Vice in comisia pentru Rosia Montana: RMGC a dus deja 150.000 de tone in Canada. Compania neaga

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 10:37
8181 citiri
Vice in comisia pentru Rosia Montana: RMGC a dus deja 150.000 de tone in Canada. Compania neaga

Vicepresedintele comisiei speciale pentru analiza proiectului minier de la Rosia Montana, senatorul Haralambie Vochitoiu de la PP-DD, spune ca are informatii conform carora Rosia Montana Gold Corporation ar fi transportat 150.000 de tone de material minier in Canada, pentru procesare.

Compania neaga cifra, desi admite ca a dus cantitati pentru a fi testate, insa ele sunt "incomparabil mai mici".

" (...) RMGC a bagat bani acolo. De unde i-a bagat, ca a speculat pe bursa...dar e un amanunt foarte interesant - a luat peste 150.000 de tone de masa miniera (steril plus minereu de aur si argint - n.red) de acolo, cu acordul statului roman si le-a dus in Canada. Am informatia de acolo (la Rosia Montana, unde senatorul a fost in vizita alaturi de membrii comisiei - n.red), de la ei, i-am intrebat direct. Au avut si ei niste scapari, pentru cine stie sa-i intrebe!", a spus Vochitoriu, inginer miner de profesie, pentru Ziare.com.

"Mi-au spus ca au forat in subteran, ca au scos masa miniera, peste 150.000 de tone. Am intrebat 'si unde le-ati finalizat?' Mi-au raspuns: 'in Canada'. Am intrebat - 'si aurul de acolo?'. Au raspuns: 'o nimica toata, 1,2 grame la tona, a costat mai mult vaporul'", a mai comentat liderul senatorilor PP-DD.

El suspecteaza ca ar fi vorba de o concentratie mult mai mare de aur in materialul dus.

"De aia au deschis galeriile subterane, au spus ca vor sa le conserve, au mers pe filonul roman, unde e concentratia foarte mare".

In opinia sa, licenta de explorare pe care o are Rosia Montana Gold Corporation e o "licenta de exploatare mascata".

"Le-au dus pana in 2012, 2013, si acum sapa acolo. Spun ca fac explorare, desi fac exploatare. Explorarea timp de 17 ani e cam o exploatare mascata", considera Vochitoiu.

Ce raspunde compania

RMGC, prin intermediul lui Catalin Hosu, manager de comunicare al firmei, a infirmat categoric cifrele avansate de senator, desi in raspuns nu se regaseste cantitatea exacta.

"Infirmam cifrele avansate de dumneavoastra. Precizam ca mostrele de roca necesare testelor metalurgice trimise la un laborator in Australia au fost INCOMPARABIL mai mici. Absolut tot programul de cercetare geologica desfasurat sub licenta de explorare sau sub cea de exploatare a fost desfasurat cu respectarea in totalitate a legislatiei si sub stricta supraveghere a autoritatilor romane competente", se arata in raspunsul companiei.

Alt parlamentar din comisie: Cred ca a mai pus niste zerouri

Un alt membru al comisiei pentru Rosia Montana, deputatul Florin Iordache, presedinte al Comisiei de Munca, spune ca probabil colegul sau de la PP-DD a inteles gresit si ca de fapt e vorba de 150 de tone, nu de 150 de mii de tone.

"Poate 150 de tone, 140 de tone. Discutam de kilograme sau de tone. A gresit (Haralambie Vochitoiu-n.red) la cateva zerouri. Ca sa ia 150.000 de tone, ar fi trebuit sa ia licenta de exploatare", a spus deputatul PSD pentru Ziare.com.

E un dezastru ecologic, statul pacaleste

Senatorul PP-DD a mai spus si ca, din ce a vazut la Rosia Montana, avem de-a face cu o "bomba ecologica", insa guvernantii mint ca doar prin acordarea licentei de exploatare catre RMGC lucrurile se pot indrepta, cand, de fapt, oricum statul e cel obligat sa faca ecologizarea zonei.

"E un dezastru ecologic astazi, o bomba ecologica in urma exploatarilor facute de statul roman. Statul roman si-a batut joc pana acum de Rosia Montana, nu trebuia sa lase dealurile dezvelite, carierele neastupate, apele netratate. Vazand ca a aparut aceasta societate, toate lumea s-a oprit si a spus 'votati proiectul de la Rosia Montana ca nu avem bani de bagat acolo'.

E primul aspect neserios si nelegal. E o forma de constrangere - 'daca nu aprobati Rosia Montana, noi nu avem bani!' Sunt vreo 3 dealuri acolo in care parca esti pe Luna. A doua concluzie e ca oamenii de acolo n-au alta varianta tot pentru ca statul roman nu s-a ocupat pana acum. Si asta mi se pare o chestie folosita - 'n-au nicio sansa oamenii daca nu e contractul de la Rosia Montana'", a mai declarat senatorul.

El a precizat ca nu va vota proiectul in forma sa.

"Asa cum este contractul acum, nu-l voi vota, insa as vrea ca exploatarea sa porneasca. Statul roman, din pacate, e impotent, si o declara prin vocea Rovanei Plumb (ministrul Mediului -n.red), a lui Daniel Barbu (ministrul Culturii -n.red), ca 'n-avem bani, trebuie sa vina Rosia Montana Gold Corporation'. Sigur ca, vrand-nevrand, esti impins sa spui 'da'. Dar macar sa impartim beneficiul corect si sa ne asiguram ca nu raman in urma nenorocirile care sunt acum", a conchis Vochitoiu.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Vochitoiu Rosia Montana aur Canada, #Vochitoiu RMGC material minier , #proiect