Presedintele Gabriel Resources: Daca Guvernul roman nu ar fi dorit Rosia Montana, am fi aflat

Luni, 29 August 2011, ora 16:29
1663 citiri
Presedintele Gabriel Resources: Daca Guvernul roman nu ar fi dorit Rosia Montana, am fi aflat
Foto: Gabriel Resources

Jonathan Henry presedinte executiv al companiei canadiene Gabriel Resources Ltd. spera ca va fi cel care va "sparge ghinionul" la Rosia Montana, iar proiectul minier in care compania va investi un miliard de dolari va avea succes.

Oficialul companiei canadiene a declarat, pentru cotidianul The Globe and Mail, ca spera ca va obtine avizul de mediu pentru proiectul minier din Muntii Apuseni pana la sfarsitul acestui an.

"Sunt optimist, dar rezervat. Daca guvernul roman nu ar fi dorit acest proiect, am fi aflat pana acum", a spus Jonathan Henry.

Gabriel Resources a cheltuit pana in prezent 500 de milioane de dolari cu proiectul Rosia Montana, iar ceea ce se vede, este destul de putin: un muzeu al mineritului in Transilvania si o mica armata de adversari dedicati, variind de la staruri de cinema la fermieri locali, care doresc "moartea" proiectului.

Basescu, la Rosia Montana: Atac la UDMR si scandal intre localnici

Potrivit sursei citate, Jonathan Henry se asteapta ca lucrarile sa inceapa in 12-18 luni, dupa ce compania primeste raportul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM), aflat in prezent in analiza la Ministerul Mediului si Padurilor.

"Orice companie aurifera mare, care vrea sa-si imbogateasca rezervele, trebuie sa se uite la Romania", afirma Henry, fost presedinte al companiei sud-africane Avocet Mining.

Pretul aurului s-a triplat la aproape 1.800 dolari uncia la inceputul lui 2007. In nerabdarea lor de a profita de astfel de preturi in crestere vertiginoasa, companiile miniere aurifere din intreaga lume fac presiuni in zone riscante din punct de vedere politic sau sensibile si de multe ori trebuie sa depaseasca opozitia profunda fata de deschiderea de noi mine, mai scrie publicatia.

"Recentele declaratii ale unor lideri politici romani sugereaza ca acestia vor sa arate tarii ca pot negocia mai bine termenii afacerii, mai ales de cand au fost impuse masuri de austeritate in economie. Anticipam ca vom merge la negocieri", este de parere seful Gabriel Resources.

Saptamana trecuta, presedintele Traian Basescu a declarat ca trebuie sa inceapa exploatarea de la Rosia Montana, iar aurul pe care il va obtine statul va trebui sa mearga in rezerva BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Jonathan Henry Gabriel Resources, #rosia montana proiect Gabriel Resources , #Gold Corporation