Lucian Isar, despre pretentiile Gabriel Resources: Este o forma de santaj inceputa de Ponta

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 17:25
3251 citiri
Lucian Isar, despre pretentiile Gabriel Resources: Este o forma de santaj inceputa de Ponta
Foto: finantistii.ro

Lucian Isar, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in guvernul Ponta1, il acuza pe Victor Ponta ca face un deserviciu major Romaniei avansand public suma de 2 miliarde pentru posibile despagubiri ce vor fi acordate companiei Gabriel Resources in cazul in care proiectul este stopat.

"Mi se pare foarte straniu ca un prim-ministru sa arunce in lupta doua miliarde ca si suma ceruta ca si despagubiri. In primul rand, bazat tocmai pe acest ping-pong - am gasit, nu am gasit documentele - sunt sigur ca nu au stiut sa calculeze care este suma de despagubire.

Haideti sa fim seriosi. Oricum nu sunt doua miliarde si, mai mult, ca si pozitie de prim-ministru al unei tari europene, trebuie sa fii primul-ministru al tarii tale, in sensul in care, daca se va ajunge la un proces, si cu siguranta se va ajunge la un proces, trebuie sa aperi pozitia tarii, nu sa pozezi si sa dai o ancora. In momentul in care ai aruncat suma de doua miliarde, daca ajungi la o negociere, sa zicem, cu firma respectiva, in afara Curtii, la 1,8 miliarde s-ar putea sa te bati cu pumnul in piept ca ai facut o reducere. (...) Este un deserviciu major", a declarat Lucian Isar miercuri, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Mai mult, acesta a reamintit ca proiectul poate fi stopat mai ales ca nu exista inca un acord de mediu.

"Si probabil nimeni nu o sa semneze asa ceva, decat daca se va ascunde in spatele unui vot al Parlamentului Romaniei, ca sa nu poata fi urmariti parlamentarii pentru vot", a completat Lucian Isar.

Totodata, acesta a subliniat ca partea cea mai importanta a acestui subiect este faptul ca "actualul aranjament financiar nu este in favoarea statului roman".

"De la asta pornim", a subliniat fostul ministru, criticand "trucurile de televiziune" la care au recurs actualii guvernanti, care ne flutura redeventa de 6% ca pe un argument in favoarea proiectului.

"Nu intelegem ca, in realitate, cedam 'apartamentul' si primim 200 de lei si ni se spune '200 de lei nu ii aveai inainte'. Pai da, dar nimeni nu iti spune ca tocmai ai cedat apartamentul", a comentat acesta.

Rosia Montana: O vanzare de resurse specifica secolului XIX - Interviu cu Mircea Cosea

Lucian Isar considera ca "acest proiect nu ar trebui sa mai continue".

"Practic, intr-o forma speculativa (...) este un boutique listat pe o bursa secundara la Toronto, care incearca bineinteles sa dea un tun in Romania", a subliniat el.

In opinia sa, statul roman trebuia sa fie foarte transparent si sa spuna care sunt costurile de mediu, care sunt sumele care vor fi incasate, care este politica industriala a statului pe tot mineritul, dar si care sunt "elementele care se afla in acel zacamant in afara aurului si argintului".

"Sa va dau un exemplu: daca, sa spunem, ca exista un metal rar, un exemplu de politica de dezvoltare a statului roman inteleapta ar fi ca in jurul acelei exploatari sa dezvolti un intreg circuit industrial care sa prelucreze si sa cerceteze exact in zona industriilor care se bazeaza pe acest metal rar, nu doar sa scoti, sa arunci, sa duci in strainatate", a mai declarat Lucian Isar.

Metale mai pretioase decat aurul, ascunse la Rosia Montana si omise din proiectul de lege

Totodata, acesta spune ca statul roman ar trebui sa garanteze companiei 20% pe an. "E mai mult decat suficient pentru toate companiile din Romania", a completat el.

Statul roman nu trebuie sa cedeze santajului

Mai mult, intr-o interventie telefonica la postul Digi24, dupa aflarea informatiei conform careia Grabriel Resources va cere daune de 4 miliarde despagubire daca parlamentul nu voteaza legea Rosia Montana, Lucian Isar a subliniat faptul ca statul roman nu trebuie sa cedeze acestui santaj.

"Statul roman nu este obligat sa dea nimic. Daca acordul de mediu nu trece, nu trece, punct! (...) Este o forma de santaj pe care a inceput-o premierul Ponta. Dealul este un tun, statul roman sau cetatenii pierd", a subliniat Lucian Isar.

In plus, acesta a explicat ca un asemenea proces s-ar incadra in una din "top 3 scheme de sifonare" a banilor publici, si anume procesele pierdute cu bunastiinta de stat, in care statul se face ca se apara, iar compania cu care este in proces castiga.

Pe de alta parte, Lucian Isar a tinut sa sublinieze faptul ca Gabriel Resources nu este investitorul pentru care merita sa se faca atata "tam-tam", investitorii importanti fiind cei de la Dacia, Continental sau Ford, "care au investit si genereaza valoare adaugata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Lucian Isar Ponta Rosia Montana, #Isar Ponta santaj Rosia Montana , #Gold Corporation