PSD a pierdut in fata PNL: PP-DD voteaza impotriva proiectului Rosia Montana

Joi, 07 Noiembrie 2013, ora 18:20
5342 citiri
PSD a pierdut in fata PNL: PP-DD voteaza impotriva proiectului Rosia Montana
Foto: Digi24

Senatorii PP-DD din comisia parlamentara speciala Rosia Montana vor vota impotriva proiectului de lege, inclinand astfel definitiv balanta in defavoarea PSD.

Cele doua tabere, pro si contra, formate in comisie, sunt egale. Parlamentarii PSD si PC sunt pentru un raport favorabil adoptarii proiectului de lege, in timp ce PNL, UDMR si reprezentantul minoritatilor au anuntat ca sunt impotriva. In aceste conditii, votul reprezentantilor PP-DD este crucial.

Miercuri, dupa aproape 11 ore de dezbateri in comisie, s-a amanat luarea unei decizii pana joi. Iar joi, pana lunea viitoare.

Conform relatarilor din presa, senatorul PP-DD Constantin Popa a fost cel care ar fi lipsit de la lucrari la momentul oportun, lasand sedinta fara cvorum si facand imposibila luarea unei decizii.

Mai mult, Constantin Popa a fost suprins, miercuri, de jurnalisti in timp ce discuta pe hol cu senatorul PSD Gabriela Vranceanu Firea, dand astfel nastere la speculatii conform carora PP-DD ar fi batut palma cu PSD si va vota in favoarea proiectului Rosia Montana.

Foto: Mediafax

Nici joi situatia nu s-a limpezit. "Decizia va fi luata probabil luni, am votat in comisie ca toate voturile importante sa fie luni, pe seara. Noi lucram acum pe texte, dar voturile importante se vor da luni", a declarat Attila Korodi, reprezentantul UDMR in comisie, pentru Ziare.com.

Acesta a confirmat faptul ca cele doua tabere, pro si contra, sunt la egalitate. "Decizia de amanare a votului a fost asumata de USL. Pe problemele tehnice, in principiu, taberele sunt jumatate-jumatate. Asteptam sa vedem ce se intampla luni", ne-a mai declarat deputatul UDMR.

Haralambie Vochitoiu (PP-DD): PSD si PNL, aceeasi mizerie

Contactat de Ziare.com pentru a afla de ce au iesit, miercuri, din sala parlamentarii partidului sau in momentul in care trebuia sa se ia o decizie, liderul senatorilor PP-DD, Haralambie Vochitoiu, a raspuns: "Pentru ca USL a castigat alegerile cu 70%, au mai cumparat 10% si totusi nu sunt in stare sa isi treaca legile. Asta e!".

"Nu inteleg de ce toata lumea carcotasa priveste spre PP-DD. Pana una alta, uitati-va spre USL sa vedeti ce se intampla la ei. PSD si PNL aceeasi mizerie! Si unii si altii! Noi am spus intotdeauna ca daca se vrea exploatarea aurului, sa se faca pentru romani. Am avut un amendament pe care USL ni l-a respins - statul roman sa ramana proprietarul zacamantului pana la epuizarea sa - si din acel moment noi am votat impotriva", a mai declarat acesta.

Intrebat cand se va lua o decizie politica in legatura cu la votul pe care il vor da reprezentantii PP-DD in comisia Rosia Montana, Haralambie Vochitoiu a spus ca "s-a discutat deja la nivelul partidului".

"Din moment ce ne-au respins amendamentul, vom vota impotriva proiectului de lege trimis de Guvernul USL. Dar nu inteleg de ce PSD si PNL incearca sa arunce vina pe noi. Nu accept sa se scoata castanele din foc cu mana noastra. Nu inteleg, au 80%, spre cine se mai uita ca sa arunce vina? Ceausescu avea mai mult decat ei si atat.

Am fost sa discutam, am fost pentru infiintarea comisiei, am fost de-a lungul timpului oamenii care nu s-au opus de dragul de a se opune. Am spus 'Haideti sa discutam toate opiniile din tara aceasta, sa vorbeasca mai intai specialistii, iar politicienii sa traga doar concluziile'. Dar pentru ca uselistii (si pe mine nu ma intereseaza, eu nu ii judec separat, pentru mine sunt aceiasi - USL) ne-au respins amendamentul, vom vota impotriva proiectului pe care guvernul USL l-a trimis spre dezbatere", a mai declarat acesta.

Intrebat cum comenteaza pozitia PNL, care se opune proiectului Guvernului pe care il sustine, Haralambie Vochitoiu a raspuns: "PNL sa nu incerce sa castige puncte acum, la spartul targului. Nu au de ce. Sa isi asume, pentru ca, repet, PSD si PNL - aceeasi mizerie".

Constantin Popa (PP-DD): Au organizat o capcana. E un teatru ieftin al USL

Senatorul Constantin Popa s-a arata indignat de acuzatiile ce i se aduc.

"Toata ziua de miercuri am votat alaturi de PNL si de ceilalti, impotriva proiectului Rosia Montana. Si toata seara! Am cerut si noi un timp pentru consultare, de 3 minute. Am iesit afara sa ne consultam pentru ca se discuta despre ce? E ora 12 noaptea, ori votam acum, ori amanam pentru maine ca sa parcurgem tot materialul. Ne-au zis da, iar cand ne-am intors noi in sala, era sala goala.

Eu cred ca au organizat o mica capcana, ca sa scape ei cu fata curata. Ne-au lasat pe noi la consultari, dar ei erau toti intelesi, ca sa dea bine in fata poporului. Dar cu mine nu le merge asa ceva, eu le zic ca din popor cum sunt ei in realitate.

M-au mai acuzat ca mi-a spus mie doamna Firea (Gabriela Vranceanu Firea, senator PSD - n.red.) nu stiu ce... Doamna Firea gesticula si ea, iar eu vorbeam la telefon cu o casca in ureche, mi se pare mie mai comod asa", a relatat pentru Ziare.com senatorul Constantin Popa.

Intrebat cum va vota luni PP-DD in comisia Rosia Montana, senatorul a raspuns: "La noi chestia e clara. Noi, cei de la PP-DD vom vota impotriva, indiferent daca voi fi eu acolo sau colegul meu Vochitoiu sau altcineva. Noi reprezentam partidul, nu pe noi".

"Iar pe mine, Constantin Popa, senator de Buzau, e greu sa ma banuiasca cineva de tradare. Am fost primul senator care a ajuns la grevistii de la Rosia Montana si le-am spus in fata, acolo, la Rosia Montana, ca sunt impotriva proiectului in forma in care e si ca trebuie ca o comisie parlamentara sa ia o hotarare serioasa din punctul asta de vedere. Este greu sa ne spuna noua cineva ceva, in conditiile in care noi, parlamentarii PP-DD, am parasit sala pentru ca nu se dorea sa se faca o asemenea comisie. Deci, despre ce vorbim? E un teatru ieftin al USL", a mai declarat acesta.

Totodata, la aflarea vestii ca Victor Ponta si Crin Antonescu s-au intalnit pentru a decide ce se intampla in continuare cu proiectul Rosia Montana, Constantin Popa a comentat zambind: "Pai, vedeti?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#PPDD vot Rosia Montana, #proiect comisie Rosia Montana, #Constantin Popa Rosia Montana , #proiect