai bine fara ea decat cu ea.
4. Ati fost vreodata la Abrud ? No, ma rog frumos, eu am fost. Si inca e innebunitor de frumos acolo... Lasati motii in pace sa-si auda talangile vitelor in padurea de brazi.

////

No , daca ai fost la Abrud , pea bine! Eu am avut onoarea sa ma nasc in Rosia Montana !Chiar daca sunt plecat de multa vreme , nu pot sa vad cum acesti oameni sunt batjocoriti de niste pierde vara .Nu am nici o legatura cu RMGC , dar am lucrat peste 25 ani in minerit , atat in Romania cat si in alte tari, si am pretentia ca ma pricep la acest mestesug. Daca vrei sa-i trimiti pe moti la vaci , in secolul XXI , as avea o deosebita placere sa te trimit pe tine unde ,,si-a dus mutu iapa ". No , asa , dragu meu !Ti-o placea ?

Lipsa ratiunii in procesul cognitiv

Problema d-lui Muresan consta in incercarea de a justifica o convingere bazata exclusiv pe procese cognitive uitand ca perceptia si reprezentarile din creierul dansului pot duce ca si in cazul de fata la concluzii false cat timp neglijeaza complet sua mai zis se foloseste de un surogat de cunoastere care nu face decat sa-l indeparteze de adevar. Este aici un gen de aroganta specifica anarhistilor de pretutindeni, un anumit gen de intelectuali frustrati in propriul domeniu dar specialisti in problemele globale ale omenirii. Epistemiologia arza-o-ar focu !

continuare d-lai Raul Muresan

, de Cianuratia Baia de Aries(25 Km) , de Exploatrea de cupru Rosia Poieni (Cuprumin) aflata partial chiar pe teritoriul comunei Rosia Montana , de Iazul de decantare Valea Sesii unde biserica se vede inca din iaz , de combinatul Metalurgic Zlatna,de cele opt iazuri de decantare din zona ,aproape toate neecologizate din lipsa de fonduri.Asta numiti dumneavoastra zona curata ? Stiti ce pH are paraul Foes, care curge prin Rosia Montana ? Are 3 , stimate domn !Si are culoarea rosie !

 

Iar eu mi-s nascut in Abrud.

Bunicul a fost miner. A sapat dupa aur toata viata, si n-a fost fericit cu asta.
Tata m-a invatat sa iubesc muntele. Si ma doare sufletul cand ma uit la Rosia, de pe Detunata.
Nici nu stiu care e crima cea mai mare cu proiectul asta...
- Ca se pune la cale distrugerea a tot ce e acolo, paduri, pasuni, vestigii istorice, orase si sate, sau
- Ca se vinde pe cativa dolari un zacamant unic in Europa, sau
- Ca intr-o Romanie europeana se poate pune problema votarii in Parlament a unei legi care sa exproprieze contra vointei lor sate intregi pentru un interes privat, strain natiunii noastre, sau
- Ca exista MOTI care aproba toate astea...
Aurul n-a fericit pe nimeni. Munca cinstita si durabila da si fericire si viitor. Si... apropo de vite... iata ce spune Aurel Stan, președintele Asociației Crescătorilor din Taurine din Campeni, pentru zona Munților Apuseni (cea care ține de județul Alba, fără partea de Apuseni din Hunedoara, Bihor și Cluj) : "Sunt aproximativ 35-40.000 de taurine inregistrate aici, pe 10-12.000 de exploatații (familii – n.a.).


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor