Tehnologie alternativa celei cu cianuri, prezentata in comisia pentru Rosia Montana

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 18:00
4343 citiri
Tehnologie alternativa celei cu cianuri, prezentata in comisia pentru Rosia Montana

Inginerul chimist Jack Goldstein, cercetator, conferentiar si profesor in domeniul metalelor rare, a prezentat o tehnologie alternativa de extragere a aurului, metoda ce nu presupune folosirea cianurilor.

Cercetatorul baimarean a fost audiat, miercuri, de Comisia Speciala pentru Rosia Montana, cand a spus ca tehnologia propusa de el este prietenoasa cu mediul, potrivit TVR.

Goldstein a propus o tehnologie de extragere a aurului prin folosirea triosulfatului de sodiu, metoda brevetata atat in tara cat si peste hotare. Pe langa faptul ca nu foloseste cianuri, tehnologia nu necesita crearea unui iaz de decantare, iar celelalte metale nu se pierd.

"Minereul se amesteca cu o solutie de tiosulfit de sodiu, apoi solutia se supune filtrarii - namolul rezultat este un material inactiv - iar din solutie, datorita catalizatorului, sarea de cupru si printr-un procedeu electrolitic, se separa aurul si argintul. Operatia de dizolvare dureaza 4 ore si nu necesita alte elemente decat cel de catalizator.

Institutul Geologic desfiinteaza proiectul RGMC: Cianurarea integrala a minereului, exclusa din start

Fata de tehnologiile clasice cu cianura, are ca principal avantaj lipsa iazului de decantare, namolul care se separa este curat care poate fi folosit cu introducere la nivelul solului. Desi triosulfatul de sodiu este mai scump, pentru ca este vorba despre o productie de mic tonaj si atunci costurile sunt mai mari, dar lipsa iazului este un avantaj din punct de economic", a explicat Goldstein.

Mai mult, cercetatorul sustine ca folosirea acestei tehnologii scade cheltuielile pe tona de minereu prelucrat.

Tehnologia nu a fost folosita nicaieri la scara industriala, dar testele au aratat ca, desi este un procedeu mai indelungat, este mult mai eficient din punct de vedere economic.

"Am avut discutii cu RMGC. Au fost interesati de tehnologie, dar ne-au cerut intreaga documentatie pentru a fi trimisa in Canada la teste, iar noi nu am fost de acord cu aceasta", a mai precizat Goldstein.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#tehnologie alternativa cianuri RMCG, #Gabriel Resources tehnologie extragere, #extragere aur Rosia procedeu , #proiect