Rosia Montana, intre terorism ecologic si avantaje pentru economie

Marti, 20 August 2013, ora 14:56
5234 citiri
Rosia Montana, intre terorism ecologic si avantaje pentru economie
Foto: Wikipedia

Negocierile dintre statul roman si compania care se va ocupa de exploatarea minereurilor de la Rosia Montana sunt in plina desfasurare, insa Guvernul trebuie sa aiba grija la respectarea conditiilor de mediu si la pastrarea patrimoniului cultural si a traditiilor.

Atitudinea romanilor fata de acest proiect trebuie sa fie cat se poate de realista, deoarece este un zacamant de care avem nevoie sa fie exploatat, in conditiile economice actuale, sustine analistul Mircea Cosea.

"Insa aceasta exploatare trebuie sa respecte normele ecologice si sa aduca un venit mai important decat in cazul celorlalte cedari de zacaminte", a punctat acesta, pentru Ziare.com.

Intr-un draft al acordului intre statul roman, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) se arata ca exploatarea ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, daca se obtin toate avizele la timp, iar participatia Guvernului va urca la 25% din actiuni.

In plus, potrivit documentului citat de Mediafax, compania va plati dividende in valoare de 6% din valoarea productiei si va fi nevoita sa investeasca in prezervarea si dezvoltarea patrimoniului cultural al regiunii, in eliminarea poluarii provenite din vechile galerii si asigurarea conditiilor de mediu.

Investitia va reprezenta si creare de locuri de munca si asigurarea unui mediu propice dezvoltarii antreprenoriatului in Rosia Montana.

In total, statul roman a estimat ca proiectul minier va aduce contributii totale in economie ce vor depasi 5 miliarde de dolari.

"Deci, daca acest acord este unul real, eu cred ca este mult imbunatatit fata de ceea ce s-a stiut si discutat pana in prezent, el apropiindu-se destul de mult fata de normele internationale, atat din punct de vedere al redeventei, cat si in ceea ce priveste participatia statului.

Ceea ce este important este problema conditiilor de mediu si de mentinere a zonei intr-o situatie de prezervare a tradtiilor si bunurilor culturale", a opinat analistul Mircea Cosea.

Exploatarea la Rosia Montana ar urma sa inceapa in 2016 - Care sunt conditiile

Conditia necesara pentru exploatarea de la Rosia Montana

La acest acord ar trebui sa existe si un set de elemente de monitorizare, control si penalizare, adica statul roman, pe langa dreptul de proprietate si realizarea de venituri din exploatare, trebuie sa isi pastreze si dreptul de a interveni in activitatea exploatorului atunci cand conditiile contractului sunt incalcate si cand exista incalcari ale conditiile de mediu, mai sustine analistul Mircea Cosea.

De asemenea, el a spus ca amanarea exploatarii pana in 2016 este un alt lucru important, deoarece exista speranta ca in urmatorii 2-3 ani sa se inregistreze importante progrese in ceea ce priveste tehnicile de exploatare din punct de vedere ecologic si al sigurantei.

"Trebuie sa renuntam la atitudinea de terorism ecologic, aceea de a refuza sub orice forma exploatarea resurselor pe care le avem. In conditiile economice actuale, ele joaca un rol foarte important", a adaugat analistul.

Motivul pentru care Romania este nevoita sa isi "vanda" resursele strainilor este ca nu dispune de tehnologia necesara.

"Din aceasta cauza, trebuie sa le concesionam sau sa le negociem intr-o forma sau alta cu parteneri straini. In plus, probabil ca exploatarea lor va duce si la o dezvoltare pe orizontala, care va ajuta crearea de IMM", a conchis analistul.

Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. In spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz si Thomas Kaplan.

Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#exploatare Rosia Montana, #exploatare aur Rosia Montana, #aur Rosia Montana, #proiect Rosia Montana , #proiect