Rosia Montana: Cum vedeau localnicii in 2006 proiectul si ce parere au acum

Vineri, 27 Septembrie 2013, ora 18:10
3082 citiri
Rosia Montana: Cum vedeau localnicii in 2006 proiectul si ce parere au acum
Foto: Arhiva

Controversa actuala din jurul proiectului de la Rosia Montana a starnit reactii puternice in randul localnicilor din zona, insa acestea nu reprezinta o noutate, ele existand din 2006.

Atunci, proiectul minier de la Rosia Montata a impartit in doua comunitatea. In prima dezbatere publica pe aceasat tema, unii si-au exprimat ingrijorarea fata de problemele de mediu, in timp ce altii au pledat pentru beneficiile economice, scrie Mediafax.

"Este foarte grav ceea ce se intampla in Rosia Montana, pentru ca noi am fost, in general, inainte de a aparea aceasta companie in Rosia Montana, prieteni toti. Ne salutam pe drum, ne respectam. Am ajuns, din cauza acestei companii, sa fim dusmani.

Ceea ce este si mai grav este ca autoritatile romane ne-au lasat de izbeliste aici, fara sa ia masurile necesare, fara sa vada ce se intampla in Rosia Montana. Acest proiect a fost pentru toate guvernarile un cartof fierbinte care s-a transmis dintr-o mana in cealalta, fiecare fugind de raspundere, lasand ca noi, aici, sa ne certam, sa ne huiduim. Este foarte urat", a spus la vremea aceea Eugen Cornea, un localnic din Rosia Montana.

Alexandru Muraru: Comunitatea din Rosia Montana nu vrea sa auda de UNESCO

Cei care sustineau proiectul isi argumentau pozitia prin faptul ca investitiile ar duce la un nivel de trai mai bun. Pe de alta parte, opozantii erau ingrijorati atat de mediu, cat si de modificarile pe care le-ar putea suferi proiectul in caz ca unii proprietari din zona ar refuza sa isi vanda terenurile.

"Vorbiti de o zona protejata in Rosia Montana. Cum poate sa existe o zona protejata in Rosia Montana intre sase cariere, doua de arocamente si patru de minereu? Spuneti! Cand se va pusca in Rosia Montana intre 20 si 60 de tone de explozibil. Vorbiti de o siguranta extraordinara a iazului de decantare, a barajului. Cum puteti sa spuneti asa ceva cand acest baraj se afla la 800 de metri de aceasta cariera?", a mai punctat Cornea.

Un an mai tarziu, situatia de la Rosia Montana a ramas aceeasi, insa zona a devenit mult mai pustie, pentru ca unii dintre localnici au ales sa plece. Unul dintre proprietarii unei case chiar a notat pe o placuta metalica faptul ca imobilul ii apartine companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC).

Sindicalistii de la Rosia Montana: Guvernul sa tina cont de vointa oamenilor

Cei care au ales insa sa ramana in zona au acuzat ca RMGC distruge toate casele, pentru a-i determina si pe ei sa isi paraseasca locuintele. "Care au vandut, sa plece! Si-ai vandut pamantul natal, si-au vandut bisericile. Sa plece!", a spus un localnic.

Viorica Oida, o femeie in varsta de 66 de ani, a marturisit atunci ca nu are de gand sa isi vanda casa. "Eu de aici nu plec. Aici mor. Oi pleca, dar nu cand vor ei, ci cand vreau eu. Le-am spus ca o dau cand a plecat ultimul om din Rosia. Atunci le-o dau ca singura nu poti trai. Dar pana atunci, nici sa nu aud", a spus batrana.

In septembrie 2013, cand discutiile legate de Rosia Montana au fost reaprinse, dupa ce Guvernul a aprobat proiectul minier, oamenii sunt tot impartiti in doua tabere.

Pe de o parte, minerii protesteaza in subteran pentru inceperea proiectului care le-ar asigura locuri de munca, iar pe de alta parte alti localnici spun ca aurul le "distruge sufletele".

"Ma intreb uneori daca aurul de sub noi, care ne-a invrajbit, ne aduce fericire sau ne distruge sufletele", a spus un localnic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#rosia montana localnici, #Rosia Montana comunitate, #Rosia Montana proiect, #Rosia Montana proteste , #proiect