Rosia Montana, in comisia speciala: Doua asociatii prezente, celelalte boicoteaza intalnirea

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 18:55
1990 citiri
Rosia Montana, in comisia speciala: Doua asociatii prezente, celelalte boicoteaza intalnirea

Lucrarile sedintei comisiei speciale comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru avizarea proiectului de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana au inceput joi seara, la putin timp dupa ora 18.00. Doar doua dintre asociatiile si ONG-urile invitate si-au trimis reprezentanti la discutii, in timp ce restul au boicotat.

Potrivit presedintelui comisiei, Darius Valcov, la discutii si-a confirmat prezenta un reprezentant la ICOMOS si unul al unei asociatii ecologice. B1 Tv transmite ca, dintre cei 27 de protestatari invitati la discutii, sunt prezenti doar 15.

La audierile de la Parlament au fost invitate sa participe si persoanele care au facut demersuri in acest sens, cat si institutii interesate de problematica in cauza, precum Fundatia "Pro Patrimonio"; Fundatia Culturala "Rosia Montana"; ICOMOS; Ordinul Arhitectilor din Romania; Asociatia Rencontres du Patrimoine Euro-Roumanie (RPER) Romania; Asociatia Aurarilor Alburnus Maior; Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu; Asociatia Salvati Bucurestiul; Asociatia "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" si Centrul de Resurse Juridice din Cluj, se arata intr-un comunicat al comisiei parlamentare pentru Rosia Montana.

Rand pe rand, insa, multe dintre asociatiile invitate au dezmintit prezenta la discutiile din cadrul comisiei speciale pentru proiectul de la Rosia Montana.

"Contrar informatiilor vehiculate de anumite organe media, Asociatia Salvati Bucurestiul NU participa la intalnirea Comisiei Parlamentare pentru Rosia Montana cu ONG-urile care are loc astazi (joi - n.red.). Asociatia Salvati Bucurestiul se raliaza astfel pozitiei Asociatiei Alburnus Maior", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com si semnat de presedintele Asociatiei, Nicusor Dan.

De asemenea, Asociatia Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) transmite prin intermediul Facebook ca nu a confirmat prezenta la sedinta de joi a comisiei speciale pentru proiectul de la Rosia Montana.

"Asociatia CIDRM face parte inca de la infiintarea sa din campania Salvati Rosia Montana si prin urmare pozitiile exprimate de campanie, inclusiv cu privire la denuntarea si boicotarea Comisiei Speciale, sunt asumate pe deplin de Asociatie. Cu toate acestea, constatam ca Asociatia figureaza in anuntul public al sedintei.

Aducem la cunostinta si pe aceasta cale ca Asociatia CIDRM nu participa la aceasta sedinta si denunta incercarea Comisiei de dezinformare prin incercarea de a crea impresia unui dialog cu asociatiile enumerate in anuntul de mai sus", noteaza directorul executiv al CIDRM, Stefania Simion.

La randul sau, Asociatia Transilvania Verde trasmite ca sustine campania Salvati Rosia Montana, iar "pozitiile exprimate de campanie sunt asumate pe deplin de Asociatie, inclusiv cu privire la denuntarea si boicotarea Comisiei Speciale pentru Proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana", prin intermediul Facebook.

"Aducem la cunostinta si pe aceasta cale ca Asociatia Transilvania Verde nu participa la sedinta de joi a Comisiei Speciale pentru Proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana si denunta incercarea Comisiei de dezinformare prin incercarea de a crea impresia unui dialog cu societatea civila", noteaza presedintele Asociatiei, Csongor Kovacs.

Totodata, presedintele Asociatiei ARA, dr. Monica Margineanu Carstou, a scris pe contul de Facebook ca "in pofida faptului ca Asociatia ARA nu a confirmat participarea la sedinta de joi a Comisiei speciale pentru avizarea Proiectului de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania, constatam ca Asociatia figureaza in anuntul public al sedintei".

"Aducem la cunostinta si pe aceasta cale ca Asociatia ARA nu participa la aceasta sedinta", scrie Carstoiu.

Nu in ultimul rand, protestatarul si lectorul universitar Claudiu Craciun a precizat ca nu a participat la audierile de la comisia speciala pentru proiectul de la Rosia Montana: "Partenerii nostri de discutie nu sunt acei parlamentari - lideri politici ai partidelor care promoveaza acest proiect. Una dintre revendicari este demisia premierului si a Guvernului".

Rosia Montana: Strada boicoteaza comisia parlamentara - protestatarii nu merg la dezbateri

De asemenea, reprezentantii Alburnus Maior au transmis, vineri, ca vor boicota comisia speciala din Parlament si ca nu vor participa la discutii.

"Campania Salvati Rosia Montana nu va participa la lucrarile acestei comisii refuzand sa legitimeze convorbiri inutile si nelegitime pe marginea unui proiect de lege vadit anticonstitutional si fata de care opozitia publica din Romania este fara precedent", se arata intr-un comunicat al asociatiei Alburnus Maior.

F.N.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#asociatii discutii comisie Rosia Montana, #sedinta comisie speciala Rosia Montana, #boicot sedinta comisie Rosia Montana , #proiect