Romanii vor sa scoatem aur de la Rosia Montana, dar in anumite conditii - sondaj

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 14:08
2764 citiri
Romanii vor sa scoatem aur de la Rosia Montana, dar in anumite conditii - sondaj
Foto: Valcea news

Exploatarea minereului de aur de la Rosia Montana ar trebui permisa, dar cu respectarea normelor de mediu si dupa o renegociere a beneficiilor economice pentru statul roman, considera majoritatea participantilor la un sondaj realizat de Ziare.com.

Sondajul a fost realizat in perioada 31.08.2011 - 06.09.2011 si la el au participat 3.642 de cititori Ziare.com.

Rosia Montana: Sunteti de acord cu exploatarea minereului de aur? Dezbatere Ziare.com

45,58% (1.660) dintre respondenti au declarat ca nu sunt de acord cu demararea exploatarii aurului la Rosia Montana, 39,29% (1.431) ar fi de acord, cu conditia renegocierii contractului, 13.59% (495) ar fi de acord, dar numai dupa obtinerea avizului de mediu, iar 1,54% (56) dintre respondenti au bifat optiunea "Nu stiu/Nu ma intereseaza".

Subiectul este intens dezbatut in ultimele zile, dupa interventiile repetate ale presedintelui Traian Basescu in favoarea continuarii proiectului minier.

Declaratiile sefului statului au starnit reactii aprinse in randul societatii civile, al politicienilor, dar si al multor specialisti, inclusiv al Academiei Romane.

Academia Romana: BNR nu trebuie sa cumpere aurul de la Rosia Montana, aurul e al nostru

Cum comenteaza cititorii Ziare.com

"As vedea acolo o rezerva strategica. Un colac de salvare pentru zile negre care pot veni oricand. Dar, daca va trebui inceputa exploatarea aurului si nu numai, acolo mai sunt si peste 1.000 de tone de argint, nu reusesc deloc sa inteleg de ce trebuie sa-l facem cadou altora, iar noi sa ramanem cu un teren sterp si otravitor.

Daca este o firma mixta, ar trebui ca statul roman sau o firma romaneasca sa aiba o majoritate consistenta a actiunilor. Inteleg ca avem 19% si 4% redeventa platibila in bani la un curs care va fi cu siguranta de tot rasul. Adica vax! Cine negociaza contractele astea? Concluzie: in conditiile astea NU categoric", considera Dyana.

"Bineinteles ca aurul e o resursa care trebuie exploatata. Problema se pune la alt mod. Zacamantul de la Rosia Montana e considerat, dupa criteriile specialistilor, ca un zacamant sarac spre foarte sarac. Nu pentru ca n-ar fi mult aur, ci pentru ca e necesara excavarea unui mare volum de roca pentru obtinerea unui gram. Deocamdata, desi tehnologia canadiana este mai performanta decat cea romaneasca, este si ea neperformanta si ineficienta.

In perioada romanilor exista o tehnologie care a evoluat pana la tehnologia actuala. Parerea mea este ca statul roman ar trebui sa reflecteze asupra tuturor aspectelor care rezulta dintr-o exploatare rapida (intr-o singura generatie, ceea ce este exact opusul dezvoltarii durabile zbierate de catre companie si trompetele sale) si sa ajunga la concluzia ca aurul din Rosia nu fuge nicaieri daca se asteapta aparitia unei tehnologii mai performante si mai putin daunatoare", comenteaza un cititor care se semneaza McGigi.

"Chestiunea a fost acaparata total de catre politicieni si mesageri media. ONG-urile sunt de umplutura ca intotdeauna, deci totul a devenit gargara ieftina dublata de demagogie politicianista. In acest timp de fum mediatic, mafiotii trag sforile. Este clar ca romanilor nu le cere nimeni parerea. Demagogic, unii au strigat 'referendum'. Categoric ca in acest impas, afacerea Rosia Montana revine specialistilor autentici si societatii civile, aceasta fiind unica in masura a reprezenta punctul de vedere al romanilor. Si totusi aceste doua categorii de romani neangajati nu sunt auzite deloc, public, la ore de audienta maxima", scrie george2.

"Contractul statului roman cu Gold Corporation este o alta uriasa teapa trasa Romaniei, din cele multe cate i-au fost trase din '89 incoace. Guvernele au instrainat pe banda rulanta resursele minerale, de combustibili, de metale pretioase, etc. in ultimii 21 de ani, sub pretextul neputintei statului roman de a le exploata. Dar oare cum a reusit statul roman pana in 1989 sa le exploateze singur, si, dintr-o data, acum nu mai poate? Oare guvernantii nostri ne cred pe toti, sa zicem elegant, naivi ?

Pentru semnarea unui contract ca cele despre care vorbim, in orice tara normala, libera, responsabilii ar fi fost inchisi pentru ani buni. Numai la noi asta, adica instrainarea resurselor, a devenit normalitatea.

Nu am nimic cu ideea de a exploata aurul din Rosia Montana, asta se face acolo de sute de ani, dar nu pot fi de acord ca statul roman, detinatorul aurului (si, se pare, a multor alte metale rare din RM), sa ia 20% din profit (deci nu din venitul obtinut), iar o corporatie, straina sau nu, nu are importanta, sa ia restul. Mai ales ca acea corporatie detine controlul modului in care se gestioneaza cheltuielile, transferurile, asa ca, prin externalizarea veniturilor, profitul, din care statul va avea 20%, va fi miocsorat cat se va putea de catre actionarul majoritar. Asta fara sa mai vorbim despre faptul ca aurul trebuie sa fie exploatat numai de catre stat, fara sa fie nevoie de "ajutoare".

Abureala cu cele 100, 400, sau 1000 de locuri de munca, pe care le obtin romanii in schimbul aurului din RM, ne insulta, efectiv, bunul simt, ca sa nu zic inteligenta. Iar presedintele Basescu nu are cum sa nu stie toate astea, numai ca fie e foarte motivat, fie, intr-un fel sau altul, obligat (oare de cine?) sa sustina proiectul in forma actuala de asociere. Oricare ar fi motivul, prin asta pierde enorm in fata celor care chiar mai credeau ca interesul lui este macar apropiat de cel al romanilor. Sa auzim de bine", crede Costin C.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#exploatare aur Rosia Montana, #proiect Rosia Montana , #Gold Corporation