A patra zi de proteste la Rosia Montana: imagini din centrul manifestantilor (Galerie foto)

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 11:52
3487 citiri
A patra zi de proteste la Rosia Montana: imagini din centrul manifestantilor (Galerie foto)
Foto: Ziare.com

Protestatarii Rosia Montana au iesit din nou, miercuri seara, in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a protesta fata de aprobarea proiectului de exploatare miniera cu cianuri de la Rosia Montana.

Peste o mie de persoane s-au adunat, pentru a patra seara consecutiv, in centrul Bucurestiului si au scandat lozinici impotriva guvernului Ponta, impotriva politicienilor in general si impotriva tuturor celor care au aprobat proiectul Rosia Montana.

De data aceasta insa, spre deosebire de primele trei zile, s-au inregistrat si mici incidente. La un moment dat, dupa cum a transmis corespondentul Ziare.com, au fost folosite gaze lacrimogene. Reprezentantii jandarmeriei sustin ca nu au facut uz de asa ceva.

Proteste pentru Rosia Montana: inimioare si floricele pe duba jandarmeriei

"1 Kilogram de aur = un suflet de politician" sau "O Romanie curata, nu poluata", au fost printre mesajele afisate de protestatari. La un moment dat, intr-o clipa de neatentie a fortelor de ordine, mai multi manifestanti au scris mare pe duba autoritatilor: "Salvati Rosia Montana".

Presedintele asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, s-a aflat in prima linie a protestatarilor, in fata jandarmilor. Si rapperul Norzeatic, cel care canta piesa "In clar cu rosu Montana", s-a aflat printre manifestanti.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 3 - Sute de oameni la Universitate si pe Calea Victoriei (Video)

La un moment dat, protestatarii au reusit sa sparga cordonul de jandarmi si au iesit pe carosabil blocand bulevardul Magheru scandand "Strada e a noastra!". Jandarmii au incercat sa ii blocheze pe oameni dar acestia strigau: "Vreau sa trec!".

In piata a aparut si un jurnalist al CNN venit sa urmareasca subiectul protestelor cu privire la exploatarea miniera cu cianuri, a transmis corespondentul Ziare.com aflat la fata locului.

In jurul orei 21.00, numarul protestatrilor a scazut la 700. Oamenii s-au grupat in zona Fantanii, la Facultatea de Arhitectura, unde s-au tinut ateliere pe diverse teme si s-a discutat despre efectul folosirii cianurilor. Potrivit corespondentului Ziare.com, la discutii a participat si un jandarm.

Protestul s-a terminat in jurul orei 2.00 noaptea.

Manifestatiile au inceput puternic, duminica seara, cand in jur de 3.000 de persoane au participat la un protest in Capitala fata de avizul dat de Guvernul condus de Victor Ponta pentru proiectul de lege privind exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 2 - Mesaj pe troleibuz: "Ponta, esti un lingou" (Video)

Manifestantii s-au strans in Piata Universitatii cu pancarte si mesaje atat pentru guvernanti, cat si pentru Opozitie - "USL/PDL - aceeasi mizerie", apoi au marsaluit pana la Guvern, unde au cerut demisia premierului Ponta si chiar au incercat sa intre in sediul institutiei.

Luni si marti seara, doar in jur de 1.000 de protestatari s-au mai adunat in Piata Universitatii, blocand insa artere de circulatie precum Bulevardul Regia Elisabeta si Calea Victoriei. Alti manifestanti au protestat in numar insemnat si la Cluj-Napoca.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#protest Rosia Montana Bucuresti, #manifestatii centru Bucuresti Rosia Montana, #proteste ecologisti Rosia Montana , #proiect