Rosia Montana, din nou in atentia presei internationale

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 10:43
22776 citiri
Rosia Montana, din nou in atentia presei internationale
Foto: Diana Robu/Ziare.com

Protestele din Bucuresti, pentru salvarea Rosiei Montane, beneficiaza din nou de atentia presei internationale.

Le Monde arata ca aproximativ 2000 de persoane au manifestat in Romania, cateva zile consecutiv, fata de proiectul minier canadian ce presupune utilizarea unor mari cantitati de cianura. 1000 de persoane au proetstat si la Cluj.

Printre tinerii de la Bucuresti se afla si actrita Cristina Flutur, care a luat premierul pentru interpretare feminina la Cannes in 2012. Asezati pe strada si agitand sticle de plastic pentru a marca ritmul, manifestantii scandeaza impotriva companiei Gabriel Resources.

Compania canadiana promite 900 de locuri de munca in timpul celor 16 ani de exploatare a muntilor de la Rosia Montana.

Pentru Financial Post, mina de aur a Gabriel Resources se afla in mainile Parlamentului roman. Dupa ani de amanari si turbulente politice, Gabriel Resources Ltd. s-ar putea afla pe punctul demararii celei mai mari mine de aur din Europa.

Saga Gabriel a fost una din cele mai lungi si mai dezamagitoare din sectorul aurifer al Canadei, continua publicatia. Compania incearca sa dezvolte mina de la Rosia Montana din anii '90 insa s-a confruntat cu opozitia activistilor anti-minerit. Mai multe guverne succesive s-au temut sa dea unda companiei in acest mediu fierbinte, insa lucrurile s-au schimbat.

Premierul Victor Ponta a obtinut o victorie convingatoare in alegeri anul trecut si si-a permis, astfel, sa fie mai agresiv decat predecesorii sai in aprobarea unor mai proiecte care pot aduce beneficii economiei.

Una din prioritatile sale este Rosia Montana. Si saptamana trecuta guvernul sau a aprobat un proiect de lege care da unda verde minei.

"Ceea ce ne consoleaza este ca acest lucru este real si procesul va avea loc in prima parte a noului mandat al Parlamentului, care are o sustinere populara semnificativa", se bucura directorule xecutiv Gabriel, Jonathan Henry.

Desi exista inca o opozitie puternica la proiect, manifestat prin proteste de strada, Henry se bucura de sondajele care arata ca 70-75% dintre romani sustin mina.

In schimb, Guardian insista pe protestele din Bucuresti.

Oana Mondoc, de 26 de ani, din Londra, a organizat si participat la un protest de solidaritate, duminica, la ambasada romana din Londra.

Printre sustinatorii minei, amanata 14 ani, se numara presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta, care au spus ca proiectul va crea locuri de munca si va aduce miliarde de euro din taxe.

In fine, Deutsche Welle arata ca Roamnia se confrunta cu cele mai mai proteste de mediu din istoria sa post-comunista.

Acesti oameni iesiti pe strazi in mai multe orase din tara se tem ca utilizarea de substante toxice in Rosia Montana, in cadrul proiectului minier, va produce daune incalculabile.

In ultimii ani, pozitia multor politicieni s-a modificat in ceea ce priveste Rosia Montana, inclusiv Victor Ponta, care, ca membru al opozitiei, a fost un opozant al minei.

Rosia Montana Gold Corporation neaga ca ar fi dat bani politicienilor, insa a investit multi bani intr-o campanie de PR, pentru a convinge publicul roman de utilitatea proiectului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Rosia Montan presa internationala, #Rosia Montana proteste , #proiect