CNN, despre protestele pentru Rosia Montana: Toamna Romaneasca - un model de demonstratie pasnica

Duminica, 08 Septembrie 2013, ora 08:14
6344 citiri
CNN, despre protestele pentru Rosia Montana: Toamna Romaneasca - un model de demonstratie pasnica

Protestele pasnice fata de exploatarea miniera de la Rosia Montana, intrate in a saptea zi consecutiva, au atras atentia presei internationale, care a numit manifestatiile din tara noastra Toamna Romaneasca, dupa Primavara Araba si Vara Turceasca.

Referirea la celelalte proteste recunoscute international a fost facuta pe un baner al protestatarilor, fiind unul dintre sloganurile folosite de acestia cand au iesit cu miile pe strazile din mai multe orase romanesti pentru a protesta fata de decizia Guvernului de a aviza un proiect de lege pentru exploatare miniera la Rosia Montana, se aminteste intr-un articol al CNN iReport.

Protestatarii romani si-au exprimat rezistenta fata de proiect si au cerut demisia Guvernului, trimitand in acelasi timp un avertisement similar Opozitiei. Aceste proteste pot fi considerate un model de rezistenta nonviolenta pentru cauza ecologice si non-ecologice deopotriva, comenteaza sursa citata.

Rosia Montana: 2.000 de protestatari, la TVR: Cianura si cu sistul, 'cadouri' de la prim-ministru

Confruntandu-se cu o lipsa de acoperire a demonstratiilor lor, din partea televiziunilor, protestatarii au gasit un alt mod de comunicare, precum retelele sociale, pentru a atrage atentia asupra actiunilor lor.

Pe langa relevanta lor internationala, protestele marcheaza un moment istoric pentru Romania, pe masura ce ele nu capteaza doar faptul ca publicul din Romania este tot mai determinat sa-si faca vocea auzita si cere respect si reprezentare corespunzatoare din partea celor aflati la putere, insa oamenii au invatat si cum sa isi exprime in mod eficient cererile.

Proiectul de lege, pe care Parlamentul roman urmeaza sa il voteze in luna octombrie, a fost respins recent drept complet neconstitutional de care Ministerul Justitiei. Dat fiind continutul proiectului, nu este de mirare ca romanii au lansat Toamna Romaneasca, o miscare de strada de protest masiva, care uneste sute de mii de oameni din toata lumea - din Washington la Kathmandu - intr-un efort global pentru a salva Rosia Montana.

O parte semnificativa a romanilor s-a opus proiectului companiei canadiene Gabriel Resources, timp de ani de zile, dat fiind ca aprobarea sa ar insemna distrugerea a patru munti impaduriti, contaminarea mai multor rauri si devastarea unor ecosisteme fragile. In plus, ar insemna construirea unui baraj care sa cuprinda cele 250 de milioane de tone de deseuri cu cianura, provenind din explorarea miniera.

Protestul pentru Rosia Montana, ziua 6: Sarbatoare pentru suporteri dupa meciul cu Ungaria

Protestele sunt primele manifestatii ecologice la scara larga, de la caderea comunismului si a doua astfel de demonstratie ca marime, din anul 1991, dupa protestele antiguvernamentale din ianuarie 2012.

In Bucuresti, manifestantii s-au asezat pe marile bulevarde, multi dintre ei ingenunchind si blocand astfel traficul, pentru a atrage atentia presei. De asemenea, au fost organizate discutii si ateliere pentru a-i informa pe protestatari, dar si pe trecatori, in legatura cu proiectul Rosia Montana si implicatiile acestuia.

Toamna Romaneasca este dominata de tanara generatie de romani, multi dintre ei fara experienta comunismului si fara sa fi trait cu teama de restrictii, asemenea parintilor si bunicilor lor. Ei dovedesc ca nu se vor lasa calcati in picioare de deciziile politice si ca vor demonstra in mod pasnic fata de deciziile nedrepte si periculoase.

Fata de protestele din anul 2012, insa, cele din toamna anului 2013 sunt mai putin relatate de televiziunile din Romania. In cazul protestelor fata de proiectul de la Rosia Montana, presa a incercat sa ii reduca la tacere pe manifestanti si cererile acestora, pur si simplu nerelatand despre evenimente, comenteaza CNN. Protestatarii au compensat insa lipsa de acoperire media prin folosirea retelelor sociale - Facebook si Twitte - sau a blogurilor.

Daca Toamna Romaneasca va reusi sa previna un vot al Parlamentului asupra aprobarii acestui proiect de lege, ar fi una dintre cele mai mari victorii ecologiste ale vremurilor noastre, mediul inconjurator fiind vital pentru toti in mod egal.

Toamna Romaneasca poate insa reusi doar cu sustinerea cetatenilor responsabili de pe tot globul, iar salvarea Rosiei Montana ar fi o victorie nu doar pentru romani, ci si pentru lumea intreaga, deoarece ar putea crea un precedent asupra felului in care procesul minier ar trebui sa se desfasoare.

Un strigat unificat poate salva Rosia Montana si poate trimite un mesaj cheie politicienilor, marilor companii si presei de pretutindeni ca oamenii se vor face auziti, acestia fiind cei indreptatiti sa decida soarta pamantului si resurselor lor.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Toamna Romaneasca Rosia Montana, #proteste Rosia Montana, #proteste Bucurest Rosia Montana , #proiect