Protest la Bruxelles impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana

Duminica, 15 Septembrie 2013, ora 23:18
10051 citiri
Protest la Bruxelles impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana

Cateva zeci de persoane, in majoritate romani, au protestat duminica seara, la Bruxelles, in Parcul Cinquantenaire, impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana, dupa care s-au deplasat in liniste la principalul sediu al Comisiei Europene si la Parlamentul European.

Romanii din Bruxelles, dar si cativa belgieni si englezi, au protestat duminica la Bruxelles pentru a patra oara impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana si sustin ca o vor mai face ori de cate ori va fi nevoie, totul urmand sa culmineze cu o manifestatie de amploare atunci cand primaria din capitala Belgiei va autoriza o astfel de actiune.

Protestul din Parcul Cinquantenaire a inceput in jurul orei locale 17:00 si a durat circa o ora, participantii scandand "Uniti salvam Rosia Montana!" si agitand pancarte cu mesaje ca "Nu legii distrugerii Rosiei Montane" sau "Salvati Rosia Montana".

Ce spun romanii din Belgia despre proiectul Rosia Montana

"Nu a fost mobilizare in sensul propriu, nu a existat un lider sau cineva care sa ia initiativa si asta este un lucru mare. Oamenii vin pur si simplu, simt ca este un lucru murdar pe care vor sa il faca la Rosia Montana. Ne-am strans pe Facebook, totul a venit de la sine", a declarat Dorin Fleseriu, presedintele Rombel, comunitatea virtuala a romanilor din Belgia, care are in prezent circa 8.500 de membri.

El sustine ca romanii care protesteaza la Bruxelles vor ca legea privind exploatarea miniera de la Rosia Montana sa fie "anulata".

"Vrem sa fie o dezbatere sanatoasa despre Rosia Montana, vrem sa fie locuri de munca la Rosia Montana, dar nu vrem sa otravim acei munti si, daca nu suntem in stare in anul 2013 sa facem o exploatare curata, sa lasam acel aur pentru inca 10 ani, 20, 100, nu se va intampla nimic cu el, si copiii nostri trebuie sa aiba o mostenire de la noi.

Nu ar fi o idee rea sa le lasam si lor acest aur si sa incerce ei cu alte tehnologii in viitor, mult mai sanatoase, sa-l exploateze. Asta ne dorim. Vom iesi in strada atat timp cat mai exista cea mai mica urma de indoiala ca acel proiect va mai fi demarat in forma actuala", a adaugat Dorin Fleseriu.

Specialistul in IT stabilit de peste zece ani in Belgia afirma, aratand spre Comisia Europeana, ca "muntele de aur este in fata mea".

"Sunt foarte multe miliarde pe care ni le-a alocat CE si daca am putea folosi acesti bani la adevarata lor valoare si in interesul Romaniei am castiga mult mai mult decat acei 1,5 miliarde de euro care ni se arunca in fata si nu stiu cate locuri de munca, deci am putea sa facem din acesti bani europeni un proiect sanatos si ecologic la Rosia Montana", a declarat el.

Ion Axinte, un roman stabilit de opt ani in Belgia, a venit la protest cu o pancarta cu mesajul "Respect Existance or expect Resistance".

"Ideea e ca aurul asta e din mosi stramosi in muntii aia si acum putem distruge muntii astia in cativa ani. Deci noi dam patru munti de aur pentru 500 de locuri de munca. Ei toti spun, politicienii si guvernul, ca vor crea locuri de munca si vor sa le acordam incredere. Dar cum in acest moment credibilitatea in sistemul de stat e zero, noi nu putem sa avem incredere in ei ca daca noi le dam tot aurul asta ei pot sa faca ceva pentru tara", a declarat el.

Un alt roman care lucreaza la Parlamentul European afirma ca extractia in sine ar reprezenta un pericol pentru zona Muntilor Apuseni in general si pentru toata Romania.

"Sunt ardelean, tin la locurile acelea, am crescut in zona respectiva. Stiu ca sunt foarte multe in apropiere, lucruri concrete, Arieseni, Pestera Scarisoara. Nu cred ca cineva se va mai apropia de zona respectiva stiind ca la cativa kilometri mai incolo se afla o mare de cianura. In final, cred ca autoritatile ar trebui sa fie putin mai responsabile si sa realizeze faptul ca si noi avem un cuvant de spus, cei care i-am ales", a spus el.

Raluca, stabilita de sase ani la Bruxelles, lucrand ca interpret, sustine ca a participat saptamanal la protestele impotriva proiectului exploatarii de la Rosia Montana si este convinsa ca, atunci cand autoritatile din Bruxelles vor autoriza o manifestatie, numarul manifestantilor va fi foarte mare.

Ea afirma ca atunci cand proiectul de la Rosia Montana este prezentat ca o oportunitate de a crea locuri de munca in regiune, adevarul este grav denaturat.

"Este o 'sansa' pentru moarte, pentru ca e un numar foarte mic de locuri de munca si pe un termen foarte scurt. Acolo va fi un desert otravitor. Poate nici copiii copiiilor nostri nu vor mai putea sa mearga la plimbare prin acea zona cu rucsacul in spate asa cum am fost noi.

Nu putem spune ca in momentul de fata nu este poluare in zona si ca este o zona paradisiaca din acest punct de vedere, pentru ca trebuie sa recunoastem ca exista poluare cu diverse metale grele. Insa se stie ca roca de acolo e permeabila, deci ca sa etanseizeze lacul ala ar fi nevoie de niste investitii atat de mari incat nu ar mai renta sa exploateze aurul", a declarat ea.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#proteste Rosia Montana, #proteste Rosia Montana Belgia, #proteste Rosia Montana strainatate , #protest
Comentarii