Comisia Europeana nu are in plan interzicerea utilizarii cianurilor in minerit

Miercuri, 07 Septembrie 2011, ora 17:10
1751 citiri
Comisia Europeana nu are in plan interzicerea utilizarii cianurilor in minerit
Foto: Arhiva

CE nu are in prezent in plan o legislatie pentru interzicerea utilizarii cianurilor in minerit, considerand ca o astfel de masura nu se justifica prin ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate.

Pozitia CE pe aceasta tema a fost transmisa, la solicitarea Mediafax, de serviciul de presa al DG Envi (Directoratul General Mediu) din cadrul Executivului european.

Parlamentul European a organizat o dezbatere in plen in luna mai 2010, eurodeputatii adoptand la acel moment o rezolutie prin care cereau Comisiei europene ca, pana la sfarsitul anului 2011, sa adopte legislatia necesara interzicerii mineritului cu cianuri din considerente legate de riscurile de mediu si pentru sanatate.

Comisia a decis insa sa nu se supuna solicitarii eurodeputatilor.

"In ceea ce priveste introducerea unei interdictii generale privind interzicerea mineritului cu tehnologii pe baza de cianuri, Comisia considera ca aceasta nu este justificata de ratiuni legate de protectia mediului sau de sanatate. Legislatia existenta, cu precadere in ceea ce priveste gestionarea deseurilor din industria extractiva (Directiva 2006/21/CE ) include cereri precise si stricte care ar trebui sa poata asigura nivelul de siguranta adecvat al facilitatilor din industria extractiva", se arata in raspunsul CE , transmis catre sursa citata.

In argumentarea deciziei sale, Comisia noteaza ca valorile limita pentru stocarea cianurii, prevazute de Directiva 2006/21/CE, sunt printre cele mai scazute, aceste dispozitii fiind introduse dupa accidentul de la Baia Mare "astfel incat conditiile producerii accidentului precum si consecintele acestuia sa nu se mai repete".

"Din ceea ce cunoastem, nu exista pe piata alternative adecvate utilizarii cianurii la extractia de aur. In majoritatea depozitelor europene (depozite subterane - n.r.), aurul este amestecat cu alte metale, ceea ce inseamna ca este necesara aplicarea unei metode de separare. Interdictia generala a utilizarii cianurii in minerit ar implica inchiderea minelor existente si care opereaza in baza unor standarde stringente definite prin Directiva 21 din 2006, lucru care ar afecta numarul de locuri de munca fara a aduce o valoare adaugata suplimentara in ceea ce priveste protejarea mediului sau a sanatatii. O interdictie totala a utilizarii cianurilor in minerit ar implica, asadar, stoparea extractiilor la nivel european si, pe cale de consecinta, o crestere a importurilor de aur facute deseori din tari hcu standarde sociale si de mediu mai scazute", considera CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#exploatare aur cianuri, #Comisia Europeana cianuri , #proiect