Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 17:58
4744 citiri
Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam
Foto: B1TV

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca societatea care se ocupa de proiectul minier de la Rosia Montana ar putea actiona in judecata statul roman, cerand despagubiri de aproximativ doua miliarde de dolari.

Afirmatia a venit in contextul in care Ponta a cerut, luni, ca proiectul companiei Gabriel Resources pentru Rosia Montana sa fie respins de parlamentari.

Ponta, despre proiectul Rosia Montana: Respingere urgenta la Senat, apoi la Camera

Intrebat ce clauza din contract prevede plata unor despagubiri de catre statul roman in cazul respingerii proiectului minier, prim-ministrul a precizat ca nu stie sa existe o astfel de clauza, dar ca societatea a investit bani in Rosia Monatana pana in prezent, pentru ca a avut licenta de exploatare din anul 1999.

"Eu nu stiu de o clauza, dar stiu ca in 1999 s-a acordat licenta de exploatare, iar de atunci s-au desfasurat negocieri. Ministrul Sova va va pune maine (miercuri - n. red.) la dispozitie toate documentele din acesti 14 ani. Suma pe care o cere compania este formulata in mai multe adrese oficiale, precizand cheltuielile facute pana acum, pentru ca s-au facut cheltuieli, si eventualele pierderi comerciale", a spus Ponta.

Intrebat daca Gabriel Resources va actiona in judecata, premierul a mentionat ca nu este "avocatul cuiva care da in judecata statul roman", dar ca societatea va face probabil acest lucru.

"Sunt evaluari de doua miliarde de dolari facute de companie, insa nu vreau sa vorbesc in numele celor care dau in judecata statul roman. Eu nu vreau sa platesc nimic. Exista din 1999, si cunoasteti foarte bine guvernul de atunci, licenta de exploatare acordata societatii. In 14 ani, niciun guvern nu a luat o decizie, iar eu am zis ca e gest de normalitate sa finalizez negocierile si discutiile. Acum e clar ca nu se va da un asemenea vot in Parlament", a adaugat premierul.

Actiunile Gabriel Resources s-au prabusit - cel mai redus nivel din ultimii 14 ani

La intrebarea daca statul romana este dispus sa plateasca suma de doua miliarde de dolari, Ponta a afirmat ca "nu se pune problema sa acceptam o asemenea suma. Ei vor cere in instanta, noi ne vom apara".

Premierul a precizat ca, in Parlament, se va tine cont si de consecintele negative ale proiectului Rosia Montana. "Judetul Alba il stergem de pe harta economica a tarii. Cat timp sunt prim-ministru, am obligatia sa va informez asupra tuturor aspectelor care tin de o problema impotanta pentru tara: ca avem 6% redevente, 25% din proiect, de problemele judetului Alba, de investitii.

Eu sunt preocupat si de cum se va vedea in strainatate. Nu vreau sa fugarim toti investitorii straini, pentru ca nu exista in Romania resurse financiare pentru a ne dezvolta singuri, de asta accesam fonduri europene", a completat Ponta.

El a mai spus ca nu a existat o sedinta PSD pentru formularea unei pozitii fara de proiectul Rosia Montana, deoarece fiecare trebuie sa voteze conform propriei constiinte si nu politic, adaugand ca a discutat cu presedintele PNL Crin Antonescu toata aspectele care tin de Rosia Montana.

Ponta, despre respingerea proiectului Rosia Montana: O sa platim toti despagubirile (Video)

Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul Rosia Montana va fi trimis in Senat unde, luand in considerare majoritatea USL, va fi respins. Totusi, premierul a avertizat ca respingerea acestui proiect va atrage dupa sine mai multe procese din partea companiei de exploatare miniera care va cere despagubiri substantiale.

Rosia Montana: Gabriel Resources ameninta ca da statul roman in judecata

De asemenea, Gabriel Resources va actiona statul in judecata in cazul in care proiectul Rosia Montana va fi respins de Parlamentul Romaniei, au anuntat, luni, reprezentantii companiei.

D.T.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Victor Ponta Rosia Montana, #Victor Ponta despagubiri Rosia Montana, #despagubiri Rosia Montana , #proiect