Rosia Montana: SRI explica termenul de "eco-anarhisti"

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 13:55
3472 citiri
Rosia Montana: SRI explica termenul de "eco-anarhisti"
Foto: Arhiva

Structurile extremiste, eco-anarhiste sunt, potrivit definitiei Serviciului Roman de Informatii (SRI), "structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului".

Explicatia apare intr-un raspuns formulat de SRI la solicitarea adresata de organizatia Active Watch, dupa declaratiile lui George Maior legate de protestele fata de Rosia Montana.

"Eco-anarhistii" care ar fi incercat sa exploateze manifestatiile impotriva proiectului minier de la Rosia Montana sunt "structuri care au ca metode de actiune comiterea de acte violente in urmarirea unor obiective, permanente ori conjuncturale, legate de protectia mediului", spune SRI, potrivit raspunsului publicat de ActiveWatch.

Mircea Toma: Eco-anarhisti, conform dictionarului, inseamna "oameni care vor sa locuiasca la tara"

"Interesul institutiei noastre fata de astfel de structuri nu este legat de obiectul revendicarilor, fie acestea referitoare la protectia mediului sau de alta natura, ci de modalitatile violente de actiune avute in vedere. Intra astfel in responsabilitatea SRI prevenirea materializarii unor acte violente care pot rezulta in urma "contaminarii" unor manifestari pasnice cu elemente de natura extremista sau anarhista. Din aceasta perspectiva, in conformitate cu misiunile ce i-au fost incredintate, pentru SRI constituie o prioritate cunoasterea preventiva a situatiilor cu potential de degenerare in acte violente (ce pot aduce atingere sigurantei cetateanului si securitatii nationale) ", mai spune comunicatul SR.

Eventuale astfel de date obtinute de SRI sunt puse "cu celeritate la dispozitia institutiilor statului abilitate sa adopte masuri in consecinta", adauga sursa citata.

Ce sunt eco-extremistii si cum NU au reusit la protestele pe Rosia Montana

"Informatiile privind activitatile derulate de SRI pentru prevenirea riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale inclusiv cele generate de activitati ale unor grupari extremiste sau anarhiste, au caracter clasificat, situatie care restrange posibilitatea institutiei noastre de a oferi detalii suplimentare la intrebarile dumneavoastra. Articolul 11 din Legea sigurantei nationale reglementeaza strict beneficiarii informatiilor din acest domeniu si conditiile comunicarii acestora", precizeaza SRI, asigurand ca ca "nu are in vedere punerea sub semnul intrebarii, in vreun fel, a exercitarii drepturilor fundamentale si garantate constitutional la libera exprimare si libertatea intrunirilor".

Organizatia Active Watch a cerut oficial directorului SRI, George Maior, sa explice ce inseamna termenul de "eco-anarhisti" pe care acesta l-a folosit pentru a-i descrie, in fata Comisiei parlamentare de control a SRI, pe activistii care manipuleaza demonstratiile impotriva proiectului Rosia Montana.

D.R.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Rosia Montana eco anarhisti, #SRI explica ecoanarhisti , #proiect