Ziare.com

(P) Metalele rare de la Rosia Montana: exista sau nu exista?

Miercuri, 13 Noiembrie 2013, ora 08:27

   

(P) Metalele rare de la Rosia Montana: exista sau nu exista?
Una dintre intrebarile constante, atunci cand se vorbeste despre exploatarea aurifera de la Rosia Montana, se refera la celelalte metale care ar putea fi descoperite in minereul prelucrat.

De la bun inceput trebuie precizat ca cel mai comun metal care se gaseste alaturi de aur este argintul. Minereul mai include, desigur, si alte minerale sau metale, insa in cantitati pe care le-ai putea gasi, sa zicem, intr-o galeata de pamant din curtea blocului sau din gradina.

Au circulat in ultima perioada teorii conform carora ar fi acolo metale rare in cantitati diferite - ba in starea cea mai pura, ba in cantitati "inestimabile".

La Rosia Montana aurul si argintul sunt singurele metale prezente in zacamant in concentratii suficient de mari incat sa permita exploatarea si valorificarea lor. De altfel, licenta detinuta de RMGC acorda drept de exploatare strict pentru aur si argint, iar compania si-a demonstrat transparenta prin publicarea integrala a raportului tehnic (actualizat in 2012).

  • La Rosia Montana s-a derulat cel mai amplu program de cercetare geologica din Romania.

In etapa de explorare a zacamantului de la Rosia Montana, RMGC a derulat un program amplu de cercetare (1997-2006), care a inclus peste 1.000 de foraje, pentru a intelege mai bine structura geologica atat de suprafata, cat si de adancime. Pe parcursul acestui program s-au recoltat peste 200.000 de probe care au fost analizate pentru a afla cantitatea de aur si de argint existenta, precum si concentratia pentru alte 47 elemente identificate.

Programul s-a desfasurat in mod unitar pe toata suprafata perimetrului de licenta din Rosia Montana, care include toate cele 4 cariere propuse, care se suprapun pe exploatarea veche: Cetate, Carnic, Orlea si Jig. A fost, de altfel, cel mai extins si mai detaliat program de cercetare geologica realizat vreodata in cadrul unui proiect minier din Romania.

Acest program a fost verificat si monitorizat in mod independent de experti si firme de consultanta romanesti si internationale (din SUA, Canada si Australia), pe diverse domenii de expertiza, iar datele se afla la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale.

  • Aurul si argintul, singurele metale care pot fi valorificate.

In urma studiilor specialistilor a reiesit ca la Rosia Montana exista resurse de 330 tone de aur si 1.600 de tone de argint.

In ceea ce priveste continutul altor metale in minereu, rezultatele obtinute nu prezinta concentratii suficient de importante pentru ca acestea sa fie extrase si valorificate economic. Cu alte cuvinte, ele nu pot fi recuperate in cadrul procesului de prelucrare a minereului.

Cea mai mare parte a continuturilor sunt apropiate de continutul mediu al acelui element in scoarta terestra -fondul natural-, de multe ori fiind chiar mai mici decat acesta (asa cum este cazul cu celebrele metale Uraniu, Germaniu, Nichel sau Strontiu). In putinele cazuri in care valorile sunt mai mari decat media in scoarta terestra, ele nu pot fi considerate recuperabile, fiind mult sub limita exploatabila intr-un proces tehnologic, la scara industriala. Ca sa poata fi exploatate, continuturile acestor elemente trebuie sa fie de mii sau chiar de zeci de mii de ori mai mari.

Stiati ca:

  • RMGC a investit aproape 100 de milioane de dolari in programul de explorare geologica?
  • La Rosia Montana, RMGC a efectuat 1200 de foraje pana la 300 metri adancime, pentru 47 de elemente chimice?
  • La Rosia Montana exista rezerve de 314 tone de aur, din care numai 80% vor fi recuperate, adica 251 tone? Prin extragere si prelucrare se obtine un randament de extractie de cca. 80%.
  • Aurul si argintul sunt singurele metale prezente in zacamant in concentratii suficient de mari incat sa permita exploatarea si valorificarea lor

  • ANRM confirma: celelalte metale identificate sunt sub gradul de a fi exploatate

Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si-a exprimat pozitia oficiala cu privire la acest subiect intr-un comunicat publicat de Agerpres. "In afara de aur si argint, celelalte metale identificate in zacamantul de la Rosia Montana sunt sub gradul de a fi exploatate", a afirmat Gheorghe Dutu, presedintele ANRM, dupa audierile din Comisia Speciala parlamentara pentru proiectul minier din Muntii Apuseni. Oficialul ANRM a mai mentionat ca produsul final minier ce va iesi in urma exploatarii de la Rosia Montana va contine 17% aur si 83% argint, conform legii si proiectului de acord care asteapta votul Parlamentului.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2160 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

q

de la ce adancime s-au luat probele?de ce au investit atat cand se stia ca zona este oricum bogata in aur si argint? cautau si altceva?

 

*

Articol incoplet care va genera noi polemici.Fara nici o problema se pot comunica in presa continuturile medii ale elemntelor chimice controversate, versus Clark-urile sau continutul de la care devin economice elemntele respective.Mai mult decat atit in cateva fraze se poate explica si pentru nespecialisti cum ca in general fiecare element are cateva conditii de depunere, fiecare mineral are conditii de formare specifice (temperatura, presiune, achimismul solutiilor si al rocilor in care se depun etc) O fi asta prea mult pentru conducerea RMGC sau pentru geologii firmei?

 

Ce articol

intoxicat si mincinios!!! 200 de mii de tone sa bea cei care sustin acest proiect si dupa sa va apucati de ei tradatorilor! Munti rasi! Pe o raza de 70 de km adio agriculuta, apicultura si alte activitati!Vor disparea 20.000 de locuri de munca din cauza acestui proiect! In Canada ca cianura sa nu intre in paza freatica statul cheltuie anual 1 MILIARD de dolari ca sa tina dezastrul sub control! Romania v-a castiga in cativa ani 4 miliarde! Nici sa isi acopere dezastrul ecologic nu v-a reusi! Metalele rare valoreaza cat PIB-ul Japonie!!!
http://www.roncea.net/index.php/arhiva-articole/item/510-adev%C4%83rata-bog%C4%83%C8%9Bie-de-la-ro%C8%99ia-montan%C4%83-metale-rare-de-valoarea-pib-ului-japoniei

Aurul lui Decebal

Au apus de mult vremurile cand se gaseau pepite de aur cat pumnul in nisipul raurilor.Zacamintele care au mai ramas au intre 1-3 gr/tona de minereu si extragerea laor este foarte scumpa acum numai procedeul cu cianuri este rentabil (desi pot sa apara si alte procedee mai putin poluante in viitor).Acest procedeu nu trbuie in nici un caz acceptat sa fie folosit in Romania.RNGC sa gaseasca un alt procedeu de exploatere daca vrea sa extraga aurul de la Rosia Montana.
Cred ca si metalele rare din minerau conteaza pentru ca desi se afla si ele in cantitate mica se pierd prin prodedeul de cianurare.Oricum ai privi situatia Romania pierde prin aplicarea proiectului RMGC si ar trebui anulat acest proiect indiferent de consecinte.
Statul roman are interese sa ascunda adevarul si nu publica nici macar continuturile de minereu gasite de ultimele studii versus continuturile minime pentru ca exploatarea lor sa fie rentabila.Crestrea valorii bursiere a unui metal cum a fost cazul aurului a facut ca si zacamintele sarace sa fie rentabil de exploatat.
Prin cianurare celelalte metale raman dizolvate in apa lacului nu in haldele de steril ca pana acum.

ce comentariu...

si cum anume vor disparea locuri de munca, avand in vedere ca se vor crea cateva mii de locuri de munca, oamenii vor avea din nou bani sa isi cumpere cele trebuincioase, se va investi in infrastructura, in reecologizare, in reabilitarea patrimoniului? nu are nicio logica. de fapt cam tot comentariul tau sufera de lipsa de logica si denota o incercare ieftina de manipulare

*

@ alcool 13.11.2013, 08:50
Daca ai sti ce prostii intrebi te-ai cruci.
Defapt tot t@mpitii dela RMGC sint de vina, deoarece nu spun ca fiecare foraj a fost probat metru de metru adica 300 m de foraj =300 probe, plus analize de control pe de o parte, pe de alta parte nu specifica faptul ca la Rosia nu se mai exploateaza filoanele cu peste 10 gr/t Au, ci roca dintre filoanele exploatate , care are -intre aprox 0,5-1,5 grame pe tona Au, adica un continut mediu pe zacamint de cca 0.8 gr/t( nu stiu continutul exact).

 

@Eugen16-pentru postarea de 9,08

Dupa modul in care ai expus "probele",da-mi voie sa ma indoiesc ca ai fost geolog.Fara suparare,dar trebuia sa
bagi si niste termeni tehnicizati specifici meseriei de
geolog.N-ai facut-o,te-am "ars".Cred ca stiu mai multa
mineralogie si cristalografie decat dumneavoastra.

*

NU CRED!

cum si de ce isi permite RMGC

sa faca foraje si amenajari inainte ca proiectul sa aiba toate acordurile si sa fie aprobat, conform legilor Romaniei ?

Nimeni nu investeste fara sa aiba o anume certitudine ca-si va recupera nu numai investitia, dar si un castig, daca se poate cat mai dolofan. De ce o face RMGC ? Si mai ales cu ce drept si cu ce voie o face ? Cum isi permite sa mute pana si m,ortii din morminte ? Si cum se face ca statul roman, prin institutiile sale, nu intervine, ci incurajeaza aceste abuzuri ?

 

*

Pai , pentru prospectiune si explorare au avut toate aprobarile de pe lume incepind cu guvernul Nastase, care a dat primele aprobari. Acum se cere permisul, licenta de EXPLOATARE. Habar nu aveti,dar comentati aiurea-n tranvai.Vreau sa fiu bine inteles, nu sint angajat RMGC, insa am in spate o viata de geologie, si stiu despre ce vorbesc.

Pe ce lume traiesti ??

Cand ai uns in stanga si-n dreapta te astepti sa mearga totul de la sine. Insa, ce nu stiu cei de la RMGC, este ca ai nostri nu se tin de cuvant. Dupa ce au luat banii s-au facut nevazuti. Acum, prinde orbul, scoate-i ochii. Tzeparii de la RMGC si-au luat tzeapa. Ha ha ha.

Ca de obicei

Cand se primeste porunca trebuie sa o executi.Asa si cu Ziare.com.Un articol nesemnat,al unuia nedocumentat,vrea
sa devina argumentat de niste "pareri" spuse in doi peri
drept "tabula rasa"pentru ce si pentru cine?Neserioasa
atitudine adoptati doamnelor si domnilor de la Ziare.com.
Prea ne credeti ciumpalaci pe toti!Mai bine faceti o ancheta mai ca lumea sa vedeti si sa descoperiti cum a
ajuns o firma de apartament(?!)sa investeasca(!!!)si sa
faca atatea prospectiuni(!!!)ca sa descopere ce?.Sau poate descoperiti ca e doar o speculatie bursiera si
aflati si beneficiarul sau beneficiarii,pentru ca trebuie
sa ai testicule grele ca sa ai acces la niste date care
nu sunt accesibile oricui.

 

Daca sau luat experti din alianta...

din SUA, Canada si Australia, putea sa fie inclusa
si experti Rus, ar fi dat o imagine mai exacta.
Exact ca la examinarea lui Jassir Arafat

 

D-NUL SANTIMBREANU

a raspuns deja, dragii mosului! Aseara, la Realitatea, frunza lui Tanase a coborat sub nivelul marii cand a fost intrebat cine ofera GARANTIA ca Statul Roman va incasa asa zisa "oferta extraordinara" a "baietilor destepti" urmariti pe tot globul! Unul dintre ei pentru crime grave! Lasati-o jos ca macane! P.S. Faceti-va un bine inainte de a fi fugariti din Romania: dati lista cu cei cumparati de la Berceanu incoace! In Romania n-o sa expropriati nici un roman!

 

studiile unora sau visele altora?

astia de la RMGC, atunci cand spun ca acolo e doar aur si argint in cantitati exploatabile, se bazeaza pe studii, analize, cercetari geologice, facute in mod profesionist, cu specialisti internationali. Santimbreanu doar zice ce viseaza el ca e acolo, dar nu are nicio baza pentru asta. cine e mai credibil?

trebuie crezute studiile, nu minciunile

toate studiile si cercetarile geologice facute acolo, in mod profesionist, si cu specialisti straini, de catre RMGC, arata ca acolo e doar aur si argint in cantitati exploatabile. Desigur, unii au inventat povesti cu tot felul de elemente, poate si unele nedescoperite de stiinta moderna, pentru ca e la moda sa iesi cu minciuni impotriva proiectului minier!

 

Bine ca e marcat cu P

Ma intreb de unde vine P, mai exista si alte cuvinte in limba romana care incep cu P si care ar avea tangente cu continutul de mai sus.
E bine ca macar presa are o sursa de venit, ca nu se lafaia in bani, nu discut aici cat de morala, prin difuzarea acestor gogosi. Dar fiind in economie de piata si gogosile isi au locul lor mai ales daca sunt platite bine de tot (sau nu?), mai ramane ca cei care ar trebui sa le inghita sa aiba inteligenta sa n-o faca. Citind comentariile pe toate forumurile imi dau seama ca asa e, gogosile raman nemestecate, oamenii nu sunt usor de dus de nas. Asa ca, n-au decat sa-si bage cat mai multe P-uri din astea, odata si odata tot vor ajunge la fundul sacului. Cheltuiti baieti!

 

p de la propaganda ?

cat s-a incasat pentru facatura ?

Nu sunt

Nu exista alte metale rare exploatabile comercial,ce este asa de greu de inteles. Daca ar fi existat ar fi fost si interesul RMGC sa fie exploatate. Pe langa faptul ca nu sunt acestea oricum nu ar putea fi extrase cu aceiasi tehnologie cu care este extras aurul si argintul asa dar acestea ar ramane in iazul de decantare. ce zicea santimbreanu sunt niste minciuni mai mari ca el.

 

...

Inca un articol facut la comanda RMGC, care degeaba se zbate din ce in ce mai multi romani se alatura celor care sunt impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.Pana la urma nu se reduce totul la bani cum cred canadienii, poate s-au inselat cand ne-au crezut atat de prosti...

 

Rosia Montana

La Rosia Montana este aur si cred ca intrega Europa stie asta, iar daca noi romanii avem asa ceva in tara, de ce sa nu lasam sa fie exploatat? de ce sa nu profitam ca cei de la rmgc investesc pentru binele nostru?

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor