Mina de la Rosia Montana este o bomba ecologica cu ceas - The Journalist (Video)

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 10:23
2473 citiri
Mina de la Rosia Montana este o bomba ecologica cu ceas - The Journalist (Video)
Foto: Arhiva

Proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana este o bomba ecologica cu ceas, considera jurnalistii irlandezi de la The Journalist.

Sute de romani au format un lant uman, duminica, in jurul cladirii Parlamentului pentru a protesta fata de planurile unei firme canadiene de exploatare a aurului de la Rosia Montana.

Amploarea manifestatiilor este considerata a fi mai mare ca proiectul insusi, scrie The Journalist.

Valoarea exploatarii a fost estimata la 7,5 miliarde de dolari, iar guvernul ar urma sa primeasca 75% din beneficii, in taxe, dividende, redevente si locuri de munca.

Cei care au iesit in strada contesta folosirea cianurilor si a altor substante toxice care ar putea dauna mediului inconjurator si se tem ca statul vinde resursele pe bani putini, mai aminteste publicatia citata.

Pe de alta parte, canadienii de la Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation, care detine 80% din proiect, ameninta ca va da statul in judecata, pentru a-si recupera investitiile si cheltuilelile din ultimii 14-15 ani.

"Protestele arata cat de mari sunt riscurile. Ceea ce se dezbate se refera la dreptul de a exploata cea mai mare mina de aur din Europa, aflata intr-un oras istoric, cu mine romane in conservare", se arata in articol.

Planurile Guvernului de la Bucuresti pentru aprobarea proiectului ameninta sa elimine complet intregul oras, pe langa distrugerea a patru munti, trei sate si relocarea a sute de familii.

"Acest lucru inseamna ca Executivul violeaza drepturile propriilor cetateni", conform sursei citate.

In plus, exista ingrijorari si din cauza problemelor de mediu. Pentru acest proiect se vor folosi cianuri pentru a extrage 314 tone de euro si 1.500 de tone de argint. Substanta toxica va fi turnata in oras la o rata de 40 de tone pe zi, adica de 130 de ori mai mare ca atunci cand a avut loc dezastrul de la Baia Mare.

The Journalist noteaza ca daca se va incepe exploatarea, in urma ei va ramae doar un peisaj ca de desert.

Insa cei de la Gabriel Resouces sustin ca tehnologia este sigura si ca vor folosi o cantitate mult mai mica de cianura decat este prevazuta in directivele UE.

Politicienii se schimba dupa cum bate vantul

Unii locuitori din Rosia Montana sunt pentru inceperea exploatarii, animati de crearea unor locuri de munca noi. De asemenea, 33 de mineri s-au blocat in subteran, pana cand premierul Victor Ponta s-a deplasat la fata locului si le-a promis ca membrii comisiei parlamentare infiintate pentru acest proiect ii vor vizita.

Insa clasa politica romana face ce a facut si pana acum, mai scrie The Jouralist. Presedintele Traian Basescu, care pana nu demult sustinea proiectul, s-a declarat impotriva lui, din motive ecologice, odata cu izbucnirea protestelor. Si premierul Victor Ponta se afla in aceeasi situatie, el razgandindu-se de cel putin trei ori pana acum.

Trei lucruri sigure

Sunt trei lucruri sigure legate de acest proiect. In primul rand, protestatarii au anuntat ca vor continua actiunile pana cand legea va fi respinsa si cinaura va fi interzisa in Romania pentru folosirea la extragerea aurului.

In al doilea rand, resursele minerale au fost extrase inca de pe vremea romanilor, iar potrivit unui studiu, in pamantul tarii noastre exista 31 de milioane de uncii de aur.

In al treilea rand, daca Guvernul aproba planurile firmei canadiene, romanii s-ar putea trezi cu o noua catastrofa, dupa cea din Baia Mare, din 2000.

"Mina de la Rosia Montana este o bomba ecologica cu ceas", conchid jurnalistii irlandezi.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Rosia Montana bomba ecologica, #Rosia Montana presa straina, #rosia montana exploatare aur, #Rosia Montana controverse , #proiect
Comentarii