Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat

Luni, 18 Iunie 2012, ora 15:00
2688 citiri
Rovana Plumb: Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat
Foto: Ghimpele

Proiectul Rosia Montana va fi reanalizat impreuna cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Vom lua o decizie numai dupa ce vom avea aceasta analiza, a declarat, luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb.

"Vom avea o intalnire cu organizatiile neguvernamentale din domeniu. Ne dorim un dialog deschis si transparent. Vrem sa stim pozitia lor si sa putem continua analiza", a declarat Rovana Plumb, transmite Digi 24.

Dovada ca ministrul Chitoiu n-a spus adevarul in legatura cu Rosia Montana (Video)

Ministrul a mai precizat ca, in cazul acestui proiect, nu va fi luata nicio decizie inainte ca acesta sa fie reanalizat.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, intentiona sa convoace, la jumatatea lunii mai, Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru proiectul de la Rosia Montana, in care sa fie discutate concluziile din auditul juristilor referitoare la intreruperea procedurii de evaluare ca urmare a anularii unor planuri de urbanism, dar sedinta nu a mai avut loc din cauza vizitei unor experti ai Comisiei Europene.

Guvernul vrea sa amane pana dupa alegerile parlamentare deciziile privind gazele de sist si proiectul Rosia Montana, declara premierul Victor Ponta intr-un interviu acordat Bloomberg in 8 iunie.

Tot atunci, premierul a afirmat ca pozitia guvernului privind proiectul minier a ramas neschimbata: compania trebuie sa respecte cele mai inalte standarde si garantii de mediu, sa ofere statului o participatie mai mare la proiect si sa renunte la activitati de lobby politic inainte de a putea continua dezvoltarea proiectului, a spus premierul.

Pe de alta parte, primarul din Rosia Montana, Eugen Furdui (PDL), reales in functie, a anuntat, in 14 iunie, ca, impreuna cu Consiliul Local, va face "tot ce este legal" pentru ca proiectul minier din zona sa inceapa.

"Voi sustine prioritar investitia miniera de la Rosia Montana si, impreuna cu Consiliul Local, voi face tot ceea ce este legal si in putinta noastra ca acest proiect sa demareze daca respecta legislatia. Odata cu demararea acestui proiect, Rosia Montana poate sa ajunga acolo unde este locul ei, o comuna care sa rivalizeze cu multe orase din Romania", a afirmat Eugen Furdui.

Tariceanu, pro Rosia Montana: Daca nu se face, statul roman are o problema

Programul Cabinetului Ponta prevede reanalizarea situatiei referitoare la "cazul" Rosia Montana, avand in vedere preocuparea manifestata de public in aceasta privinta, urmand ca deciziile care vor fi luate sa fie in acord cu interesul national, protectia mediului si legislatia europeana.

Proiectul minier Rosia Montana este dezvoltat de Rosia Montanta Gold Corporation (RMGC), al carei actionar principal este Gabriel Resources. La Rosia Montana, judetul Alba, se afla cel mai important zacamant de aur din Romania. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, a fost concesionat in vederea exploatarii catre compania RMGC. Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participatie de 19,31% in RMGC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
#Rovana Plumb Rosia Montanta proiect reanalizat, #proiect Rosia Montanta, #Rosia Montana Romania , #proiect