Spaima de Rosia Montana (Opinii)

Sambata, 31 August 2013, ora 13:33
6348 citiri
Spaima de Rosia Montana (Opinii)

Sunt politicieni versati. Au trecut prin razboaie politice dure si peste tot felul de obstacole. Au stiut sa se ridice, au stiut sa fie abili, uneori au stiut pe langa cine sa "se dea". Sunt caliti si au vazut multe. Cu toate astea, dau dovada de teama, ba chiar de lasitate uneori, pe o tema anume. Rosia Montana.

Am vazut ca Ponta va vota impotriva proiectului de exploatare a aurului de acolo ca deputat, dar e pentru ca prim-ministru. Ce naiba e asta? Chiar daca e obisnuit sa fuga de raspundere ca dracu' de tamaie, il credeam ceva mai vertical, mai curajos.

E barbat, trebuie sa-si asume ce face, nu sa-i ia de fraieri pe cei care aud cum se "dedubleaza" el. Era si un vers de hip-hop: "Am dubla personalitate si-o dezvolt pe-a treia". Daca nici primul ministru nu isi asuma propriile actiuni, unde mai ajungem? Daca nici el, unul dintre cei mai informati oameni din tara asta, nu se decide daca e bine sau nu, ce sa mai spunem de restul?

Apropo de asta, imi amintesc de perioada cand Ponta era liderul Opozitiei si raspundea la telefon. Era prietenos, curtenitor, chiar facea o impresie foarte buna, total diferita de alte momente in care se afirma in public. Stiu ca scrisesem un editorial destul de dur, in care spuneam ca, cel mai probabil, Ponta se opune de fatada proiectului de la Rosia Montana, ca si gazelor de sist si altora, pe principiul "nu ne vindem tara".

Peste cateva zile, cand l-am sunat pentru o stire, era destul de suparat pe treaba asta. Acum sunt suparat eu de inconstanta chiar si in inconstanta a premierului! Nu mai inteleg nimic!

Un alt exemplu e ministrul Turismului si IMM-urilor, Maria Grapini de la PC, care isi intreaba sustinatorii pe Facebook!! ce sa faca. Pai doamna ministru, nu tocmai a trecut prin Guvernul din care faceti parte, deci ati fost de acord? In plus, a-ti intreba sustinatorii nu poate decat sa ma duca cu gandul la faptul ca un ministru al tarii mele poate fi atat de slab si nehotarat.

De ce ati mai ajuns ministru, doamna Grapini, daca nu puteti sa va dati seama daca e bun sau rau proiectul? Intrebati niste oameni care, in proportie de 99%, nu au pregatirea si experienta dumneavoastra? Doamne fereste si apara de asemenea responsabilitate!

Toti cei cu putere de decizie o dau din colt in colt. Ba ca sunt avantaje, ba ca sunt dezavantaje, dar, in acelasi timp, ii dau drumul. Liderii USL par sa fi uitat ca atacau proiectul cu o ferocitate rara cand erau in Opozitie, doar pentru a-l adopta rapid la o luna dupa preluarea puterii.

Trebuie totusi spus ca "esalonul doi" din USL nu e asa entuziast in privinta Rosiei Montane, iar multe voci cunoscute se opun.

Opozitie in USL fata de Rosia Montana: Doi politicieni se leaga cu lanturi

Sincer, am tot respectul pentru cei care au curajul sa spuna "da, sunt pentru" sau "da, sunt contra". Cum ar fi sotia premierului, Daciana Sarbu, care a spus ca se leaga cu lanturi pentru a impiedica proiectul. Cu toata gura, fara lasitati si chestiuni penibile.

S-ar putea sa pice rau de tot

De ce se tem toti? De ce asistam la spectacolul asta jenant in care politicieni de varf fac asemenea lucruri? Pentru ca toata "afacerea Rosia Montana" s-ar putea sa se termine prost.

In primul rand, exista, e adevarat, un risc pentru mediu. Foarte mic, ne asigura unii. Mare, spun ceilalti. Pare mai degraba mic, dar si daca se intampla ceva, vreun dezastru ecologic, peste ani de zile, cei care au fost pentru proiect risca sa iasa de pe scena politica.

Doar ca pericolul politic, dincolo de cel de mediu, e mult mai apropiat pentru politicieni, inainte de a se face exploatarea. Daca opozantii proiectului, fie ca au dreptate sau nu, fac un scandal-monstru, mari demonstratii de strada, scandal continuu la televizor si asa mai departe, decidentii, liderii USL, vor fi intr-o situatie foarte grea. S-ar putea sa o pateasca, politic vorbind, inca dinainte de a exista vreun pericol nu pentru oameni, ci pentru vreo furnica de la Rosia Montana, inainte de startul exploatarii.

De lucrurile astea se tem "curajosii" decidenti. Ce fac ei acum e sa isi lase o portita de scapare. Pentru cazul in care lucrurile o iau razna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rosia Montana politicieni, #Ponta Rosia Montana , #proiect