RMGC: Tehnologia propusa pentru Rosia Montana e unica metoda sigura, testata de experti

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 10:31
3072 citiri
RMGC: Tehnologia propusa pentru Rosia Montana e unica metoda sigura, testata de experti

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation sustin ca cianuratia este metoda cu gradul cel mai mare de siguranta pentru mediu si pentru sanatate, dar si ca pentru tipul de zacamant de la Rosia Montana nu exista alternative tehnologice viabile de extragere a aurului si argintului.

Punctul de vedere exprimat public vine ca replica la cele exprimate de Institutul Geologic al Romaniei si de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrica ICPE-CA si trimise comisiei parlamentare pentru Rosia Montana.

Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start

"Tehnologia prin cianuratie a fost aprobata de Comisia Europeana prin Directiva 21/2006, privind managementul deseurilor din industria extractiva, care prevede ca limita maxima a concentratiei de cianura admise la deversarea in iazul de decantare sa nu depaseasca 10 miligrame la litru. Proiectul minier de la Rosia Montana prevede o concentratie de doar 3 miligrame la litru - media lunara in iazul de decantare", se arata intr-un comunicat remis de RMGC pentru Ziare.com.

De asemenea, se mai precizeaza faptul ca intr-un raport din 2010 al Comisiei Europene se arata ca "cianurarea este metoda chimica preferata in industria miniera aurifera din toata lumea, peste 90% din cele 2.500 de tone de aur produse anual fiind extrase prin aceasta tehnologie".

Reprezentantii RMGC mai sustin in comunicatul citat ca procedura de neutralizare a cianurii din proiectul Rosia Montana "face parte din tehnologiile cele mai bune incluse in cadrul documentului de referinta cu privire la cele mai bune practici din industrie BREF", document elaborat de Comisia Europeana.

Totodata, RMGC mai sustine ca planul de management al cianurii pentru proiectul Rosia Montana a fost elaborat in conformitate cu Codul International de Management al Cianurii pentru industria miniera aurifera, cod pe care RMGC l-a semnat, fiind auditata periodic.

Pe de alta parte, in comunicat se subliniaza faptul ca "pentru tipul de zacamant de la Rosia Montana nu exista alternative tehnologice viabile de extragere a aurului si argintului".

"Expertii europeni si Agentia Guvernamentala de Mediu din Statele Unite au realizat o analiza a riscurilor cu privire la impactul asupra mediului, sanatatii personalului si a toxicitatii diverselor substante chimice folosite in fluxurile tehnologice si au concluzionat ca reactivi precum tiosulfatul, tioureea sau alti reactivi sunt de pana la 40 de ori mai toxici decat cianura", se mai arata in comunicatul RMGC.

Reprezentantii companiei mai spun ca inainte de a lua o decizie cu privire la metoda care va fi folosita la Rosia Montana au studiat "12 procese tehnologice si opt reactivi, pentru a alege cea mai buna varianta" si s-au intalnit "cu toate persoanele care au propus tehnologii alternative, inclusiv cu autorul brevetului care propune utilizarea de tiosulfat", dar au ajuns la concluzia ca "aceste tehnologii vehiculate fie nu sunt aplicabile tipului de zacamant de la Rosia Montana, fie sunt tehnologii concepute doar pe hartie sau in laborator", ele nefiind testate.

C.B.

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#Gold Corporation cianurare, #RMGC tehnologii cianurare , #Gold Corporation