Primarul comunei Bucium: Vrem inapoi statutul de centru minier

Marti, 27 Martie 2012, ora 17:05
1825 citiri
Primarul comunei Bucium: Vrem inapoi statutul de centru minier
Foto: Arhiva

Primarul comunei Bucium, Cornel Napau, sustine ca rata somajului din localitatea sa este cu mult mai mare decat cea medie, la nivel judetean, pentru ca exploatarile miniere din zona s-au inchis.

"In comuna noastra, rata somajului este cu mult mai mare decat rata medie la nivel judetean, aspect ce se datoreaza in special inchiderii mineritului din zona. Pana la inchiderea minelor, marea majoritate a locuitorilor muncea la Rosia Montana, Hanes-Zlatna sau Rosia Poieni.

Pot spune ca aproape 40 la suta dintre locuitorii comunei sunt pensionari, tot de la mina", afirma Napau, in cadrul unui interviu acordat la 20 martie cotidianului Monitorul de Alba.

Daca in prezent, locuitorii comunei sale se ocupa cu agricultura, primarul din Bucium este de parere ca revigorarea mineritului ar putea fi o sansa pentru dezvoltarea economica a zonei.

"Speranta la o viata mai buna pentru locuitorii comunei ramane tot mineritul. In Bucium exista si astazi mai multe guri de mina care, candva, aduceau bunastare oamenilor de aici.

Deocamdata inca asteptam demararea proiectului minier de la Rosia Montana si cresterea capacitatii de exploatare la Rosia Poieni, ceea ce ar crea noi locuri de munca. Poate intr-o buna zi vor fi redeschise si minele de la noi, iar comuna isi va recapata din nou statutul de centru minier", mai afirma primarul din Bucium.

Pe de alta parte, in incercarea de a atrage investitori, Cornel Napau precizeaza ca, avand in vedere ca Bucium are statutul de comuna defavorizata, oamenii de afaceri ar avea de platit impozite cu 50 la suta mai mici decat in alte parti.

Si din turism s-ar putea scoate bani, avand in vedere ca la Bucium exista Biserica de Piatra cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ctitorita in secolul XVIII, si Casa lui Fefeleaga, personaj din opera scriitorului Ion Agiarbiceanu sau Poiana Narciselor, care face parte din rezervatiile naturale ale tarii.

In zona exista si trei pensiuni turistice, desi "ar mai fi loc si pentru altele".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#primar Bucium, #Rosia Montana exploatare miniera Bucium, #mine Bucium , #Gold Corporation